Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Όλα τα σενάρια για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών


Αύξηση φόρων και εισφορών για… πάσα νόσο. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την νέα φοροεπιδρομή στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και το 2015 αλλά και το 2016, το υπουργείο Εργασίας στρέφεται και πάλι στα… 







χαράτσια για να αποφύγει το πικρό ποτήρι του «κουρέματος» των συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ήδη η «ακριβότερη» στην Ευρώπη τόσο στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών όσο και στις κρατήσεις που γίνονται στους εργαζόμενους, τα κυβερνητικά στελέχη δεν… ζορίζονται να ζητήσουν και νέα εισπρακτικά μέτρα. Οι επιπτώσεις στον δείκτη της ανεργίας, ο κίνδυνος απολύσεων ή και έκρηξης της εισφοροδιαφυγής, το κύμα φυγής στελεχών που τόσο ανάγκη έχει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και η απειλή μετεγκατάστασης εταιρειών με τελικό αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα ακόμη «ναυάγιο» όσον αφορά στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα: αρκεί να δοθεί στους ξένους ένα «ισοδύναμο» για να μην κοπούν οι συντάξεις περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση.
Η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν είναι καινούργια. Η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να την «περάσει» από τους δανειστές και το καλοκαίρι.
Ουσιαστικά, είχε ζητήσει να επανέλθουμε στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Ιούλιο του 2014 προκειμένου να εξασφαλίσει -στα χαρτιά έστω- περί το ένα δισ. ευρώ.
Η πρόταση απορρίφθηκε άνευ επαίνων από τους δανειστές με το επιχείρημα ότι θα πληγεί καίρια η απασχόληση. Άλλωστε οι ίδιοι οι «θεσμοί» ήταν αυτοί που επέβαλαν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών το καλοκαίρι του 2014 εξαναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να καταργήσει επιδόματα ώστε να μην πληγούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (κάπως έτσι καταργήθηκε και το οικογενειακό επίδομα που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ, πλήττοντας τους εργαζόμενους με παιδιά).

ΖΗΜΙΑ. Είναι γεγονός ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκάλεσε ζημιά στα ταμεία. Στο διάστημα Ιουλίου 2014-Ιουνίου 2015:
Οι εργοδοτικές εισφορές ανήλθαν στα 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 10,6 δισ. ευρώ που ήταν στο διάστημα Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014. Δηλαδή, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών περίπου κατά τέσσερις μονάδες (σε συνδυασμό βέβαια με την εισφοροδιαφυγή αλλά και τη συνεχιζόμενη μείωση των αμοιβών) κόστισε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία μόνο από τις εργοδοτικές εισφορές

Οι εισφορές των εργαζόμενων, ανήλθαν στο 12μηνο Ιουλίου 2014-Ιουνίου 2015 στα 6,88 δισ. ευρώ από 7,545 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Άρα και από τις εισφορές των εργαζομένων υπήρξαν απώλειες 664 εκατ. ευρώ.
Γιατί πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά οι δανειστές θα δεχτούν αυτό που απέρριψαν πριν από λίγους μήνες; Διότι το «περιτύλιγμα» θα είναι διαφορετικό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Moneypro» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου «πακέτου» ισοδύναμων το οποίο θα αποσκοπεί στο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά μείωσης των συντάξεων ειδικά των επικουρικών.
Στην πρόταση προς τους δανειστές, εξετάζεται να συμπεριληφθεί η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει περικοπή των επικουρικών συντάξεων λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πράγματι, μια μονάδα αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, μπορεί να αποφέρει -θεωρητικά- έως και 380 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

ΑΒΛΕΨΙΑ. Μπορεί η θεωρία να γίνει πράξη και να εισρεύσουν αυτά τα έσοδα στα ταμεία; Στην κυβέρνηση δεν λαμβάνουν υπόψη ότι:

Μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν το αναδρομικό χαράτσι που προέκυψε από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%
Το 2016, θα πληρώσουν και πάλι περισσότερο φόρο επειδή αλλάζει ο συντελεστής φορολόγησης από το 26% στο 29%.
Κάθε πρόσθετο κόστος, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν:
Η Ελλάδα, από το 2014, κατέχει τα… σκήπτρα καθώς είναι η μοναδική χώρα στο ΟΟΣΑ που επιβάλλει τόσες πολλές κρατήσεις στους εργαζόμενους. Η συνολική επιβάρυνση που προκύπτει από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έφτανε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ στο… 43,4% για έναν εργαζόμενο με δύο παιδιά, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα του Οργανισμού
Μια επιχείρηση για να προσλάβει ένα στέλεχος και να το πληρώνει με περίπου 2.200 ευρώ καθαρά, πρέπει να δαπανά… 62.500 ευρώ τον χρόνο. Σε ενδεχόμενο επαναφοράς των ασφαλιστικών εισφορών εκεί που ήταν τον Ιούλιο του 2014 (δηλαδή τέσσερις μονάδες επάνω) η επιχείρηση θα επιβαρυνόταν με επιπλέον 1.870 ευρώ τον χρόνο (εκ των οποίων τα 623 θα τα πλήρωνε ο εργαζόμενος καθώς και για τις εισφορές των υπαλλήλων έχει γίνει μείωση εισφορών). Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα, έχει κόστος περίπου 500 ευρώ ανά εργαζόμενο
Οι εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα υπολογίζονται αυτή τη στιγμή με 24,5%, συντελεστής που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Η Αυστρία για παράδειγμα, εφαρμόζει συντελεστή 21,6%, η Τσεχία κλιμακωτό συντελεστή 9% και 25%, η Γερμανία 10,9% και 19,28%, η Ολλανδία 9% και 11% και η Μεγάλη Βρετανία 13,8%. Με δεδομένο ότι και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών είναι από τους υψηλότερους διεθνώς (για τα μερίσματα φτάνει ακόμη και στο 43% μετά την πρόσφατη αύξηση και του συντελεστή φορολόγησης των κερδών αλλά και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης) ήδη έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για την επιχείρηση. Και αυτό το περιβάλλον, σκέπτονται να το κάνουν ακόμη χειρότερο.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες ΕΔΩ



Aπο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους