Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μαύρο στους ευρωγιαλούρους...

Tης Βάλιας Μπαζού
Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα τα κόμματα της συγκυβέρνησης μέσω του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές προσπαθούν να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να αρθρώσουν προς τους πολίτες ένα νέο ρουσφετολογικό λόγο, με υποσχέσεις όχι, βέβαια, για διορισμούς, αλλά για τα ιδανικά κονέ που βρίσκονται πιο κοντά στα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, στην Ευρώπη γιγαντώνεται το κίνημα οργανώσεων και πολιτών με στόχο να ψαλιδιστεί η τρομακτική επιρροή των ομάδων συμφερόντων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. 








Με στόχο οι υποψήφιοι στις προσεχείς ευρωεκλογές να σταθούν κοντά στους πολίτες και τη δημοκρατία και να υψώσουν το ανάστημά τους στους λομπίστες.

 
Ο παράδεισος των ομάδων συμφερόντων

Οι Βρυξέλλες είναι ο παράδεισος των ομάδων συμφερόντων που διαθέτουν ένα στρατό από περισσότερους από 15.000 λομπίστες με ετήσιο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.  Λομπίστες που επηρεάζουν απροκάλυπτα τους αξιωματούχους των Βρυξελλών αφού πρόκειται για τους ανθρώπους που συγγράφουν την πλειονότητα των τροπολογιών που καταθέτουν οι ευρωβουλευτές στα διάφορα νομοθετήματα. Παράλληλα, προσλαμβάνουν πρώην επιτρόπους και αξιωματούχους με παχυλούς μισθούς (300 με 500 ευρώ την ώρα) και πραγματοποιούν παραπλανητικές καμπάνιες χρηματοδοτώντας οργανώσεις - βιτρίνες.
Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία δρομολογείται από την ALTER EU (The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation), έναν συνασπισμό από περισσότερες από 200 οργανώσεις πολιτών, συνδικάτων και ακαδημαϊκών με στόχο οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να τεθούν αυστηροί κανόνες διαφάνειας στα λόμπι και να περιορίσουν την καταχρηστική επιρροή που έχουν οι ομάδες συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία

Όπως επισημαίνει η ALTER EU, οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού πάνω από το 50% των νέων νόμων σε κάθε κράτος – μέλος είναι εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έρχεται από τις Βρυξέλλες και στις περισσότερες των περιπτώσεων απηχεί τις απόψεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο όπως υπογραμμίζει η ALTER EU είναι ότι  η παρατεταμένη οικονομική κρίση μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές όπως η χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων και η έκφραση ψήφου διαμαρτυρίας μέσα από την ενίσχυση ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα κληθούν να υπογράψουν τη δέσμευση ότι «θα υπερασπιστούν τους πολίτες και τη δημοκρατία από την υπερβολική επιρροή των ομάδων συμφερόντων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων». Στη συνέχεια μέσα από ένα διαδραστικό site οι πολίτες σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα μπορούν να διαπιστώσουν ποιοι υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί και ποιοι όχι έτσι ώστε να αποφασίσουν ποιους θα επιλέξουν και ποιους θα μαυρίσουν.


ΥΓ 1
Για περισσότερες πληροφορίες για την πανευρωπαϊκή καμπάνια επισκεφθείτε την σελίδα της ALTER EU
 
ΥΓ2
Για περισσότερες πληροφορίες  για την κυριαρχία των λόμπι διαβάστε παλαιότερο ρεπορτάζ στο Πράσινο Ποντίκι με τίτλο «Οι εταιρείες που κυβερνούν την Ευρώπη»

Aπo: εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους