Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

«Θα καταργήσουμε τον φόρο», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ




Σχεδόν τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν την τροπή που πήρε το θέμα του ΕΝΦΙΑ ως αναπάντεχο πολιτικό δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση στη, θεωρητικά, «νεκρή» περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Το ζήτημα του νέου φόρου ακινήτων ήταν ένα από τα μέτωπα στα οποία η Κουμουνδούρου είχε επενδύσει για τη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Οι εξελίξεις, ωστόσο, οι σφοδρές αντιδράσεις... 

στις υπερβολικές χρεώσεις, τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου και η διογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών εκλαμβάνονται ως αυτογκόλ της κυβέρνησης, το οποίο τους δίνει βήμα να ανεβάσουν τους τόνους και να συντηρήσουν την πολιτική αντιπαράθεση. Πολύ περισσότερο, δε, που στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι περί αυτόν χειρισμοί προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις και στους βουλευτές της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για «προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, πότε με την αφήγηση περί τέλους της κρίσης και πότε με τις αστείες δικαιολογίες περί “λάθους στο λογισμικό” στον ΕΝΦΙΑ», η οποία «σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα». Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε χθες (ΣΚΑΪ) κατηγορηματικός για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταργήσει. Δεν είναι ζήτημα λάθους, είναι ζήτημα φιλοσοφίας», ενώ χαρακτήρισε τον εν λόγω φόρο «παντελώς άδικο και αντικοινωνικό».

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του, ο κ. Βίτσας μίλησε για «έναν φορολογικό νόμο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει γενικά το θέμα της περιουσίας, στο οποίο εντάσσονται και τα ακίνητα και καθορίζεται από τη δημιουργία περιουσιολογίου και τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός». Αντιπαρέβαλε, δε, αυτόν τον σχεδιασμό με τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι «ζούμε σε μια χώρα όπου ήταν αξία το να έχω “ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου” και πάνω από το 50% των οικημάτων είναι μικρής έκτασης, δηλαδή κάτω από 100 τ.μ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και ο κ. Παυλόπουλος μιλά για έμμεση δήμευση της περιουσίας».

Σχολιάζοντας, τέλος, συνολικά τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι αυτή καθορίζεται πρώτα με αριθμούς, με ποσά που πρέπει να εισπραχθούν δηλαδή και μετά γίνονται οι νόμοι.

 


Απο: kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους