Στην Ελλάδα της κρίσης και της προσαρμογής στην βίαιη λιτότητα ρίχνουμε μια ματιά σε 10 Κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις.
1. Όμιλος ΤΙΤΑΝ (ΙΔΡ. 1911)
Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει ιστορία 114 ετών και παρουσία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Συγκαταλέγεται, πλέον, στους ισχυρότερους ομίλους της χώρας, με διεθνή παρουσία, ενώ οι ξένοι επενδυτές της κατέχουν περισσότερο από τα 2/3 της ελεύθερης διασποράς (free float). Άρχισε ως μια μικρομεσαία επιχείρηση με μια παραγωγική μονάδα στην Ελευσίνα και σήμερα διαθέτει παραγωγική παρουσία σε εννέα χώρες, απασχολεί περισσότερους από 5.654 εργαζομένους.
2. Aegean Airlines (ΙΔΡ. 1987)
Η άνθηση του τουρισμού αποτέλεσε για τον όμιλο της οικογένειας Βασιλάκη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ωστόσο κι εκείνοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε στόλο και δρομολόγια. Η φετινή σεζόν βρίσκει την Aegean με υψηλότερο αριθμό αεροσκαφών, αυξημένη χωρητικότητα στόλου κατά 7% (επιπλέον 1 εκατ. επιβάτες), με νέες γραμμές (14 νέοι προορισμοί σε έξι χώρες), ενώ συνδέει την Αθήνα με 71 διεθνείς προορισμούς.
3. Septona (ΙΔΡ. 11975)
Συνεπή ανάπτυξη πωλήσεων με διψήφια ποσοστά εμφανίζει την τελευταία δεκαετία η Septona, η ελληνική εταιρεία παραγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής, η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία μέσα στην κρίση, διευρύνοντας την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η βιομηχανία συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας, απασχολεί 520 άτομα και εξάγει σε 69 διεθνείς αγορές, σε πέντε ηπείρους
4. Μπισκότα Παπαδοπούλου (ΙΔΡ.1922)
Η εταιρεία έχει ταυτιστεί με το ελληνικό μπισκότο, την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και διαθέτει μερικά από τα ισχυρότερα brands της εγχώριας αγοράς. Έχει περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς, ωστόσο πρόεδρος παραμένει η εμβληματική Ιωάννα Παπαδοπούλου. Εκτός της εγχώριας παρουσίας της, ανοίγεται με αξιώσεις διεθνώς. Το 2015 παρουσίασε αύξηση εξαγωγών κατά 21%.
5. ΜΕΓΑ – προϊόντα προσωπικής υγιεινής (ΙΔΡ. 1980)
Κατά την πενταετία της οικονομικής κρίσης (2010-2014), η ΜΕΓΑ κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 60%, να πραγματοποιήσει επενδύσεις που αθροιστικά αγγίζουν τα 35 εκατ. ευρώ και να αυξήσει το προσωπικό της κατά 45%, απασχολώντας σήμερα περίπου 420 ανθρώπους.
6. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕ (ΙΔΡ. 1930)
Μια οικογενειακή ελληνική επιχείρηση που εξελίχθηκε σε πολυεθνικό όµιλο µε ισχυρή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη και δεκάδες δικά της brands στον τοµέα των καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης. Η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1930 στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου µεταφέρθηκε το 1956 στην Αθήνα. Η σηµερινή εικόνα της, ωστόσο, έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’80, στους επικεφαλής αδελφούς Σαράντη. Διαθέτει εννέα θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη, όπου πραγματοποιεί πάνω από το 60 % του τζίρου της.
7. CHIPITA (ΙΔΡ. 1973)
Κόντρα στο κύμα εξόδου των επιχειρήσεων από τη χώρα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος που έχει βαλθεί να μάθει τους ξένους από την Ινδία μέχρι το Μεξικό να τρώνε τα κρουασάν του, το 2015 επανέφερε στα πάτρια εδάφη, απ’ όπου ξεκίνησε, το 1973, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Chipita. H εταιρεία εστιάζει, επίσης, στην Τουρκία και τη Ρωσία, όπου διαθέτει μονάδες παραγωγής. Τα προϊόντα της Chipita παράγονται σε 19 εργοστάσια 11 χωρών ενώ, παράλληλα, εξάγονται σε 66 χώρες.
8. ΙΟΝ (ΙΔΡ. 1930)
Ο βιομηχανικός όμιλος της ΙΟΝ Α.Ε. άρχισε να γίνεται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παράγοντας σοκολάτα και, βαθμηδόν, δημιουργώντας brands που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία δεν έχει κουραστεί από την πολύχρονη πορεία της και συνεχίζει να κινείται δυναμικά. Απασχολεί 942 άτομα, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύσσεται σταθερά, με στόχο τις χώρες τηςΑμερικής, της Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, τηςΚίνας και της Αυστραλίας. Διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής.
9. Αθηναϊκή Ζυθοποιία (ΙΔΡ. 1963)
Η εταιρεία, με παρουσία πάνω από 50 χρόνια στην Ελλάδα, «ψηφίζει» Ελλάδα, προχωρώντας σ’ έναν ακόμη νέο κύκλο επενδύσεων ύψους 66,8 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017-2019. Έχοντας μερίδιο της τάξης του 50% στην ελληνική αγορά, διατηρεί τον ρόλο του ηγέτη αλλά στρέφεται και προς το εξωτερικό .
10. Karellia (ΙΔΡ. 1888)
Η παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου διενεργείται όσον αφορά τα τσιγάρα και τον κομμένο καπνό αποκλειστικά στην Ελλάδα, στην οποία είναι εγκατεστημένα όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του. Από το σύνολο των πωλήσεων, οι εξαγωγές κατέχουν ποσοστό 82% και γίνονται σε πάνω από 60 χώρες. Η καπνοβιομηχανία Karelia σήμερα διαθέτει θυγατρικές στο Λονδίνο, στη Σόφια, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. Απασχολεί δε περισσότερους από 500 εργαζομένους, στους οποίους συνεχώς παρέχει έξτρα αμοιβές, που για το 2015 άγγιξαν τα τρία εκατ. ευρώ.
Aπο: rizopoulospost.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου