Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Είδος προς εξαφάνιση οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με ταλέντο και εκπαίδευση

Δραματική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων με ανώτατη εκπαίδευση και ταλέντων σε όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματικούς τομείς παρατηρείται στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι μεταναστεύουν διαρκώς σε τρίτες χώρες, με στόχο την αναζήτηση προσοδοφόρας εργασίας και κατ’ επέκταση μιας καλύτερης ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη... 





του διεθνούς οργανισμού περίπου τέσσερις στους δέκα εργοδότες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης. Ταλέντα-εργαζόμενους δυσκολεύεται να βρει το 42% των εργοδοτών στην Ελλάδα και ακολουθούν οι εργοδότες στη Γερμανία με 40%, στην Ιταλία με 34% και στη Γαλλία με 21%.
ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του διεθνούς οργανισμού περίπου τέσσερις στους δέκα εργοδότες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης. Ταλέντα-εργαζόμενους δυσκολεύεται να βρει το 42% των εργοδοτών στην Ελλάδα και ακολουθούν οι εργοδότες στη Γερμανία με 40%, στην Ιταλία με 34% και στη Γαλλία με 21%.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η Ευρώπη -σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που υποδέχονται περισσότερους κορυφαίους επιστήμονες απ’ όσους στέλνουν στο εξωτερικό- συνεισφέρει τα μέγιστα στην παγκόσμια αγορά των κορυφαίων επιστημόνων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μελέτες σχετικά με τους καλύτερους φυσικούς στον κόσμο καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στη Βόρεια Αμερική και κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Νότια Αμερική ή την Αφρική είναι μερικοί από τους πιο φημισμένους στους τομείς τους.
Ειδικοί υπολογίζουν παράλληλα ότι μέχρι το 2020, μόνο ο ψηφιακός τομέας της Ευρώπης θα έχει έλλειψη 900.000 εξειδικευμένων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή η γερμανική οικονομία θα βιώσει την έλλειψη ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, που είναι ειδικευμένοι στους τομείς της επιστήμης, της μηχανικής, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υιοθέτησαν κυρίως οι χώρες της Ευρωπεριφέρειας, στην Ευρώπη σημειώθηκε μια «διαρροή» επαγγελματιών με υψηλά προσόντα, από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τις χώρες δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ασία, ειδικά στην Ιαπωνία και την Ινδία, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 81% και 64%.
Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε όλη την υφήλιο οι απαιτήσεις δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας έχουν μεταβληθεί λόγω της ταχείας παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής. Η κλίμακα του προβλήματος ποικίλλει, ωστόσο, σημαντικά μεταξύ των χωρών. Στις περισσότερες χώρες, μεγάλος αριθμός εργοδοτών παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βρει εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Ταυτόχρονα, σε πολλές χώρες, οι απόφοιτοι κολεγίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση ευκαιριών εργασίας που να ανταποκρίνονται στα προσόντα τους.
Πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ακόμη ότι έχουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τις πιο απαιτητικές εργασίες, ενώ κάποιοι νομίζουν ότι χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τα καθήκοντά τους.
Οι ελλιπείς δεξιότητες περιορίζουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν και να υιοθετούν νέες τεχνολογίες. Υπό το πρίσμα των προκλήσεων αυτών ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αγορά εργασίας και ειδικά ως προς το πώς θα επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Αξιοποιώντας στοιχεία σχετικής έρευνας της εταιρείας
ανθρωπίνου δυναμικού Manpower ο οργανισμός αναφέρει ακόμη ότι πάνω από το 50% εταιρειών με περισσότερους από δέκα εργαζόμενους σε Ινδία, Βραζιλία και Τουρκία επίσης δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές τους θέσεις. Είναι δε εντυπωσιακό ότι από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αναρίθμητων θέσεων εργασίας και την «εκτίναξη» των ποσοστών ανεργίας το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο. Με άλλο λόγια παρατηρείται το… παράδοξο της έλλειψης «ταλαντούχου» ανθρώπινου δυναμικού παρά την αύξηση της ανεργίας.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειδικά για την Ευρώπη «καταστροφικό» αφού κάθε ειδικευμένος εργαζόμενος, που αποχωρεί από την ευρωπαϊκή ήπειρο, αντιπροσωπεύει μια σημαντική… χαμένη επένδυση. Όπως πρόσφατα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Manpower, Τζόνας Πράισινγκ, «η έλλειψη ταλέντων είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών. Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούμε να δούμε ότι έρχονται στην αγορά εργασίας, γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα απλά θα γίνει χειρότερο». Ειδικά για την Ελλάδα η τελευταία έρευνα της Manpower αναφέρει ως κύριους λόγους κάλυψης θέσεων εργασίας την έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%).
Κάλυψη θέσεων
Οι Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα, αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης τα τελευταία τρία έτη. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», θέση που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Επαναφορά στη λίστα, της ειδικότητας «Προσωπικό ΙΤ» στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ εκτός «τοπ 10» είναι οι «Χειριστές Μηχανημάτων», οι οποίοι πέρυσι κατείχαν τη θέση Νο 9.
Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι, στο μεταξύ, αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτες: Μειωμένη ανταγωνιστικότητα/παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%), καθώς και χαμηλό engagement και ηθικό (42%).

Απο: imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους