Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ μειώνεται το κόστος ενέργειας για την ΛΑΡΚΟ


Φθηνό ρεύμα παίρνει η ΛΑΡΚΟ.

Αν και ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί τα αποτελέσματα από την απόφαση της ΔΕΗ να μειώσει το κόστος του
ρεύματος για τι ς μεγάλες επιχειρήσεις, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι και μόνο το γεγονός ότι περιλαμβάνεται μέσα σ’ αυτές η ΛΑΡΚΟ με μείωση του κόστους της ενέργειας πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία θα επιδράσει θετικά στην πορεία της βιομηχανίας.
Η ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιον της Ελλάδος ήταν οι δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες ζητούσαν μείωση του κόστους της ενέργειας με μείωση του τιμολογίου. 









Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν βγει οι σχετικοί πίνακες για να προκύπτει με σαφήνεια το κόστος αλλά ούτε και είχαμε και κάποιο σχόλιο από τις συγκεκριμένες βιομηχανίες για την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ μέσα από το οποίο θα υπήρχε μία αποτίμηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων αλλά και οικονομικών συντακτών ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με εισήγηση του δημοσίου ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ θα έχει μία ελάφρυνση σε ότι αφορά το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης που μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 εκατομμύρια τον χρόνο. Πρόκειται για μία σημαντικότατη ελάφρυνση σε ότι αφορά το κόστος χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν και άλλα περιθώρια για μείωση.
«Με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που προέκυψε με εισήγηση του δημοσίου υπάρχουν σημαντικές ελαφρύνσεις για την βιομηχανία» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θεωρώντας πως η συγκεκριμένη απόφαση «έχει όφελος για όλες τις πλευρές.
Την βιομηχανία που γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική και θα βοηθήσει στις εξαγωγές αλλά και την ΔΕΗ καθώς θα συνεχίσει να καταναλώνει το παραγόμενο προϊόν. Πολύ δε περισσότερο για την οικονομία στην οποία επιφέρει ένα πολλαπλάσιο και πολύπλευρο όφελος. Η μη στήριξη της βιομηχανίας θα είχε επιπτώσεις και στην ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κοστολόγια, τόνισε όμως ότι «με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα της επιχείρησης που ήταν η μείωση του κόστους της ενέργειας».

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης οι εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια αφορούν μόνο τους
καταναλωτές στην υψηλή τάση (κυρίως χαλυβουργίες,
μεταλλουργίες, τσιμέντα) και διαμορφώνονται ως εξής:

* «Για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για αυτήν την κατηγορία πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1η.1.2014.

* Ιδιαίτερα για όλες τις επιχειρήσεις της ΥψηλήςΤάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH (στην
κατηγορία ανήκουν πρωτίστως η Αλουμίνιο και η ΛΑΡΚΟ) να ισχύσει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.

* Ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελάχιστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα), να χορηγηθεί πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη.

Η αιτιολογία

Προκειμένου να καταλήξει στην απόφαση αυτή ο μέτοχος
αξιολόγησε τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην
ελληνική οικονομία και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες. Όπως τονίζεται σχετικά, η απόφαση για τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ελήφθη λαμβάνοντας υπ ́όψιν ότι «οι βιομηχανίες, ιδίως οι ενεργοβόρες αποτελούν κρίσιμο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας».
Επίσης, ότι «για να πετύχει η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, θα διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ που θα πληγεί από την περαιτέρω παράταση της ύφεσης, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξημένες επισφάλειες».

Στα 75 εκατ. ευρώ το κόστος για τη ΔΕΗ

Αναφορικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, πηγές του ΥΠΕΚΑ επισήμαναν ότι για αυτήν υπήρξε πλήρης συμφωνία με τη διοίκησή της. Ακόμα σημείωσαν ότι το κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 75 εκατομμύρια, δεν θα μετακυλισθεί σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί, εμπορικοί κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκπτωση επί των τιμολογίων για τη βιομηχανία θα αντισταθμιστεί ευθέως από την αύξηση της κατανάλωσης που θα φέρει η επανεκκίνηση παραγωγικών μονάδων, αλλά και από τις πληρωμές των λογαριασμών χωρίς καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι οι εκπτώσεις επί των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν για έναν συν έναν χρόνο, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και τα άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα, θα προσφέρουν ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της ενεργοβόρου βιομηχανίας έως ότου εφαρμοστεί το νέο μοντέλο (target model) της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αντιδράσεις

Την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ προκάλεσαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης αναφορικά με την τιμολόγηση των βιομηχανικών καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβερνηση, επέβαλε στη ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα στην ελληνική βιομηχανία, όχι απλά επίζημία, αλλά στην ουσία δωρεάν, πράγμα που θα επιφέρει οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και επιβάρυνση των καταναλωτών.
«Αν το κράτος θέλει να ενισχύσει και να επιδοτήσει την
ελληνική βιομηχανία να το κάνει, αλλά όχι σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Το σωματείο «Σπάρτακος», σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάνει λόγο για ταφόπλακα στη ΔΕΗ, η οποία υποχρεώνεται να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών επί ζημία, κάτω του κόστους, και επιφυλάσσεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι η έκπτωση στα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνιστά άμεση επιδότηση προς αυτές και προς ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης καλούν το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει την οικονομική ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ από τα έως τώρα χρέη των εταιρειών για τις οποίες ισχύουν τα νέα τιμολόγια, χρέη που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, και αναγγέλλουν προσφυγές στη δικαιοσύνη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΥΠΕΚΑ: Δεν υπάρχουν αυξήσεις

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των οικιακών τιμολογίων τονίζουν κατηγορηματικά κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, διαψεύδοντας ως ανακριβείς σχετικές αναφορές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το κόστος των εκπτώσεων που αποφασίστηκε υπολογίζεται σε 70 έως 75 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τη ΔΕΗ, εάν για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ αποφάσιζαν να κλείσουν το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα έφτανε τα 65 εκατ. ευρώ μίνιμουμ.
Εφόσον όμως με τις μειώσεις αυτές διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητας της βαριάς βιομηχανίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και σημαντική ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Παράλληλα η εταιρεία θα έχει σημαντικά οφέλη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως (τουλάχιστον) από τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου της Gazprom ενώ επιπρόσθετα οφέλη της τάξης των 100 έως 200 εκατ. ευρώ αναμένονται από τις άλλες ρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Δηλαδή το ισοζύγιο για την εταιρεία όχι μόνο δεν είναι αρνητικό αλλά η συνολική ζυγαριά γέρνει υπέρ της θετικής προοπτικής της εταιρείας.





 Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 1/3/2014
























1 σχόλιο:

  1. to treximo kai oi porospathies tou somateiou kai olon ton ergazomenon mazi exoun apotelesma. bravo. omonia kai prospathia. bravo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους