Το θέμα των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είχε τεθεί εξαρχής από τους δανειστές της Ελλάδας ως σημαντικό για την διαχείριση του δημοσίου χρέους ήδη με το λεγόμενο μνημόνιο 1 (νόμος 3845/2010). Το καλοκαίρι του 2011 ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης
Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ). Βασικά χαρακτηριστικά του αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση. Συνοπτικά υπενθυμίζουμε ότι :
– Έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των δημοσίων επιχειρήσεων.
– Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.
– Η διάρκεια του Ταμείου προσδιορίστηκε στα έξι (6) έτη , αλλά μπορεί να παραταθεί, εφόσον ο σκοπός του Ταμείου δεν έχει εκπληρωθεί, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο.
– Στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα.
– Το πράγμα ή το δικαίωμα που μεταβιβάστηκε ή παραχωρήθηκε στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί δεκάδες ΦΕΚ με περιεχόμενο την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. (Θα επανέλθουμε σε αυτά πολλές φορές μελλοντικά και με συνοπτικούς πίνακες). Ως παράδειγμα αναφέρουμε από ακίνητα και αεροδρόμια μέχρι λιμάνια και τα δικαιώματα χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων σχετικά με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Το μνημόνιο 3 (νόμος 4326/2015) ποσοτικούς στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Συνολικά 6,4 δις ευρώ για την τριετία 2015-2017 :
2015 : 1, 4 δις ευρώ
2016 : 3,7 δις ευρώ
2017 : 1,3 δις ευρώ
Τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου που περιλαμβάνονται στη λίστα για ιδιωτικοποίηση περιγράφονται στο αναφερόμενο στο μνημόνιο 3 και ειδικότερα Asset Development Plan με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2015. Στο έγγραφο αυτό καταγράφεται η μέθοδος ιδιωτικοποίησης (π.χ. πώληση μετοχών του Δημοσίου στις εταιρίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων), οι σύμβουλοι (χρηματοοικονομικοί, νομικοί, τεχνικοί), εν συντομία η παρούσα κατάσταση του περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού Δημοσίου και ένα χρονολογικό σχεδιάγραμμα.
Αξίζει να αναφερθούν επιγραμματικά ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα και δίπλα οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (financial advisors), σε όσες αναφέρονται :
- Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια => CitiBank – EFG Eurobank
- Για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (6.000.000 τ.μ.) => CitiBank – Τράπεζα Πειραιώς
- Για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης => Τράπεζα Πειραιώς
- Για την περιοχή Αφάντου της Ρόδου => Τράπεζα Πειραιώς
- Για την ΔΕΣΦΑ => Alpha Bank –UBS – Rothschild
- Για τον Ο.Λ.Π. Πειραιά=> Morgan Stanley– Piraeus Bank
- Για τον Ο.Λ.Θ. Θεσσαλονίκης => Morgan Stanley– Τράπεζα Πειραιώς
- Για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ => IBG (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) – Kantor
- Για την εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών => BNP Paribas – NBG
- Για την περιοχή Ποσείδι Χαλκιδικής => Alpha Bank – Alpha Αστικά Ακίνητα
- Για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου => Alpha Bank – Alpha Αστικά Ακίνητα
- Για την Μαρίνα της Πύλου => IBG (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος)
- Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία => Lazard– PWC
- Για Real Estate Monetisation => UBS (Phase A) – UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas (Phase B)
Παρατηρήσεις :
– Στις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις δεν αναφέρονται στον παρόν έγγραφο οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Όπως για παράδειγμα δεν αναφέρονται οι σύμβουλοι για την μαρίνα Αλίμου, την Εγνατία Οδό, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΤΕ , τη ΔΕΗ,την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΠΑ.
– Για την τελευταία περίπτωση με τον ευφάνταστο τίτλο «Real Estate Monetisation» , δείτε και στην πέμπτη αξιολόγηση από το ΔΝΤ (σελ. 140, 143, 144)
Σχετικά (ενδεικτικά) :
– Νόμος 4336 / 14 Αυγούστου 2015
– Νόμος 3986 / 1 Ιουλίου 2011 (ιδρυτικός νόμος Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.)
– Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. , Αποκρατικοποιήσεις και Δημόσιο Χρέος
– Asset Development Plan
Έρευνα : Σταύρος Β. Τσίπρας – δικηγόρος
Aπο: fekyou.info/post/541
Έρευνα : Σταύρος Β. Τσίπρας – δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου