Ισχυροποιείται το τρίπτυχο «θρησκεία-πατρίς-οικογένεια- στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο χρόνο, όπως αναδεικνύει νέα έρευνα της DiaNEOsis, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν επισήμως στα τέλη Μαρτίου.
Σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRD, της έρευνας που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και συγκρίνει τα αποτελέσματα με τον Δεκέμβριο του 2018, διαπιστώνεται ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων και «προσκόλληση» στους παραδοσιακούς θεσμούς-ιδίως μάλιστα από τις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μαύρος επισημαίνει τρεις κυρίαρχες τάσεις στη σημερινή κοινωνία:
Πρώτον, την επιστροφή στην κοινωνικότητα/συστημικότητα, καθώς το 58% των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι «η αναταραχή είναι η (νέα) κανονικότητα». Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες (από το 53,5% τον Δεκέμβριο 2016 σε 63% τον Ιανουάριο 2018), οι δαπάνες για διαρκή αγαθά (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές)
Δεύτερον, ανάγκη για ανάστημα -κάτι που έγινε ορατό και στη μαζική κινητοποίηση για την ονοματολογία της πΓΔΜ. Οι Έλληνες έχουν την ανάγκη να νιώσουν υπερήφανοι και αναζητούν από κάπου να «πιαστούν».
Τρίτον, ανάγκη για προστασία, γεγονός που εξηγεί την έξαρση της εθνικιστικής τάσης, ιδίως στην κεντροδεξιά και την ακροδεξιά και τις ηλικίες 25-54 ετών. Το 98% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογένειας και ακολουθούν οι θεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι βρίσκεται «κοντά στη θρησκεία», πηγαίνοντας τακτικά στην εκκλησία.
Η αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί στη ελληνική οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν «μυστικές ομάδες» στη χώρα ή το εξωτερικό που «κινούν τα νήματα». Επιπλέον, το 49% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, από 38% που ήταν το ίδιο ποσοστό πριν. Τέλος, το 28% των πολιτών πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν».
Όσον αφορά στην Πολιτική, οι Έλληνες επιλέγουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «πρότυπο» για τον ιδανικό Έλληνα ηγέτη (34%), και ακολουθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ (14%) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (13%). Σε επίπεδο κρατών, πιο «συμπαθητική» στα μάτια των Ελλήνων είναι η Ρωσία και ακολουθούν η Γαλλία και η Κίνα.
Την «έντονη συναισθηματικότητα» των Ελλήνων υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο για τα αποτελέσματα της έρευνας ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, τα οποία μάλιστα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «συναισθηματική σύγχυση» και θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη τη δύναμη της οικογενείας ως θεσμός, η οποία έχει «συναισθηματική κυριαρχία στους Έλληνες που αναζητούν την ίδια ασφάλεια στους θεσμούς της Πολιτείας και αυτό καλλιεργεί τις πελατειακές τάσεις».
Ο κ. Ράμφος τονίζει ότι πρέπει οι Έλληνες να περιορίσουν την αυτάρκειά τους, η οποία καλλιεργείται εν πολλοίς από την οικογένεια και αποτελεί βασικό εμπόδιο στη συνεννόηση και συνεργασία που διαπιστώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας.
Απο: gazzetta.gr / insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου