Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Οι 48 ώρες αγωνίας για την Ευρώπη ...ξεκίνησαν.

  • Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο για το μέλλον της Ευρώπης μόλις ξεκίνησε και περιλαμβάνει το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μια νέα κρίση, αλλά και τις εκλογές στην Αυστρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον...







κίνδυνο να εκλεγεί για πρόεδρος της Αυστρίας ένας ακροδεξιός, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος υποστηρίζεται από ένα κόμμα με ναζιστικές καταβολές.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη εστία πιθανής αποσταθεροποίησης έρχεται από την Ιταλία, όπου μια πιθανή επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο πολιτικό μέλλον του Ματέο Ρέντσι, στην θέση της Ιταλίας μέσα στο ευρώ, αλλά και στις ιταλικές τράπεζες.

Στην περίπτωση επικράτησης του «Όχι», ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι μπορεί να παραιτηθεί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και τη Λίγκα του Βορρά. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τάσσεται κατά του ευρώ και ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ. Στο στρατόπεδο κατά του ευρώ τάσσεται και η Λίγκα του Βορρά επισήμως και υπόσχεται να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Όλα αυτά σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ιταλικές τράπεζες αποτελούν τους απόλυτους «πρωταθλητές» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ευρωζώνη, κατέχοντας το ένα τρίτο των «κακών» δανείων, ή 286 δισ. ευρώ, του συνόλου των 990 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από ένα σε κάθε 10 ιταλικά δάνεια.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% ενώ οι απώλειες σε κάποιες τραπεζικές μετοχές αγγίζουν το 60% ή και το 80%.

Μάλιστα, σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Πάμπλο Παντοάν, προειδοποίησε σήμερα ότι αν επικρατήσει το «όχι» θα δυσκολευτούν οι προσπάθειες των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια.

Ο μεγαλύτερος χαμένος από την πολιτική αναστάτωση που θα προκληθεί θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, η οποία θέλει να αντλήσει 5 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους, για να αποφύγει την κατάρρευση. Μάλιστα, όπως μετέδωσε νωρίτερα η Corriere della Sera, η Ιταλία έχει ήδη αιτηθεί στην Κομισιόν την κρατική διάσωση της Monte και βρίσκεται σε συζητήσεις για τους όρους της, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί.

Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγω κρατούν μια απόσταση από τα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να υποχωρεί στο 1,99% και τα ιταλικά spreads διαμορφώνονται στις 167 μονάδες βάσης έναντι 190 μ.β την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Ωστόσο, ο «πανικός» υποχώρησε κάπως μετά την είδηση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σε περίπτωση που ένα ενδεχόμενο «Όχι» προκαλέσει άλμα του κόστους δανεισμού της χώρας.


Σ.Α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους