Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μέσω... Γενεύης οι αλλαγές στα εργασιακά!

Μέσω... Γενεύης οι αλλαγές στα εργασιακά - Σε ποιους τομείς πιέζουν οι δανειστές Λίγο χρόνο κέρδισε στο Παρίσι ο Βρούτσης. Με τη βοήθεια του ILO, σε ένα μήνα, το υπ. Εργασίας θα πρέπει να αποφασίσει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και πως θα ξεπεράσει το σκόπελο της Βουλής για τις ομαδικές απολύσεις. 
Οκτώβρη το ασφαλιστικό.



Μικρή πίστωση χρόνου κέρδισε τελικά το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι, καθώς δέχθηκε την έντονη πίεση των δανειστών για αλλαγές μέσα στο Φθινόπωρο, στον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις.





Εντός του Σεπτεμβρίου, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στην τρόικα εκθέσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις ενοποιήσεις των ταμείων και με μικρή καθυστέρηση (τον Οκτώβριο) τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Για τα δυο πρώτα θέματα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έβαλε μπροστά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών, εργαζομένων και κυβερνήσεων από 185 χώρες - μέλη του ΟΗΕ.

Η τρόικα, και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι η απεμπλοκή πολιτικών, και δη του υπουργού Εργασίας από την όποια απόφαση - έγκριση ομαδικών απολύσεων, πρέπει να νομοθετηθεί. Το θέμα τέθηκε μετ' επιτάσεως και κατά τη χθεσινή συνάντηση, παρ' ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει με την ισχυροποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την τελική έγκριση από τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης, που προΐσταται άλλωστε του Συμβουλίου.
Ο υπουργός Εργασίας πίστευε ότι θα μπορούσε να "κερδίσει" ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου ένα χρόνο, προκειμένου η αξιολόγηση από το ILO να γίνει σε βάθος 12 μηνών. 

Στον αντίποδα, αυτό που τελικά δέχθηκε η τριμερής, ήταν η διεξαγωγή μιας ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή του ILO, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του Γραφείου. Προφανώς, μετά την παρουσίαση, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.
Στη Γενεύη, το ILO θα προεδρεύσει και μιας ακόμη ομάδας, των κοινωνικών εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι θα πάνε εκεί για να συζητήσουν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Το θέμα φαντάζει δύσκολο, όχι μόνο γιατί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν φαίνονται διατεθειμένοι ή πρόθυμοι να συζητήσουν αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικός εταίρος, έχει θέσει τις γνωστές ..."κόκκινες γραμμές" του.

Η τρόικα δεν φαίνεται να κάνει πίσω από τα συμφωνημένα, επιμένει σε αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες. Η ελληνική πλευρά φαντάζει πιο αισιόδοξη στο θέμα της ανταπεργίας, που φαίνεται πως θα βγει από το κάδρο των συζητήσεων. Ο υπουργός Εργασίας πήγε στο Παρίσι έχοντας μαζί του μελέτη για το τι ισχύει στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα σε 10 χώρες της Ε.Ε και συγκεκριμένα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει τη βάση και του διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Γενεύη.

Οι πονοκέφαλοι στο ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό, ο χρόνος που κέρδισε το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να λειτουργεί υπέρ του. Εν αναμονή της μελέτης του ΚΕΠΕ και κυρίως των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα όλων των ταμείων, η τρόικα αρκέστηκε στο να θέσει εκ νέου την ατζέντα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ταμιακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος, αντιστοίχηση εισφορών - παροχών και ενοποιήσεις. Βέβαια, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο υπουργός Εργασίας διαπραγματευόταν με την τρόικα στο Παρίσι, στην Αθήνα βγήκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, που δείχνουν τη δραματική μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών μειώνεται επικίνδυνα, στα 342 εκατ. ευρώ, έναντι 1.5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013, στοιχείο που δείχνει ότι στο τέλος του χρόνου, θα κλείσει με σημαντικό έλλειμμα.

Η αναλογιστική και όχι μόνο η ταμειακή απεικόνιση των ελλειμμάτων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα δώσει στους δανειστές ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για να εντείνουν τις πιέσεις και να ζητήσουν νέες, δύσκολες αλλαγές τόσο στις προϋποθέσεις λήψης της σύνταξης, όσο κυρίως στο ύψος αυτής.




Απο: euro2day.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους