Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ν.Δ: Το στοίχημα των εκλογών είναι να υπάρξει ηγέτης και όχι αρχηγός

                                          Ο Γράφει Γιάννης Κουτρουμπής
Πολλοί λένε πως οι εσωκομματικές εκλογές που αποφασίστηκε να γίνουν από τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής κ. Παπαμιμίκο και τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη μετά την τρίτη κατά σειρά ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το μεγαλύτερο λάθος όχι ως προς την ουσία των εκλογών, αλλά ως προς τον χρόνο στον οποίο αυτές γίνονται.
Η άποψη αυτή είναι σωστή, διότι ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει συμπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες πολιτικές εξελίξεις η μία μετά την άλλη ... 







και δεν είναι σωστό ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να εκφράσει την αντίθεση του στις διάφορες εξελίξεις και ιδιαίτερα όταν το κόμμα αυτό έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που το υποστήριζαν.
Παρόλα αυτά είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέλος σε πολιτικές του παρελθόντος, να τοποθετηθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ιδεολογικά και να αλλάξει νοοτροπία προκειμένου να μπορέσει να πετύχει τον στόχο του εκσυγχρονισμού και να αποδειχθεί πως ακόμα είναι ένας άξιος αντίπαλος για τα υπόλοιπα κόμματα.
Τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν μέσα σε όλα και ένα μεγάλο κακό είναι προσωποκεντρικά, δηλαδή ο Πρόεδρος είναι αυτός που χαράσσει τις πολιτικές, πολλές φορές χωρίς να συμβουλεύεται τα όργανα του κόμματος του. Όμως αυτό που κανένα κόμμα δεν έχει είναι ένας ηγέτης και όχι απλά κάποιος που θα οργανώνει και θα χαράσσει την πολιτική του κόμματος. 

Ηγέτης και όχι αρχηγός


Τι σημαίνει όμως το να είναι κάποιος ηγέτης στα πλαίσια ενός κόμματος. Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να εμπνεύσει τον υφιστάμενο του να κάνει κάτι και όχι απλά να του δώσει μία εντολή. Ηγέτης είναι αυτός που αν μία πράξη του έχει πολιτικό κόστος θα το πάρει πάνω του και δεν θα το ρίξει στον οποιοδήποτε άλλο. Ηγέτης είναι αυτός που συμμετέχει και εκείνος στην δράση του κόμματος και όχι εκείνος που απλά δίνει την εντολή. Ηγέτης είναι εκείνος που θα χρησιμοποιήσει αξιοκρατικά κριτήρια προκειμένου να τοποθετήσει κάποιον στην οποιαδήποτε θέση. Ηγέτης είναι κάποιος που μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες με την πειθώ και την ρητορική του.
Σίγουρα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι δύσκολο να τα συγκεντρώνει ο οποιοσδήποτε, όμως αυτήν την στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα τέτοιο άνθρωπο και σίγουρα μία παράταξη σαν την Νέα Δημοκρατία αν θέλει να έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και κυρίως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία διοίκηση που θα ξεκινά από την βάση και θα πηγαίνει προς τα ανώτερα στρώματα της πυραμίδας, ενώ τώρα ξεκινά από την κορυφή και πηγαίνει στην βάση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ιδεολογικής αναπροσαρμογής 

Εφόσον εκλεγεί Ο Επόμενος Πρόεδρος Της Νέας Δημοκρατίας ΘΑ πρέπει ΝΑ δημιουργήσει ΤΑ Όργανα ΤΟΥ κόμματος Από ΤΗΝ Αρχή, θα πρέπει να μπει θητεία σε όλα τα αξιώματα, όλα τα αξιώματα να δίνονται μετά από εκλογές και όχι από επιλογή του εκάστοτε Προέδρου και τέλος το σημαντικότερο από όλα είναι το κόμμα αυτό να αποκτήσει μία σύγχρονη ιδεολογική ταυτότητα.

Ίσως οι αλλαγές στο κόμμα θα έπρεπε να ξεκινήσουν με ένα συνέδριο αρχών και θέσεων, το οποίο θα είχε την δυνατότητα μετά από αρκετή συζήτηση να δημιουργηθεί μία νέα ιδεολογική πλατφόρμα που θα προσθέτει τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτικού συστήματος μέσα στην ιδεολογία του κόμματος προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός .
Ως προς τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων βουλευτών θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές να εκλέγουν τους υποψηφίους που θα ήθελαν να τους αντιπροσωπεύσουν στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να υπάρχουν βουλευτές που βρίσκονται 30 χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Υποψήφιοι ΟΙ
Ο τρόπος ΜΕ ΤΟΝ οποίο ξεκίνησε το η Υποβολή υποψηφιοτήτων ΗΤΑΝ απότομος ΚΑΙ ΤΗΝ Από Αρχή υπήρχαν αρκετά Στελέχη ΤΟΥ κόμματος που υπέβαλλαν υποψηφιότητα ΤΗΝ ΤΟΥ, αλλά τα στελέχη που επικράτησαν και βρήκαν τις πολύφημες 50 υπογραφές ήταν τέσσερα.


Ευάγγελος Μεϊμαράκης (Ο παλιός) 

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πρώην Υπουργός και επί πολλά χρόνια Βουλευτής είναι ένα πολύ σοβαρό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να συσπειρώσει τα παλιά στελέχη του κόμματος και έδωσε ένα πολύ ωραίο εκλογικό αγώνα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου . Ως πρώην Γενικός Γραμματέας γνωρίζει την οργανωτική δομή πάρα πολύ καλά και γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει και τι πρέπει να παραμείνει το ίδιο. Η ερώτηση είναι μπορεί να δώσει ώθηση στην βάση και να ανεβάσει το ποσοστό του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Και θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που πρέπει σε οργανωτικό επίπεδο για να εκσυγχρονίσει το κόμμα και την ιδεολογία του.


Απόστολος Τζιτζικώστας (Ο βόρειος) 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας πολιτικός με ανοδική πορεία και ραγδαία εξέλιξη. Ακόμα αυτήν την στιγμή έχει το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που στάθηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και κατάφερε να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μετά από αρκετές κόντρες που είχε με την προηγούμενη διοίκηση του κόμματος. Ως Περιφερειάρχης έχει καταφέρει να κάνει έργο, αλλά δεν έχει την δυνατότητα σε περίπτωση εκλογής του να εκπροσωπήσει το κόμμα στο Κοινοβούλιο λόγω κωλύματος με την ιδιότητα του ως Περιφερειάρχης. Τα ερωτήματα είναι σε αυτήν την περίπτωση τα ακόλουθα: Σε περίπτωση εκλογής του θα υπάρξει δυαρχία. Πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα κόμματα εφόσον δεν μπορεί να γίνει βουλευτής για τα επόμενα τέσσερα έτη. Ακόμα σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί πως θα αντιμετωπίσει το θέμα του τρίτου μνημονίου αφού εκείνος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για την συμμετοχή του στο δεύτερο μνημόνιο.


Κυριάκος Μητσοτάκης (Ο μεταρρυθμιστής) 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους πολιτικούς του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αν και νέος στην ηλικία έχει αρκετή εμπειρία στην διαχείριση διαφόρων θεμάτων. Όταν του ανατέθηκε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα πήγε σχετικά καλά, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι ένα από τα υπουργεία που λόγω μνημονίου επιβαρύνεται πιο πολύ από πλευράς πολιτικού κόστους. Το μεγάλο του μειονέκτημα για κάποιους είναι το επώνυμο του. Ο ίδιος στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει παρουσιάσει τις θέσεις του με την επανατοποθέτηση της ιδεολογικής ταυτότητας για την Νέα Δημοκρατία, με τετραετή θητεία στον Πρόεδρο και πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος. Μία ερώτηση θα ήταν αν πιστεύει πως θα μπορέσει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει για το κόμμα ακόμα και αν τον εμποδίσουν κάποιοι από τους υπόλοιπους δελφίνους.

Άδωνις Γεωργιάδης 

(Ο εργατικός) 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχουν εργαστεί πολύ σκληρά στην ζωή τους. Ως Υπουργός είναι αρκετά επιτυχημένος, τόσο όταν είχε αναλάβει Υφυπουργός Ναυτιλίας, όσο και όταν είχε αναλάβει Υπουργός Υγείας. Παρόλα αυτά είναι παρορμητικός και έχει κατά καιρούς κάνει πολλές δηλώσεις που έχουν δώσει στα υπόλοιπα κόμματα ευκαιρία να σχολιαστεί αρνητικά η Νέα Δημοκρατία. Πέρα από αυτά κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει εμφανιστεί ενωτικός και πολύ ορθός στα λεγόμενα του. Η ερώτηση στην περίπτωση του είναι αν ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μετατοπίσει το κόμμα στο κέντρο ή προς την δεξιά και αν πιστεύει πως μπορεί να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα με όλες τις αρνητικές δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν από τον ίδιο για διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την πολιτική πραγματικότητα.


Εν κατακλείδι, οι τέσσερις υποψήφιοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουν να πείσουν με τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά τους πολίτες που αποτελούν μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει όμως να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τις πολιτικές πρακτικές που πιστεύουν πως θα αλλάξουν τον ιδεολογικό ιστό του κόμματος, αλλά και να το εκσυγχρονίσουν ως προς τις δομές, τις πρακτικές, αλλά και την νοοτροπία του.





Aπό: 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους