Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο παγκόσμιος τζίρος του παράνομου εμπορίου

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα βγάζουν οι εγκληματίες; Υπολογίζεται ότι το χρόνο κερδίζουν περίπου 650 εκ. δολ. Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία από το World Economic Forum και βρήκαμε τα 12 πιο προσοδοφόρα παράνομα εμπόρια στον κόσμο. 



12) ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ


Το παράνομο εμπόριο διαμαντιών αποδίδει περίπου 900 εκ. δολ. σε κέρδη παγκοσμίως. 

Τα συγκεκριμένα παράνομα διαμάντια αποκαλούνται συχνά και 'ματωμένα διαμάντια'. Το παράνομο εμπόριο διαμαντιών έχει χρηματοδοτήσει κατά καιρούς αιματηρούς εμφύλιους πολέμους και πολεμικές αντιπαραθέσεις σε όλη την Αφρική τα οποία έχουν οδηγήσει στο θάνατο και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Χώρες όπως η Αγκόλα, η Σιέρα Λεόνε και άλλες έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών συνεργάζονται σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί το διεθνές εμπόριο διαμαντιών. 

11) ΜΙΚΡΑ ΟΠΛΑ


Η παράνομη διακίνηση μικρών όπλων επιφέρει περίπου 1 δισ. δολ. παγκοσμίως. 

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια δεκαετία από την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών που έθεσε τα θεμέλια για την πάταξη του παράνομου εμπορίου μικρών όπλων, το εμπόριο όπλων εξακολουθεί να υπάρχει σε περιοχές που επηρεάζονται από το οργανωμένο έγκλημα και τις πολεμικές διαμάχες όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική όπου η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο εμπόριο ευθύνεται για το θάνατο πεντακοσίων χιλιάδων ανθρώπων το χρόνο. 

10) ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΡΓΑΝΑ


Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων επιφέρει περίπου 1,2 δισ. δολ. το χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 10.000 παράνομες εγχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων. Η αύξηση του διαβήτη και των άλλων ασθενειών είναι ο λόγος της αυξανόμενης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο για όργανα όπως τα νεφρά τα οποία αποτελούν το 75% της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων οργάνων. Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί ασθενείς ταξιδεύουν στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν και πληρώνουν μέχρι και 200.000 δολ. σε συμμορίες που συλλέγουν όργανα από τους οικονομικά ασθενείς οι οποίοι πληρώνονται μόνο 5.000 δολ. 

9) ΧΡΥΣΟΣ


Το παράνομο εμπόριο χρυσού επιφέρει περίπου 2,3 δισ. δολ. το χρόνο. 


Ένα από τα έθνη που επηρεάζονται ιδιαιτέρως από το παράνομο εμπόριο χρυσού είναι η Λαική Δημοκρατία του Κονγκό όπου το 65% των χρυσορυχείων ελέγχονται από τους αντάρτες. Σύμφωνα με αναφορές, οι εν λόγω επαναστατικές ομάδες είναι υπεύθυνες και για το δίκτυο διεθνούς διακίνησης που επιφέρει 400 εκ. δολ. το χρόνο. 


8) ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης επιφέρει περίπου 6,3 δισ. δολ. το χρόνο. 

Επί σειρά ετών ομάδες τρομοκρατών όπως η αλ-Κάιντα και οι Ταλιμπάν εμπλέκονται στο παράνομο αυτό εμπόριο. Και καθώς ο πόλεμος στη Συρία δεν μοιάζει να κοπάζει, το ισλαμικό κράτος έχει βρει μέσω αυτού μια εύκολη πηγή εισοδήματος. Το 2015 τα Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. υιοθέτησε μια απόφαση, τη 2199, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται επίσημα η σχέση της αρχαιοκαπηλείας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας απαγορεύοντας το εμπόριο των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης του Ιράκ και της Συρίας. 


7) ΞΥΛΕΙΑ


Η παράνομη ξυλεία επιφέρει περίπου 7 δισ. το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η αγορά ξυλείας χάνει σε ετήσια βάση 10 δισ. δολ. από το παράνομο εμπόριο. Και είναι κάτι που αγγίζει όλα τα πλάτη της Γης, με το 61% του εμπορίου να είναι παράνομο στην Ινδονησία, το 25% της Ρωσίας και το 70% στη Γκαμπόν. Από τη στιγμή που η INTERPOL ξεκίνησε τις συντονισμένες προσπάθειες να αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο το 2013 κατάφερε να κατάσχει παράνομη ξυλεία αξίας περίπου 40 εκ. δολ. 


6) ΨΑΡΙΑ


Το παράνομο εμπόριο επιφέρει κάθε χρόνο 9,5 δισ. δολ. σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με αναφορές το 2014 αλιεύθηκαν παράνομα περίπου 3,8-8,1 εκ. τόνοι ψαριών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορούσε στην Ταιλάνδη στην οποία έστειλε προειδοποίηση η Ε.Ε. για αθέμιτες αλιευτικές πρακτικές. Υπόλογίζεται ότι το 2014 το 39% περίπου των θαλασσινών από την Ταιλάνδη που μπήκαν στην Αμερικανική αγορά ήταν παράνομο. 

5) ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ


Η άγρια ζωή η οποία περιλαμβάνει τόσο ζώα όσο και φυτά επιφέρει περίπου 10 δισ. δολ. το χρόνο. 


Οι μεγαλύτερες παραβάτες στον τομέα αυτό είναι η Κίνα και η Κένυα. Η τελευταία αποτελεί κέντρο παράνομου εμπορίου ελεφάντων ενώ η Κίνα ρινόκερων και τίγρεων. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι ελέφαντες σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντες από όσους γεννιούνται. Η WWF αποκάλυψε ότι πάνω από 100 εκ. τόνοι ψάρια, 1,5 εκ. ζωντανά πουλιά και 440.000 τόνοι φαρμακευτικά φυτά διακινούνται κάθε χρόνο. 


4) ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


Το παράνομο εμπόριο πετρελαίου επιφέρει περίπου 10,8 δισ. δολ. κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ακριβώς όπως και το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πιστεύει ότι το παράνομο εμπόριο πετρελαίου ελέγχεται από τρομοκρατικές ομάδες όπως το ισλαμικό κράτος και το Τζαμπάτ Αλ'Νούσρα. Πρόσφατα, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημοσίως την τουρκική κυβέρνηση ότι προωθεί εκατομμύρια δολάρια από έσοδα παράνομου πετρελαίου στους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. 

3) ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Η καταναγκαστική εργασία αποφέρει περίπου 31,6 δισ. δολ, το χρόνο. 

Περίπου 21 εκ. άντρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα τράφικινγκ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το 68% των ανθρώπων αυτών εργάζονται καταναγκαστικά, ένα 22% είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο ποσοστό εργάζεται καταναγκαστικά σε φυλακές ή σε εργασίες που τους επιβάλλονται από στρατιωτικές ή επαναστατικές δυνάμεις. 


2) ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η απομίμηση προϊόντων που μπορεί να περιλαμβάνει από οινοπνευματώδη ποτά μέχρι ρούχα. Το εμπόριο αποφέρει περίπου 250 δισ. δολ. το χρόνο. 


Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ, η Μαφία και η Καμόρρα στην Ευρώπη και οι Αμέρικας και οι Τρίαντς και Γιακούζα στην Ασία επιδίδονται στην διακίνηση προϊόντων 'μαιμού'. Και καθώς ανοίγουν και νέοι δρόμοι online, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες προώθησης των προϊόντων αυτών. Οι κατασχέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ευρωπαϊκά σύνορα αφορούσαν κατά 57% ρούχα και κατά 10% κοσμήματα και ρολόγια. 


1) ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Η διακίνηση ναρκωτικών είναι το πιο προσοδοφόρο εμπόριο με κέρδη ύψους 320 δισ. δολ. το χρόνο. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2007 και το 2008 16 με 17 εκ. άτομα έκαναν χρήση κοκαίνης. Η Βόρεια Αμερική απορροφά το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης (το σύνολο ανέρχεται στους 470 τόνους) η οποία μεταφέρεται από την Κολομβία στο Μεξικό ή την Κεντρική Αμερική. 




Aπο: lovemoney.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους