Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

ΛΑΡΚΟ - ΕΛΠΕ: Δύο απίθανες ιστορίες συνδικαλιστικής τρέλας

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μπορεί το Πρωτοδικείο να έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία στα ΕΛΠΕ, ωστόσο η κινητοποίηση του ΠΣΕΕΠ, πρόλαβε να γράψει ιστορία: 16 ημέρες απεργία στον προβλήτα των εγκαταστάσεων όπου παραδίδεται το πετρέλαιο για τη λειτουργία των διυλιστηρίων, με αίτημα τον… κανονισμό για τα ρυμουλκά.
Η συγκεκριμένη απεργία μπήκε στο στόχαστρο ακόμη και των συνδικαλιστών του ΚΚΕ, που έκαναν λόγο για προβληματική αν όχι ύποπτη κινητοποίηση. Ο λόγος;  
Η ικανοποίηση του αιτήματος για άμεση εφαρμογή του  νέου κανονισμού για τις προδιαγραφές των ρυμουλκών, θα ισοδυναμούσε με την de facto δημιουργία συνθηκών μονοπωλίου στη συγκεκριμένη αγορά. Και αυτό γιατί με το νέο κανονισμό βγαίνουν εκτός προδιαγραφών 42 από τα 50 πλοία που υπάρχουν σήμερα ενώ τα 8 που μένουν ανήκουν, όλως τυχαίως σε μία εταιρεία. Και ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας και τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν να δοθεί ένα αναγκαίο χρονικό διάστημα να συμμορφωθούν στις νέες προδιαγραφές και άλλα πλοία, οι συνδικαλιστές έβγαλαν μπροστά το μεγάλο όπλο της απεργίας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι απειλείται η τροφοδοσία της χώρας με καύσιμα, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. 
Εδώ να σημειωθεί ότι από τα  καύσιμα των ΕΛΠΕ εξαρτώνται εκτός από τους απλούς καταναλωτές, πλοία ακτοπλοΐας, αεροπλάνα, στρατός, νοσοκομεία, κλπ. Ταυτόχρονα είναι ευρέως γνωστό ότι στον όμιλο ΕΛΠΕ επικρατούν πρότυπες εργασιακές συνθήκες, με πολύ καλές αμοιβές, ενώ μετά και το δυστύχημα του 2015 οι κανόνες ασφάλειας έχουν βελτιωθεί και αυστηροποιηθεί. 
Πάντως σε αντίθεση με το ΠΣΕΕΠ, η απεργιακή κινητοποίηση του οποίου τελικώς σταμάτησε μετά τη δικαστική απόφαση, σε μια άλλη κρατική εταιρεία συνεχίζεται ο υπέρ πάντων συνδικαλιστικός αγώνας, για την υπεράσπιση παροχών και επιδομάτων. 
Ο λόγος για τη Λάρκο όπου το πανίσχυρο σωματείο εργαζομένων που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για εξορθολογισμό επιδομάτων και μισθών στην εταιρεία που αυτή τη στιγμή χάνει κάθε μέρα που λειτουργεί 220 χιλιάδες ευρώ.
Βεβαίως το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς η εταιρεία είναι ζημιογόνος μόνο για τους μετόχους της (το δημόσιο, την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ) ενώ για τους εργαζόμενους οι απολαβές είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας για τους περίπου 1000 εργαζόμενους στη βιομηχανία είναι 49.171.880 ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο μισθό της τάξης των 3,5 χιλιάδων ευρώ. Από αυτό το κόστος μισθοδοσίας 4.563.486 ευρώ αφορούν στο πριμ παραγωγής που παίρνουν οι εργαζόμενοι δηλαδή στο μπόνους που δίνεται όχι ανάλογα με το εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρος αλλά ανάλογα με το ύψος της παραγωγής. Και εδώ λοιπόν έχουμε το εξής παράλογο: οι σύμβουλοι να λένε ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή ώστε να περιοριστούν οι ζημιές ανά τόνο και εργαζόμενοι να αντιδρούν αφού θα χάσουν το μπόνους.
Και δεν είναι μόνο το πριμ παραγωγής:
1,3 εκατ. ευρώ δίνονται για πάσης φύσεως επιδόματα.
951 χιλιάδες δίνονται για υπερωρίες.
3,043 εκατ. ευρώ κοστίζει το πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για τη χορήγηση ιδιωτικού εφάπαξ και πρόσθετης σύνταξης.
1,136 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα αρνιού Πάσχα, γαλοπούλας Χριστουγέννων, το δωρεάν γάλα κλπ.
46 χιλιάδες ευρώ η εταιρεία πληρώνει για διόδια των εργαζομένων.
Και τέλος 31 χιλιάδες ευρώ πληρώνονται από τη ζημιογόνο βιομηχανία παραγωγής νικελίου Λάρκο για... γραφική ύλη.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι στη Λάρκο δεν εφαρμόστηκε ο μνημονιακός νόμος για την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εταιρειών του δημοσίου. 
Σε κάθε περίπτωση η  λίστα της σπατάλης και των προνομίων είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί ότι η εταιρεία αναμένεται φέτος να κλείσει τη χρήση με συνολικές ζημιές 81,6 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δε φαίνεται να πτοεί το σωματείο της Λάρκο που έχει προειδοποιήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που αποφασιστεί οποιαδήποτε περικοπή μισθών, επιδομάτων ή προνομίων...

 Aπο: capital

ΛΑΡΚΟ :Οι γνωστοί μισθωμένοι κονδυλοφόροι συνεχίζουν το εργο τους... Σκοπιμότητες , Μισές Αλήθειες, Παραπληροφόρηση.........

Ο συγκεκριμένος εντολοδόχος''κονδυλοφόρος'' του capital ,σε μόνιμη βάση εδώ και κάποια χρόνια , με ψευδή στοιχεία και μισές αλήθειες ,προσπαθεί διαρκώς να απαξιώσει την ΛΑΡΚΟ προκειμένου να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ με πάμφηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.
Στόχος της ενορχηστρωμένης καμπάνιας που  βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να οδηγηθεί σε λουκέτο η  ΛΑΡΚΟ – η τελευταία μεγάλη βιομηχανία που έχει απομείνει υπό κρατικό έλεγχο -  ή να αναγκασθεί η κυβέρνηση να την βγάλει  άρον-άρον στο σφυρί. 
Πίσω από την προσπάθεια αυτή βρίσκονται ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, που εποφθαλμιούν τα περιουσιακά της στοιχεία– μεταλλεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής σιδηρονικελίου.
 Απο: paskelarcomei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους