Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Σε νέα έκθεση της Eurobank αποτυπώνεται μία πτώση των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και ύφεση της τάξεως του -1,35%. Τα αποτελέσματα αυτά περιέχονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομίας της τράπεζας και αφορούν το α’ τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ ήταν...
-1,35% το 1ο τρίμηνο 2016. Σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις της 13ης Μαΐου 2016, καταγράφηκε οριακή αναθεώρηση επί τα χείρω. Αυτό ήταν το 3ο συνεχές τρίμηνο αρνητικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Είχαν προηγηθεί πέντε τρίμηνα θετικών ετήσιων μεταβολών του πραγματικού ΑΕΠ. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,49% από 0,06% το 4ο τρίμηνο 2015 (εποχικά διορθωμένα (ΕΔ) στοιχεία).
Σε ότι αφορά τις πέντε βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ (ζήτηση, προσέγγιση δαπάνης), η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε -2,02% (-0,39% σε τριμηνιαία βάση), η δημόσια κατανάλωση -1,45% (+1,55%), ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου -1,57% (-6,79%), οι εξαγωγές -14,29% (-3,33%) και οι εισαγωγές -11,54% (-0,25%).
Η συνεισφορά των προαναφερθέντων μεταβλητών στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 1ο τρίμηνο 2016 είχε ως εξής: ιδιωτική κατανάλωση -1,46 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ), δημόσια κατανάλωση -0,33 ΠΜ, ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου -0,19 ΠΜ, εξαγωγές -3,67 ΠΜ και εισαγωγές +4,07 ΠΜ. Η συνεισφορά της μεταβολής των αποθεμάτων (μαζί με τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου αποτελούν το σύνολο των επενδύσεων) διαμορφώθηκε στις +0,21 ΠΜ. Συνεπώς, η συμβολή της εγχώριας ζήτησης ήταν στις -1,77 ΠΜ και των καθαρών εξαγωγών στις 0,41 ΠΜ.
Εκτιμάται πως η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης δύναται να ερμηνευτεί από τη χειροτέρευση των προσδοκιών. Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε σε χαμηλό 30 μηνών το 1ο τρίμηνο 2016. Επιπρόσθετα, λόγω του φαινομένου της εξομάλυνσης της κατανάλωσης, θεωρούμε πιθανόν πως ένα ποσοστό από τη συνολική αναμενόμενη αρνητική επίδραση των πρόσφατα ψηφισθέντων δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνεται ήδη στην προαναφερθείσα μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Στην πλευρά των εξαγωγών καταγράφηκε αρνητική μεταβολή για 3ο συνεχές τρίμηνο σε ετήσια βάση και για 6ο συνεχές σε τριμηνιαία βάση. Η επιδείνωση που παρουσιάζει τα τελευταία τρίμηνα η ζήτηση για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες από χώρες της αλλοδαπής συνδέεται με το μέτρο του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων καθώς και με τα πρόσφατα γεγονότα των αποκλεισμών μεταφορικών οδών.
Στο πεδίο των στοιχείων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε οριακή επιδείνωση το Μάιο 2016, ο δείκτης PMI (μεταποίηση) παρέμεινε για 4ο συνεχές μήνα κάτω από το όριο – επέκτασης/συρρίκνωσης – των 50 μονάδων δείκτη (Μάιος 2016), η αρνητική ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε επιβράδυνση το Μάρτιο 2016, το επίπεδο του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -€869,93 εκατ. τον Απρίλιο 2016 ενώ τον ίδιο μήνα το επίπεδο του συνόλου της χρηματοδότησης παρουσίασε αύξηση €431,87 εκατ.
Τέλος, τα αποτελέσματα του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου της τράπεζας επιβεβαιώνουν τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με γοργούς ρυθμούς. Βέβαια, την Πέμπτη ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σχετικά με την δίκαιη ανάπτυξη, το οποίο θα κληθούν οι πολίτες να το κρίνουν στην εκπνοή της τετραετίας.
Aπο: rizopoulospost.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου