Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Business plan με είσοδο ιδιώτη παρουσίασε η Λάρκο στη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα πλάνο βιωσιμότητας το οποίο στηρίζεται στη μείωση του ενεργειακού κόστους και σε κάποιες μειώσεις στα εσωτερικά κόστη παραγωγής, προκειμένου η εταιρεία να καταστεί ελκυστική για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή, παρουσίασε η βιομηχανία νικελίου Λάρκο προς τη ΔΕΗ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για μια καλύτερη τιμή στο ρεύμα.

Η σχετική απόφαση της ΔΕΗ, αναμένεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ σήμερα και προβλέπει τιμή ρεύματος για το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό πελάτη στα... 






37 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν προστεθούν και τα περίπου 2 ευρώ εξοικονόμηση από τη διακοψιμότητα, τότε το κόστος πέφτει στα 35 ευρώ που σημαίνει ότι η Λάρκο εξοικονομεί περί τα 1500 ευρώ στο κόστος παραγωγής ανά τόνο. Εάν προχωρήσουν και κάποιες ακόμη εσωτερικές μειώσεις και βελτιώσεις κόστους που σχεδιάζει η διοίκηση της εταιρείας τότε το κόστος εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει κοντά στις 12 χιλιάδες ευρώ ο τόνος κόστος που μπορεί να είναι ελκυστικό για την είσοδο κάποιου ιδιώτη.

Η συμφωνία που έρχεται προς έγκριση στη ΓΣ περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση των οφειλών του 2016, με καταβολή 8 δόσεων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα, αφήνοντας ένα χρέος 5,7 εκατ. ευρώ το οποίο θα ρυθμιστεί σε 48 μηνιαίες δόσεις. Επίσης προϋπόθεση της συμφωνίας είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, για την οποία προβλέπεται και εκχώρηση απαιτήσεων πελατών της Λάρκο προς τη ΔΕΗ. Σημειώνεται πάντως ότι το 2016 η Λάρκο είχε ατύπως συμφωνήσει να δίνει έναντι 2 εκατ. ευρώ το μήνα, ωστόσο απέτυχε να είναι συνεπής και έφτασε να δίνει μόνο 500 χιλ. ευρώ για τις καταναλώσεις της στη ΔΕΗ. 

Εξάλλου η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα αναπροσαρμογής ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του νικελίου, με αντίστοιχη αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας σε περίπτωση ανοδικής κίνησης των τιμών του μετάλλου. 

Τέλος για τις οφειλές της περιόδου 2010-2013 οι δύο πλευρές θα αναμένουν το αποτέλεσμα της διαιτησίας στην οποία έχουν προσφύγει προκειμένου να προχωρήσουν με βάση το αποτέλεσμα που θα βγει σε ρύθμιση και των υπόλοιπων οφειλών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους