Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Μειώσεις 10% στις νέες συντάξεις – Έρχεται «ψαλίδι» μέχρι και 45%

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ

Για νέα κρυφή ανατροπή στις αποδοχές των συνταξιούχων που αφορούν την κατάργηση του επιδόματος συζύγου 10% και τη μείωση των επιδομάτων τέκνων ετοιμάζεται η κυβέρνηση στο σχέδιό της για το νέο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι αλλαγές αυτές θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις «αφενός γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και αφετέρου διότι τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ό,τι θα ισχύει για τους νέους, με την ψήφιση του νόμου».








Ειδικά όσον αφορά το επίδομα τέκνων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπολογίζεται με ποσοστό 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο με την προσαύξηση, όμως, να υπολογίζεται μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει και δεύτερος «κόφτης» στο επίδομα καθώς θα τοποθετηθεί πλαφόν στον υπολογισμό που θα αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, και εν προκειμένω του 2015. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» μπαίνει στα 345 ευρώ δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας υπολογίζουν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 690 ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο:
1) Οι γυναίκες που αποχωρούν από όλα τα Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζώ, Δημοσίου) με διατάξεις ανηλίκου τέκνου και κατά κανόνα σε ηλικίες 52 έως 57 ετών και έχουν παιδιά που είτε είναι ανήλικα είτε σπουδάζουν και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, αφού το επίδομα τέκνων δεν θα ξεπερνά τα 27,6 ευρώ για το ένα παιδί, τα 34,5 ευρώ για το δεύτερο παιδί και τα 41,5 ευρώ για το τρίτο παιδί.
2) Οι ένστολοι γιατί βγαίνουν στη σύνταξη και από τα 50 και οι περισσότεροι έχουν τέκνα που είτε σπουδάζουν είτε δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Κι εδώ οι προσαυξήσεις λόγω παιδιών θα είναι… κουτσουρεμένες στο ποσό της σύνταξης.
3) Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με ανάπηρο παιδί.
4) Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με σύνταξη και έχουν σύζυγο που δεν εργάζεται και δεν παίρνει σύνταξη, αφού δεν θα τους καταβάλλεται πλέον το επίδομα συζύγου 10%. Να σημειώσουμε εδώ πως το επίδομα συζύγου έχει καταργηθεί στις συντάξεις Δημοσίου για όσους αποχωρούν από το 2011 και μετά.

Απο: crashonline.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους