Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΙΕΑ: Πρόβλεψη για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου το 2017

Η αγορά πετρελαίου κινδυνεύει να έχει πλεόνασμα και το 2017, αν δεν υπάρξει μια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, καθώς οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο αυξάνουν την προσφορά και εξασθενεί ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Γράφει ο Γιάννης ΚουτρουμπήςΣτη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο οργανισμός ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χάρη στην παραγωγή ρεκόρ του ΟΠΕΚ και την αυξανόμενη παραγωγή από χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Καζακστάν.



Ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για το ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2016 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένει η κατανάλωση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό τον επόμενο χρόνο, έχοντας επιβραδυνθεί σταδιακά από το υψηλό πενταετίας του 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015.
Ο ΟΠΕΚ συναντάται στα τέλη Νοεμβρίου για να συζητήσει την προτεινόμενη μείωση της παραγωγής στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του για τις εξαιρέσεις και τα επίπεδα παραγωγής έχουν ενισχύσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση.
«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η συνεδρίαση της Βιέννης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική -και πολλάκις αναβληθείσα- εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου», ανέφερε ο ΙΕΑ.
«Εάν δεν επιτευχθεί καμία συμφωνία και κάποια μεμονωμένα μέλη συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους τότε η αγορά θα συνεχίσει να έχει πλεόνασμα καθ” όλο το έτος, με μικρή πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σημαντικά υψηλότερα. Πράγματι, εάν το πλεόνασμα της προσφοράς διατηρηθεί το 2017, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος κίνδυνος μείωσης των τιμών».
Τέλος, φαίνεται πως το πετρέλαιο αρχίζει να έχει ξανά ανοδική πορεία μετά από την κρίση που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό καταστρέφοντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από αυτό και φέρνοντας τες σε πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας. Η πρόβλεψη αυτή για το πετρέλαιο φαίνεται να ενισχύει τις οικονομίες αυτές δίνοντας τους την δυνατότητα να ανακάμψουν.
Απο: rizopoulospost.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους