Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Λάρκο: «Ωρολογιακή βόμβα» για την οικονομία του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων

Απο: eviawelle

Οι ευθύνες όλων.


Σε «ωρολογιακή βόμβα», της οποίας δεν ξέρουμε τον ακριβή χρόνο έκρηξης, εξελίσσεται η εταιρία Λάρκο για την τοπική οικονομία. Η εταιρία και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποβιβάζεται συνεχώς, αποδυναμώνεται συστηματικά έως σημείου να απαξιώνεται μεθοδευμένα, και απόδειξη όλων αυτών είναι το γεγονός ότι αδειάζουν οι χώροι μεταλλεύματος, δεν προωθούνται λύσεις σε προβλήματα που η εταιρία αντιμετωπίζει, ενώ δεν υπάρχει ένα κατατεθειμένο σχέδιο για την λειτουργία της και το μέλλον της.
Τις τελευταίες ημέρες και στο eviawelle προβλήθηκαν θέσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών της εταιρίας αλλά και ευρύτερα απόψεις που αφορούν την εταιρία και το μέλλον της.







Οι καταγγελίες πάνε και έρχονται για υψηλόμισθα στελέχη, τοποθετημένα από την κυβέρνηση, τα οποία όμως σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, απαξιώνουν την λειτουργία της εταιρίας.
Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, δεν έδρασε γρήγορα σε ότι αφορά την στήριξη της εταιρίας ως όφειλε και οι δημοτικές αρχές τόσο του κου Μπουροδήμου όσο και του κου Ψαθά δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε η εταιρία να στηριχθεί χωρίς στρεβλώσεις, που συνεχώς παρουσιάζονται, όπως έπρεπε.
Η δημοτική αρχή Μπουροδήμου χρησιμοποίησε την εταιρία και την ισχύ της προκειμένου να αντλήσει υποψηφίους και να εδραιωθεί, η δημοτική αρχή Ψαθά ξεκίνησε ως αντίπαλός της σε ζητήματα περιβάλλοντος και όπως και η κυβέρνηση αντιλήφθηκε με τεράστια χρονοκαθυστέρηση την σημασία της λειτουργίας της για την τοπική οικονομία του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Μια τοπική οικονομία η οποία εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια, έχει στηριχθεί στην δράση της εταιρίας με όλα τα καλά και τα κακά που αυτή έχει δημιουργήσει στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και σε ζητήματα εξόρυξης μεταλλεύματος και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Όταν όμως σε μία εταιρία, όπως η Λάρκο, εργάζονται περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι και συναλλάσσονται μαζί της σχεδόν το σύνολο του εμπορικού κόσμου του Δήμου, τότε ο «γδούπος» από την πτώση της εάν αυτή συμβεί, είναι τεράστιος καθώς ο αντίκτυπος της ανεργίας αφορά περισσότερους από χίλιους δημότες του Δήμου. Καθώς οικογένειες στηρίζουν την διαβίωσή τους στο εισόδημα που έχουν ως εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι με την Λάρκο.
Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ζήτημα Λάρκο. Καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα της για την χώρα μας. Αποτελεί την μεγαλύτερη βιομηχανία εξόρυξης νικελίου και το σοβαρότερο και πιο βαρύ χαρτί για την βαριά βιομηχανία της χώρας.
Ακόμη και σχέδιο ιδιωτικοποίησης να υπάρχει αυτό πρέπει να είναι ένα σχέδιο βιώσιμο, σοβαρό και να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι συνδικαλιστές της πρέπει να δείξουν ακόμη σοβαρότητα και να σταματήσουν τις ακραίες «κορώνες» οι οποίες κατά καιρούς ακούγονται και μόνο για το καλό της εταιρίας δεν λειτουργούν.
Να αντιληφθούν τα δεδομένα της εποχής και να μην ζουν με αυταπάτες, οι οποίες έρχονται από το βαθύ παρελθόν. Ένα παρελθόν που έχτισε για αυτούς μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που τώρα επικρατεί στην εταιρία. Να ασχοληθούν με το πως η εταιρία θα παραμείνει σε λειτουργία. Και αν ιδιωτικοποιηθεί, αυτό να συμβεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση, όπου απαιτείται, εντός της εταιρίας.
ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων και η νυν δημοτική αρχή παρά την καθυστέρηση που επέδειξαν, να στηρίξουν την εταιρία και να «χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι των φίλων τους» της κυβέρνησης. Στέλνοντας το μήνυμα και ιδιαίτερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ευβοίας ότι για τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, τους πολίτες του και το πολιτικό του προσωπικό η λειτουργία της εταιρίας αποτελεί κορυφαίο ζήτημα. Και θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» απέναντί τους αν και οι ίδιοι δεν υπερασπιστούν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Ο καιρός της ιδεοληψίας και των φαιδρών ιδεολόγων πέρασε ανεπιστρεπτί. Ζούμε σε εποχή απόλυτου ρεαλισμού και πρέπει να επιβιώσουμε πρώτα και κατόπιν να παράγουμε ιδεολογήματα, τα οποία όμως πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο σήμερα.



1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους