Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η αφαίμαξη των μισθωτών

Η μεγάλη μείωση των μέσων αποδοχών κατά 7,4% στο σύνολο της οικονομίας συνεχίστηκε και το 2013 (2012: -6,6%) όπως καταγράφει η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,7% το α’ εξάμηνο του ίδιου έτους. Έτσι, προβλέπεται ότι το 2014 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί κατά 1,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2,2% στον επιχειρηματικό τομέα, αντανακλώντας και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας... 







καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία. 

Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι ο στόχος του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (Ν. 4046/Φεβρ. 2012) για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%.
Παρά τις δραματικές αυτές εξελίξεις, οι εξαγωγές πέφτουν και μια αναιμική ανάπτυξη δεν πρόκειται να αλλάξει το κλίμα το 2014, ανακυκλώνοντας και πάλι την ανεργία, τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Η έκθεση Προβόπουλου έχει τελετουργικό χαρακτήρα και το μόνο ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην έκκληση που κάνει είναι για πολιτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, το 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 (όταν με τον Ν. 4021 τροποποιήθηκε το σχετικό νομικό πλαίσιο) υπερβαίνει τις 1.397.
Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν “πάγωμα” αποδοχών ή προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 η μέση μείωση ήταν 5,9% (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).
Υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.
Το 2013 συνεχίστηκε για τέταρτο συνεχές έτος η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (-7,8% στο σύνολο της οικονομίας, -8,7% στον επιχειρηματικό τομέα), αντανακλώντας τη σημαντική μείωση των μέσων αποδοχών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και μικρή αύξηση της παραγωγικότητας.
Aπο: rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους