Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Την αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα τουΚΚΕ, καταγγέλλοντας το ότι οι εργαζόμενοι που με τον κάματό τους έδωσαν στην επιχείρηση τεράστια κέρδη, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τις ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:





«Στην ιδιωτικοποίηση οδηγείται μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου, η ΛΑΡΚΟ, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, ενώ οι εκατοντάδες εργαζόμενοί της που για χρόνια με τον ιδρώτα και κυριολεκτικά το αίμα τους έκαναν την επιχείρηση κερδοφόρα βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών κατά τουλάχιστον 20% και κατάργηση του επιδόματος παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο δημόσιο. Οι ευθύνες της ΕΕ είναι συνολικές, καθώς σταθερά και με τέτοιες πρακτικές μεθοδεύει την παράδοση δημόσιας περιουσίας απαλλαγμένης από χρέη σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο που συνυπέγραψε με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ ακολουθεί την ίδια συνταγή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ για την επίτευξη "βιωσιμότητας". Οι ιδιωτικοποιήσεις βέβαια πουθενά δεν "έσωσαν" τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε μειώσεις μισθών και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
- Στις ευθύνες της ΕΕ για την απαίτησή της να επιστραφούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί μέσο εξυπηρέτησης των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης;
- Στο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους