Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό και τα σχέδια για την πώλησή τους

Απο τις Συμπληγάδες των καθυστερήσεων, του μέτριου ενδιαφέροντος, αλλά και της εσωτερικής ...τρικλοποδιάς, θα περάσουν το επόμενο τρίμηνο τα προγράμματα των αποκρατικοποιήσεων που το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει μέσα στο 2016, ενισχυόμενο πλέον όμως, από τον θεσμό του νέου Υπερταμείου που πλησιάζει.
Οι επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ, δείχνουν το τελευταιο διάστημα ανακουφισμένοι απο το γεγονός ότι (τουλάχστον όπως δείχνουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές) το μοντέλο λειτουργίας του νέου Υπερταμείου κρατικής περιουσίας δεν ανατρέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ...






το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μάλιστα με κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου θεσμού. Το σημερινό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα διαμορφωσει τον έναν (και μάλιστα τον κεντρικο) από τους τρεις πυλώνες του Υπερταμειου, μαζί με το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το νέο Ταμείο Κρατικης Περιουσίας θα λειτουργήσει από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου με την μορφή holding company, δηλαδή μιας εταιρείας συμμετοχών. Θα διευθύνεται από πενταμελές διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο στο οποίο τρία μέλη θα οριστούν από την ελληνική πλευρά και δύο (στα οποία θα συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος) από την πλευρα των δανειστών. Οι αποφάσεις όμως θα λαμβάνονται με πλειοψηφία τεσσάρων κάτι που σημαίνει ότι η πλευρά των δανειστών θα έχει βαρύνουσα γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εν λόγω μοντέλο δείχνει να λύνει τα χέρια της σημερινής διοίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που παρά τα εμπόδια, δείχνει ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα τις αποκρατικοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Τι συμβαίνει όμως με τα επιμέρους προγράμματα; 


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα (21/3) αναμενεται να εκδηλωθεί η πραγματική πρόθεση ενδιαφέροντος των ξένων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ενίσχυσε το «αντικείμενο» της αποκρατικοποίησης για να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής, κεντρικός υποψήφιος θεωρείται η κινεζική COSCO, η οποία αφού «κλείδωσε» τον ΟΛΠ, ενδιαφέρεται για τον σιδηρόδρομο, αλλά και για τον εμπορευματικο σταθμό στο Θριάσιο στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός δικτυου συδυασμένων μεταφορών επί ελληνικού εδάφους. Μάλιστα από το ΤΑΙΠΕΔ δεν πέρασε απαρατήρητη και η προ ημερών δήλωση του κινέζου πρέσβη στην Αθήνα, ότι το project της COSCO (στον ΟΛΠ) αποτελεί «διαβατήριο» και για άλλα deals στην Ελλάδα. Με την αισιοδοξία να διατηρείται ως προς το κινεζικό ενδιαφέρον, οι ελπίδες δείχνουν να περίορίζονται αναφορικά με μια δυναμική συμμετοχή της αμερικανικής Watco ενώ αμφίρροπη παραμένει η υποψηφιότητα της κρατικης εταιρείας σιδηροδρόμων της Ρωσίας, RDZ,. Στον αντίποδα πληροφορίες μιλούν για ιταλικό ενδιαφερον. Σημειώνεται ότι ο νέος διαγωνισμός «τρεχει» με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Απριλίου οπότε και θα υποβληθουν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ο χρόνος «τρέχει» αμείλικτα και για το Ελληνικό. Μετά το «πράσινο φως» του Μαξίμου, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί την επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμβασης του 2014 με στόχο να πετύχει υψηλότερο τίμημα, καλύτερους όρους πληρωμής των ωφεληματων του δημοσίου, αλλά και μεγαλύτερη εμπλοκή των όμορων Δήμων στην επένδυνση. Και εφόσον οι διαβουλεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία υπό την Lamda Development δεν «σκαλώσουν» σε απροσδόκητα εμπόδια, οι εμλεκόμενοι υπολογίζουν ένα αρχικό deal πριν το Πάσχα, με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Απριλίου. Εκτός από τη διαπραγμάτευση, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο ειδικός συντονιστής της κυβέρνησης Δ. Tσιλιμίγκας, πρεπει να προλάβουν και τις προθεσμίες των αδειοδοτήσεων που θα πρέπει να έχουν εκδοθεί παράλληλα με την κεντρική συμφωνια.
Η διαπραγμάτευση, εκτος από το τίμημα και τον τρόπο καταβολής των ωφελημάτων για το δημόσιο, περιλαμβάνει και τον επαναπροσδιορισμό των όρων για τη λειτουργία του καζίνο στην έκταση του Ελληνικου, για την οποία στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν πως θα είναι μια αποφαση που θα ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ήδη πάντως, η εμπλοκή των ομορων Δήμων και της Περιφέρειας στη διαπραγμάτευση ώστε να ενισχυθούν τα οφέλη για την ευρύτερη ζωνη από την επένδυση, δείχνει να λειτουγεί θετικά, καθώς δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση. Τελικος στόχος, το πληρες πακέτο της συμφωνίας να κλείσει τον Νοέμβριο του 2016, αν και στο ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείουν μια παράταση.

Η νόσος των καθυστερήσεων πλήττει όμως και τον ΟΛΘ, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κόλλησε στις διαδικασίες ρίχνοντας διάφορες προαπαιτούμενες διαδικασίες (όπως το master plan, το due diligence report και το επιχειρησιακό σχέδιο) περίπου δύο μήνες πίσω. Σαν αποτέλεσμα μετατίθεται ανάλογα, από τον Απρίλιο για τον Ιούνιο, και η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Προς το παρόν παραμενει άγνωστο αν η καθυτέρηση θα έχει επιπτώσεις στο ενδιαφέρον των μνηστήρων. Πιθανότατα όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσυρση της ρωσικής RDZ.

Μετά από εσωκυβερνητικές εμπλοκές, «μπροστά» αρχίζουν να παίρνουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου «ΕΛ. Βενιζέλος» της Αθήνας, που περιλαμβάνει δύο φάσεις: την επέκταση/ανανέωση της τρέχουσας σύμβασης παραχώρησης και την πώληση του 35% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου, από το 55% που κατέχε σήμερα το ελληνικό δημόσιο. Τα «νέα» για τα Σπάτα αφορουν την έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη του συμβουλου που θα αναλάβει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Πρόκειται για μία κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ που έχει και το ΟΚ του ΔΣ του ΔΑΑ, δείχνοντας έτσι πως έστω και με καθυστέρηση οι διαδικασίες ξεκινούν, με ...βάθος την υποθεση πώλησης του μετοχικου πακέτου για το οποίο δεν έχει καν αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης.

Αντίθετα... «φως στο τούνελ» άναψε για την παραχωρηση της Εγνατίας οδού, πριν λίγες ημέρες με την προκήρυξη τριών διαγωνισμών, για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού, νομικού και τεχνικού συμβούλου για το project.

Έχοντας πάρει φορα, στο ΤΑΙΠΕΔ έφτασαν μεχρι και στο να επαναπροκηρύξουν τον διαγωνισμό για τα Airbus A-340 της κρατικής Ολυμπιακής, τα οποία ανήκουν στο δημόσιο. Ο νέος διαγωνισμός αφορά τα δύο από τα τέσσσερα αεροσκάφη τα οποία θα πωληθούν σε κατασταση as is, δηλαδή, όπως είναι. Πρόβλημα για την διαδικασία συνιστά πλέον η παλαιότητα των αεροσκαφών (15-16 ετών) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκονται επί χρόνια σε κατασταση μακράς αποθηκευσης στα Σπάτα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους