Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

'Τέλος στις περικοπές μισθών - Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα''

"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο" δήλωσε στη Wall Street Journal ο Κ. Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προειδοποιώντας πως χωρίς την αξιολόγηση της τρόικας δεν θα γίνει εκταμίευση των δόσεων.
"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές και πιστεύω ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, γιατί...  





 οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί. Οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό" τονίζει ο Κ. Ρέγκλιγκ.

''Έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής. Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο" δηλώνει στην Wall Street Journal ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, στο οποίο είναι αμφίβολο εαν θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
''Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ μειώνει σταδιακά την συμμετοχή του. Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο ένα τρίτο, στο δεύτερο είναι στο ένα δέκατο. Όσον αφορά την τεχνογνωσία, έχετε δίκιο, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Αλλά κανείς δεν περιμένει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα θα αλλάξει τις διαδικασίες. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάποια μέρα στο μέλλον, αλλά όχι στην σημερινή κατάσταση".

Μετρώντας μία προς μία τις λέξεις του ο Κ. Ρέγκλιγκ απάντησε στην ερώτηση για το πόσο ανησυχεί από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας.
"Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες".



Απο: greece-salonika












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους