Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ε.Α.Μ. ΛΑΡΚΟ - Συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση



Ε.Α.Μ.
ΛΑΡΥΜΝΑ: 30-10-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
             Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

 Με αφορμή την έναρξη των νόμιμων διαπραγματεύσεων για την σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΠ.Σ.Σ.Ε) που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη 23/10/2014 , θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για το συγκεκριμένο θέμα και να ανοίξουμε κουβέντα μαζί σας , μιας και η πλειοψηφία των εργαζομένων για πρώτη φορά μπαίνει σ΄ αυτή την διαδικασία και επιβάλλεται να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχει άμεσα αποτελέσματα στην ίδια τη ζωή μας.
            Τι είναι Σ.Σ.Ε :  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κεκτημένα της εργατικής τάξης στον 20ο αιώνα . Οι Σ.Σ.Ε κατακτήθηκαν και κατοχυρώθηκαν μετά από μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες.








Μέσα από την Σ.Σ.Ε οι εργαζόμενοι διαπραγματευόμαστε συλλογικά , όλοι μαζί , τους όρους , τις αμοιβές , τα δικαιώματα που έχουμε έναντι του εργοδότη .
Υπάρχουν τέσσερα είδη Σ.Σ.Ε , α) η Εθνική ΣΣΕ , β) οι Κλαδικές ΣΣΕ , γ) οι Ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ , δ) οι Επιχειρησιακές ΣΣΕ.
Στη ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι σύναπταν πάντα ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε που υπερίσχυε σε όρους και αμοιβές των άλλων τριών. Μέσα στα πολλά , τα βασικά κεκτημένα της εργατιάς της ΛΑΡΚΟ ήταν δύο που ανέβαζαν τις αποδοχές σε σχέση με άλλους συναδέλφους στον Κλάδο και άλλους Κλάδους :

1)  Αναγνώριζαν τις τριετίες που είχε ένας συνάδελφος στη ΛΑΡΚΟ ως εξής : Όταν συμπλήρωνε μια τριετία έπαιρνε 14% αύξηση (Επί –χ-) του Βασικού Μισθού . Στη δεύτερη 10% , στην τρίτη 10% , στην τέταρτη 8% , στην πέμπτη 8% , στην έκτη 8% . 
 
2)  Έδινε και δίνει παραγωγικό στους εργαζόμενους ανάλογα με την παραγωγή που έβγαζε το εργοστάσιο και τις διεθνείς τιμές του Νικελίου , π.χ. τον μήνα που πέρασε με την τιμή που έχει το νικέλιο και την παραγωγή που βγάλαμε πήραμε 28% παραγωγικό επί (-χ-) του βασικού μισθού.
Φυσικά υπήρχαν και άλλα θεσμικά και οικονομικά κεκτημένα που οι Κλαδικές ΣΣΕ δεν περιείχαν , όπως δάνεια , εκδρομές κ.ά .
Πώς κατακτήθηκαν όλα τα παραπάνω:
Οι βάσεις για αυτά τα κεκτημένα «έπεσαν» το 1977.
            Τότε η εργατιά της ΛΑΡΚΟ έδωσε ένα μεγάλο ηρωικό αγώνα 120 ημερών απεργίας και κέρδισε .
Κέρδισε τον μέγα καπιταλιστή της τότε εποχής , τον Μποδοσάκη , κέρδισε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ , τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής , τα κόμματα και τα τσιράκια των Μποδοσάκηδων.
 Έγινε φάρος ελπίδας της εργατικής τάξης σε όλη την Ελλάδα και παγκόσμιο παράδειγμα θάρρους, αξιοπρέπειας , ταξικής αλληλεγγύης .

Μετά από αυτόν τον νικηφόρο αγώνα ανέβηκε κατακόρυφα η ταξική συνείδηση των εργαζομένων και τις επόμενες 10ετίες ακολούθησαν νέες κατακτήσεις .

Η κατάσταση σήμερα :

Το 2011 , η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ στα πλαίσια της Ε.Ε και για την εξυπηρέτηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , ψήφισαν το μνημόνιο 2 που επί της ουσίας καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή των Σ.Σ.Ε.
Σήμερα , βάσει των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει , ο εργοδότης έχει δικαίωμα μονομερώς να σου κόψει όλα τα επιδόματα πλην Ανθυγιεινού , τριετιών , τέκνων .
 Στη ΛΑΡΚΟ η τελευταία ΕΠΙΧΕΙΡ.Σ.Σ.Ε που συνάψαμε ήταν το 2007 η οποία έληξε μαζί με τη μετενέργειά της στις 31/06/10.
Όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ατομικές συμβάσεις και κανονικά θα έπρεπε να αμειβόμαστε όλοι με τους όρους της τελευταίας ΕΠΙΧ.ΣΣΕ . Αυτό σημαίνει πως παράνομα και καταχρηστικά η ΛΑΡΚΟ δεν ένταξε σ΄ αυτή τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν όσο ίσχυε η τελευταία ΕΠΙΧ.ΣΣΕ 1/1/2007-30/6/10  . Αυτό σημαίνει πως η ΛΑΡΚΟ χρωστάει δεδουλευμένα σ΄ αυτή την μερίδα των εργαζομένων.

Για να αλλάξει η ΛΑΡΚΟ τους όρους των ατομικών συμβάσεων που είμαστε υπάρχουν τρεις τρόποι:  
        
  1) Μας απολύει , μας αποζημιώνει και μας ξαναπροσλαμβάνει με νέες ατομικές συμβάσεις 
 
 2) Μας καλεί έναν – έναν ξεχωριστά να υπογράψουμε νέα ατομική σύμβαση 
 
                  3) συνάπτουμε  νέα ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε.
Επειδή τα δύο πρώτα δεν είναι δυνατόν να τα ελέγξει και φοβάται τις αντιδράσεις , έχει επιλέξει τον τρίτο τρόπο , την σύναψη νέας ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε με περικοπές . Αυτός ο τρόπος της δίνει τη δυνατότητα ή να επιλέξουμε εμείς με τη συναίνεσή μας να χάσουμε κεκτημένα ή αν είναι άκαρπη αυτή η προσπάθειά της , να μας πάει στον Μεσολαβητή (ΟΜΕΔ) και να κάνει ο μεσολαβητής περικοπές .
Ο ρόλος του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού:

Σε αυτή την κατάσταση η ΛΑΡΚΟ δεν μας έφερε μόνο με την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων που έχει αξιοποιήσει τις δυο τελευταίες 10ετίες.
Αν δεν της άνοιγε τον δρόμο ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός τα πράγματα για εμάς τους εργαζόμενους θα ήταν καλύτερα σήμερα.
Με τις πλάτες και την ανοχή των εργοδοτικών παρατάξεων εφαρμόστηκαν οι εργολαβίες , τα Δ.Π.Υ. , συνάφθηκαν ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε που άνοιγαν πόρτες για την κατάργηση των τριετιών .  Με των εργοδοτικών-κυβερνητικών τις πλάτες η ΛΑΡΚΟ κατάφερε να ρίξει τα μεροκάματα μέσω του δουλεμπορίου, να μειώσει τις θέσεις εργασίας , να έχει εργαζόμενους στην ίδια εργασία με δύο και τρεις ταχύτητες.
            Με τις πλάτες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού σήμερα  τρέχουμε πίσω από τις αντεργατικές προτάσεις της ΛΑΡΚΟ , διότι από 3/4/2012 που έγινε η Γ.Σ. μέχρι σήμερα , συνειδητά δεν έχουν στείλει τις προτάσεις των εργαζομένων με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος 1876/90 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αντί να καλούμε εμείς τη ΛΑΡΚΟ να καλύψει τα δικά μας αιτήματα , καλεί η ΛΑΡΚΟ εμάς να καλύψουμε τα δικά της.
Υπάρχει διέξοδος σήμερα για να μην επιλέξουμε ούτε την «Σκύλα» ούτε την «Χάρυβδη» .

            Για να συνάψουμε σήμερα μια ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε που θα κατοχυρώνει όλα τα κεκτημένα που είχαν οι προηγούμενες , θα καταργεί ολικά το δουλεμπόριο, θα αναγνωρίζει την εργασία των εργαζομένων στις εργολαβίες ως προϋπηρεσία με τον υπολογισμό που ίσχυε και θα δώσει αναδρομικά τα ποσά που έχουν προκύψει από τις τριετίες και τις αναβαθμίσεις που παράνομα δεν έχει καταβάλει. 

Θα πρέπει να κατανοήσουμε τα εξής: Όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, όσο και να μας πληρώσουν για την εργασία μας πάλι θα μας κλέβουν. Θα κλέβουν την υπεραξία αυτού που εμείς , με τα χέρια και το μυαλό μας παράγουμε. Το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ενότητα και πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές που το υπηρετούν, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά και μόνο όταν ο αγώνας μας αναπτυχθεί σε μια   τέτοια κατεύθυνση μπορεί σήμερα να έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα , νέες κατακτήσεις και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την δική μας ευημερία και ανάπτυξη. Όσο η πλειοψηφία των εργατών θα ακολουθούν την γραμμή του κυβερνητικού –  εργοδοτικού συνδικαλισμού για ένα πράγμα να είναι σίγουροι , θα εγκλωβίζονται  συνέχεια σε «αδιέξοδα» σαν αυτό για την Σ.Σ.Ε. και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός θα βολεύεται γι΄ αυτό του το έργο .
Από αυτή την σκοπιά , καθοριστικό ρόλο για την σύναψη μιας ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει μια αξιοπρεπή διαβίωση για μας και τις οικογένειές μας παίζει  το σπάσιμο της τρομοκρατίας που κλιμακώνει η ΛΑΡΚΟ με την απόλυση του συναδέλφου Δαλακα και την μετάθεση του συναδέλφου Μιχαλοσταμου, που αν τα αφήσουμε να περάσουν θα βαρέσει στο ψαχνό. Παίζει το γύρισμα της πλάτης μας στους φιλοεργοδοτικούς που βάζουν πλάτη  επί της ουσίας  στην τρομοκρατία και στο οδήγημα των εργαζομένων σε «αδιεξόδους» .Παίζει το πόσο θα πάρουμε την υπόθεση εμείς οι εργαζόμενοι στα δικά μας χέρια.

Ποιοτικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμμετοχή εργαζομένων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 12:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα , ένα συλλαλητήριο που έχουν οργανώσει πάνω από 900 συνδικάτα με αυτή την λογική και χαιρετίζεται από ακόμη χιλιάδες παγκόσμια.


Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 08:00 από το Μαρτίνο (πλατεία 5χ5)


    ΜΕ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ


Ε.Α.Μ.








3 σχόλια:

  1. Προτάσεις θέλουμε, καλα τα λόγια αλλά .... με τα μυάλα αυτά αδιέξωδα βλέπω. ΟΜΕΔ βλέπω και επιβολή περικοπων. Λύση δεν βλέπω.Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι για γέλια είστε!Μόλις ολοκληρώθη κ το τεστ ούρων για διάφορες ουσίες.τότε θα μπορούν να κλείσουν την σύμβαση ατομική. Για κάθε έναν ξεχωριστά κ χωρίς φυσικά να υπάρχει εκπρόσωπος του σωματιου γιατί τα έχουν πουλήσει Όλα.τότε ανάλογα με το τη άνθρωπος είσαι θα σου βάζουν το μαχαίρι Στο λαιμό κ θα υπογράφεις ότι θέλουν..είς γνώση όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που θέλουν όλοι τους είναι προαγωγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους