Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το 30% του εισοδήματός τους με το νέο "πακέτο"

«Ωρολογιακή βόμβα» για εκατομμύρια συνταξιούχους συνιστά η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» η οποία θα προκύψει μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Πρόκειται για ένα σεβαστότατο κομμάτι της σημερινής σύνταξης –σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά και το 30%- το οποίο θα εμφανίζεται σε ξεχωριστό «κωδικό» έτοιμο για… 






περικοπή σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να διαβεβαίωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι σημερινές κύριες συντάξεις δεν θα θιγούν, οι δηλώσεις του όμως έγιναν πριν μπει στο προσκήνιο ένα ακόμη πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για… παν ενδεχόμενο.
Αν τελικώς προχωρήσει το επιπλέον πακέτο –στις αρχές της εβδομάδας ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος- θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ θα αξιώσουν επιτακτικά να υπάρξει περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Και σε μια τέτοια περίπτωση, τι είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να περικοπεί; Η… προσωπική διαφορά του καθενός.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει γενναία μείωση των καινούργιων συντάξεων που θα χορηγηθούν μετά την ψήφιση. Οι μειώσεις προκύπτουν από τον συνδυασμό των μειωμένων συντελεστών αναπλήρωσης αλλά και το γεγονός ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές για ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Το ύψος των συντάξεων που θα προκύπτει με τον νέο τρόπο υπολογισμού φαίνεται στον σχετικό πίνακα (σ.σ το money pro έχει αποκαλύψει εδώ και εβδομάδες ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού σε συνδυασμό με τους νέους φόρους, οδηγεί σε συντάξεις φτώχειας). Ετσι, ο ασφαλισμένος με τα 25 χρόνια ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο της τάξεως των 1.800 ευρώ, βγάζει σύνταξη 756 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ που δίδεται στα 25 χρόνια). Για συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ με 30 χρόνια ασφάλισης η σύνταξη προκύπτει στα 754 ευρώ κ.ο.κ.
Κάποιος που έχει συνταξιοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη σύνταξη σε σχέση με τα ποσά που προαναφέρθηκαν. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Συνταξιούχος του δημοσίου με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ λαμβάνει σύνταξη 1.338 ευρώ με το σημερινό καθεστώς. Με το νέο σύστημα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα είναι 2.000 ευρώ αλλά 1.800 ευρώ (δηλαδή 10% χαμηλότερα), η σύνταξη που θα προκύπτει θα είναι 993 ευρώ δηλαδή 25% μικρότερη. Ο σημερινός συνταξιούχος του δημοσίου θα εξακολουθήσει να παίρνει τα 1.338 ευρώ ωστόσο η διαφορά με τα 993 ευρώ δηλαδή τα 345 ευρώ θα μπουν σε έναν λογαριασμό ως «προσωπική διαφορά». Προς το παρόν, η κυβέρνηση λέει ότι οι σημερινές συντάξεις θα παραμείνουν «παγωμένες» και δεν θα αυξάνονται εφόσον φυσικά υπάρξουν αυξήσεις στο μέλλον. Και αυτό θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η σημερινή ή η μελλοντική κυβέρνηση να κληθεί να μηδενίσει «εδώ και τώρα» προκειμένου να καλύψει την ανάγκη ενός ακόμη «πακέτου».
2. Οι προσωπικές διαφορές δεν υπάρχουν μόνο στις μεσαίες συντάξεις αλλά και στις χαμηλές. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 15 χρόνια (και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ) λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.037 ευρώ. Με το καινούργιο σύστημα, αν ο συντάξιμος μισθός προσδιοριστεί στα 1.800 ευρώ, η σύνταξη θα βγει στα 553 ευρώ και αν βγει στα 1.600 ευρώ, θα περιοριστεί στα 530 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «προσωπική διαφορά» θα φτάσει σχεδόν στη μισή σύνταξη.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη κάνει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τις «προσωπικές διαφορές» ανά ταμείο. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι αυτές ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα στοιχεία από τα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες). Αν το τελικό ποσό προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ, τότε η όποια μελλοντική κυβέρνηση θα έχει ένα έτοιμο «κουτί» στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένα ποσό για περικοπή.
Τα άλλα μέτρα έως τα 3,6 δισ.
Είναι προφανές ότι ακόμη και με την «προσωπική διαφορά» ο λογαριασμός του πρόσθετου πακέτου μέτρων που ζητάνε οι δανειστές δεν «κλείνει» καθώς έστω θεωρητικά απαιτούνται 3,6 δισ. ευρώ. Τι άλλο αναμένεται να πέσει στο τραπέζι;
1. Καταρχήν το αφορολόγητο η μείωση του οποίου είναι διακαής πόθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για κάθε 100 ευρώ μείωσης της φορολογικής έκπτωσης, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται κατά τουλάχιστον 350-400 εκατ. ευρώ καθώς περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι επιβαρύνονται με 100 ευρώ επιπλέον φόρο. Για να περιοριστεί το αφορολόγητο στα 8.180 ευρώ που θέλει το ΔΝΤ, απαιτείται μείωση της φορολογικής έκπτωσης στα 1.800 ευρώ (από 2.000 ευρώ που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο) με την επιβάρυνση να ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά φορολογούμενο.
2. Το 3ο μέτρο που μπορεί να μπει στο μελλοντικό πακέτο (σ.σ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδο… μετρολογίας) είναι η μετατόπιση της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της ύδρευσης (η αποχέτευση είναι ήδη στο «υψηλό» 23%) από το 13% ΦΠΑ που είναι σήμερα στο 24% με προφανή επιβάρυνση την αύξηση του λογαριασμού κατά 11%.

Νέες συντάξεις ανά έτη εργασίας και αποδοχές


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους