Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πως η Κομισιόν χτυπά και πάλι την ελληνική βιομηχανία

Aπο: toxrima.gr
Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται οι κρατικές ενισχύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που μπορεί να παραβιάζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού και των ανεξάρτητων αρχών, όπως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για το σκοπό αυτό κατέφθασε στην Αθήνα ένα από τα πιο “σκληρά” στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, αναπλ. γεν. Διευθυντής της Κομισιόν, αρμόδιος για τις κρατικές ενισχύσεις. Ο τελευταίος είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες... 






στο υπουργείο Οικονομικών με την γγ του υπουργείου κ. Παπαδοπούλου τον γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και τον γγ Ενέργειας Μιχάλη Βερριόπουλο.
ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΒΖ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων με κρισιμότερη την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, όπου η ΕΕ έθεσε τελεσίγραφο για την ανάκτηση τους σε διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η εξέλιξη προκάλεσε αναταραχή στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια,
αν και η ΕΕ είχε ενημερώει επισήμως την ελληνική πλευρά από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού του ποσού η ΕΕ φέρεται να χαρακτηρίζει ως κρατικές ενισχύσεις και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 200 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ.
Οι γνωρίζοντες μιλάνε για μείζονος διάστασης θέμα που οδηγεί την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία σε λουκέτο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άσκησε πιέσεις και για την επιστροφή από την ΕΒΖ ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην εταιρία επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Επανέφερε επίσης το θέμα της επιστροφής ποσού ύψους  310 εκατ. ευρώ προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δόθηκαν από την περίοδο του 1992 και μετά κατά παράβαση του ευρωπαικού δικαίου και έχουν χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση, αλλά και τις ενισχύσεις προς την Ενωμένη Κλωστουφαντουργία την περίοδο 2007-2009 που χαρακτηρίστηκαν επίσης ως κρατικές ενισχύσεις.
Στις συναντήσεις του κ. Κούπμαν τέθηκε και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επιστροφή χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για τα σιδηροδρομικά και άλλα έργα υποδομών στο Θριάσιο όπως βέβαια και το ζήτημα των υποχρεώσεων της τάξης των 700 εκατ, η διαγραφή των οποίων έχει συνδεθεί η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εν τω μεταξύ ο αξιωματούχος της Κομισιόν στις επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, μετέφερε τη δυσφορία της Επιτροπής για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για την ΕΕ η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί μονομερή ενέργεια και θα πρέπει να ανακληθεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους