Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Οι τέσσερις συν μία ανατροπές που φέρνει το 2017 σε ασφαλισμένους - συνταξιούχους

Τέσσερις ανατροπές και έναν... μπαλαντέρ που αφορούν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρνει το 2017, έτος πλήρους εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Νόμου που, ενώ κατά τον τότε υπουργό Εργασίας (που του έδωσε και το όνομά του) είναι ένας ταξικά μεροληπτικός νόμος προς όφελος των χαμηλόμισθων, στην πράξη αποδεικνύεται ένας άδικος νόμος για το σύνολο των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.




Πριν καλά καλά έρθει το νέο έτος μετράει «θύματα», καθώς ήδη το ΕΚΑΣ μειώθηκε κατά 50% στο σύνολο των περίπου 250.000 χαμηλοσυνταξιούχων δικαιούχων του. Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται τα θεσμοθετημένα ειδικά όρια ηλικίας σε περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που θα παραμείνουν στην αγορά εργασίας για 3 έως και 21 μήνες επιπλέον. Αλλοι σχεδόν 2 εκατ. ασφαλισμένοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αναμένεται να υποστούν σημαντική μείωση του εισοδήματός τους από την αύξηση των εισφορών. Παράλληλα, περίπου 70.000 νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016 και εκτιμάται ότι εντός του 2017 θα λάβουν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους θα τη δουν μειωμένη κατά 10% έως 30% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς.
Ανατροπή «μπαλαντέρ» οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν τις μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, εάν περάσει η θέση του ΔΝΤ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 1,2 εκατ. από τις συνολικά 2,3 εκατ. ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που θα πρέπει να επανυπολογισθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017, και για τις οποίες η «προσωπική διαφορά» αναμένεται θετική, θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα των περικοπών.
ΕΚΑΣ. Μειωμένο κατά 50% ήταν στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και πληρώθηκε ο Ιανουάριος, το ΕΚΑΣ σε περίπου 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που λαμβάνουν έως 601,33 ευρώ τον μήνα. Τα νέα ποσά του επιδόματος ξεκινούν από 28,8 ευρώ και φθάνουν τα 115 ευρώ τον μήνα.
Νέα όρια ηλικίας. Συνταξιοδότηση από την ηλικία των 57 ετών και 8 μηνών προβλέπει για το 2017 το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κλείνουν σταδιακά έως το 2022 όλες τις πόρτες πρόωρης εξόδου στη σύνταξη. Οι μεγαλύτερες χαμένοι από τις αλλαγές και το 2017 είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, καθώς και οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25ετία, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία.
Εισφορές. Από 1/1/2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορά 6,67%, όπως όλοι οι μισθωτοί, αλλά οι κρατήσεις θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 όπως ίσχυε. Στα θύματα του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών συγκαταλέγονται οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Νέο τοπίο διαμορφώνεται και για τις εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες-έμποροι με δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια που ασφαλίζονταν σε υψηλές κατηγορίες θα υποστούν σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, εφόσον αυτό αγγίζει ή και ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ με δραστηριότητα κάτω από 15 χρόνια θα πληρώσουν υψηλότερες εισφορές αν δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 15.000 ευρώ. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) ωφελούνται μέχρι και 31/12/2020 αν έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, λόγω των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος. Σημαντικές επιβαρύνσεις θα έχουν και το 2017 (ξεκίνησαν από το 2016) και οι αγρότες.
Νέες συντάξεις. «Ταβάνι» στα 1.200 ευρώ σύνταξη βάζει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος τρόπος υπολογισμού. Στους μεγάλους χαμένους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα συγκαταλέγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35 και πλέον έτη, όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ και άνω, μητέρες με βαρέα, καθώς καταργούνται τα κατώτατα όρια και προβλέπεται σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη, όπως και όσοι εξαγοράζουν πλασματικά έτη.
Αντιστοίχως, στους χαμένους μισθωτούς του Δημοσίου θα βρεθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης, οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης των οποίων οι αποδοχές είναι υψηλότερες προς το τέλος της υπαλληλικής τους σταδιοδρομίας, οι ένστολοι και όσοι εξαγοράζουν πλασματικά έτη ασφάλισης. Δικηγόροι, γιατροί, έμποροι και αυτοκινητιστές ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Μπαλαντέρ – Προσωπική διαφορά. Από 6% έως 8% θα είναι η προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από «μη ευγενή» Ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια), ενώ μηδενικές αναμένεται να είναι οι αποκλίσεις στους αυτοκινητιστές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ με 33 χρόνια ασφάλισης).
Εως και 22% αναμένεται να φθάσει η προσωπική διαφορά» κατά μέσον όρο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και το Δημόσιο με πολλά έτη ασφάλισης έως και 40 χρόνια και υψηλές αποδοχές. Τέλος, από 30% έως και 40% εκτιμάται η προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ.
Aπο:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους