Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Επανέρχεται η Πώληση της ΛΑΡΚΟ


Aπο: Ημερησία
Σενάρια για την πώληση της ΛΑΡΚΟ ή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά τη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ, η οποία επιφέρει σημαντική μείωση της δαπάνης ηλεκτρισμού και ένα σταθερό πλαίσιο τιμολόγησης ως το τέλος του 2020.
Η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ενώ έχει ήδη λάβει το «πράσινο» φως... 






και από το Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ.
Εντός του 2017 η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να εκπονήσει νέο business plan, με στόχο, τη μείωση του κόστους παραγωγής του νικελίου, την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρείας. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ αποτελεί και μία από τις παραμέτρους του νέας σύμβασης, ιδίως όσον αφορά στον τρόπο ρύθμισης των παλαιών οφειλών.
Η ΛΑΡΚΟ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρισμού στη χώρα.
Με τη νέα σύμβαση η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται στα 37 ευρώ/MWh από 58 ευρώ/MWh σήμερα και δημιουργείται ένα πλαίσιο τόσο για την εξόφληση των παλαιών οφειλών όσο και για την τιμολόγηση του ηλεκτρισμού για τη ΛΑΡΚΟ για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος του 2020, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τη μεταλλουργία να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business plan.

Κόστος

Βασικός στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ, δεδομένου ότι οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο από τα επιμέρους λειτουργικά κόστη της εταιρείας.
Το κοστολόγιο της ΛΑΡΚΟ ανέρχεται σήμερα στα 14.000 δολ./τόνο, εκ των οποίων το κόστος του ηλεκτρισμού φθάνει περίπου στα 4.000 δολ/τόνο. Με τη νέα σύμβαση το κόστος ηλεκτρισμού μπορεί να πέσει στα 2.500 δολ/τόνο.
Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια μαζί με το κόστος ρύπων και το όφελος από τη διακοψιμότητα μπορεί να πέσει στα 35 ευρώ/MWh σε σχέση με τα 50 ευρώ/Mwh, συμπεριλαμβανομένης της διακοψιμότητας.
Το επόμενο βήμα, μετά το business plan, φαίνεται ότι θα είναι η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή π.χ. μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή η πώληση της 

ΛΑΡΚΟ.

Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, καθώς κατέχει το 11% των μετοχών. Το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, σε συνδυασμό με τις ζημιές, ιδιαίτερα όταν είναι χαμηλές οι τιμές του νικελίου στη διεθνή αγορά (Χρηματιστήριο Μετάλλων Λονδίνου-LME), είχαν οδηγήσει το ΤΑΙΠΕΔ στο πάγωμα των όποιων προσπαθειών για την πώλησή της.
Ρευστότητα
Σήμερα, για παράδειγμα, που η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με κόστος 14.000 δολ./τόνο η τιμή του νικελίου στο LME κινείται στα 10.470 δολ./τόνο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε, η εταιρία για να εξασφαλίσει ρευστότητα έχει κλείσει συμβόλαια σε τιμές ακόμα πιο χαμηλές.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ.

Aπο: Ημερησία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους