Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - Ερώτηση - κάλεσμα...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αρ.Πρωτ.-77- ΛΑΡΥΜΝΑ 05/08/2018

ΠΡΟΣ:
  1. Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας
  2. Υπουργείο Εργασίας
  3. Σώμα Επιθεωρήσεως Εργασίας ΛΑΜΙΑΣ
  4. Υ.Π.Ε.Κ.Α
  5. Όλα τα Κόμματα πλην Χ.Α

Κοινοποίηση Ευρεία

Θέμα: «Ερώτηση - κάλεσμα του Συνδικάτου μας προς κάθε αρμόδιο: Τι θα κάνετε για να συμμορφωθεί η υπό κρατικής ευθύνης ΛΑΡΚΟ;»

Κύριοι
Η συνολική απαξίωση και μη συντήρηση – αντικατάσταση στις εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα είναι ορατή για τον καθέναν βλέποντας από μακριά την περιοχή. Μαύρη κάπνα, μαύρα νερά, μαύροι δρόμοι, μαύρα σπίτια. Εργαζόμενοι και κάτοικοι δεχόμαστε επίθεση από αέρα, στεριά και θάλασσα.

Μπαίνοντας στο εργοστάσιο ο καθένας θα διαπιστώσει:





  • Τα ατυχήματα λόγου του λιγοστού προσωπικού, λόγου εντατικοποίησης, λόγου κούρασης είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα συσσωρευμένα ρεπό στους εργαζόμενους δεκάδες, οι ώρες υπερωρίας 100τονταδες και η ΛΑΡΚΟ, επειδή δεν έχει προσωπικό, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων τους βγάζει από τις προγραμματισμένες βάρδιες, τους αναγκάζει να αλλάζουν τμήμα για να καλύψει τα κενά στα τμήματα που έχει ζημίες. 
     
  • Η δε συμπεριφορά της απέναντι στον Μεταλλευτικό κανονισμό και τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής έχει ξεπεράσει κάθε όριο παραβατικότητας. Δεν δίνει γάλατα, εργαζόμενοι χειρίζονται μηχανές Ηλεκτροσυγκόλλησης και Οξυγονοκόλλησης χωρίς άδειες, εργαζόμενοι κουβαλάνε στην Πλάτη φορτία για χιλιόμετρα καθημερινά γιατί δεν τους παρέχει αυτοκίνητα και εξοπλισμό κ.α. 
     
  • Δεν υπάρχει ή αν υπάρχει είναι κρυμμένο στα συρτάρια της ΛΑΡΚΟ, οργανόγραμμα προσωπικού που να περιέχει ανά τμήμα τον αριθμό εργαζομένων, τις ειδικότητες και την εργασία αυτών.

Με αυτήν την κατάσταση δεν γνωρίζουμε μέχρι ποτέ θα λέμε «ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανένας».

Ειδικά η μεταφορά εργαζομένων από το ένα Τμήμα στο άλλο (είτε μόνιμων, είτε εργολάβων) σύμφωνα με τις ανάγκες της,πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση των αρμόδιων εδώ και τώρα. Κατά το παρελθόν έχουμε πληρώσει με νεκρούς αυτήν την τακτική, που είχε σταματήσει και εφαρμόζεται ξανά όλο και συχνότερα. Η ΛΑΡΚΟ έχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ανά τμήμα και η μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο είναι ένας από τους κυριότερους λόγους ατυχημάτων.

Η δε συμπεριφορά της απέναντι στα μισθολογικά, εργασιακά και δημοκρατικά Δικαιώματα των εργαζομένων θυμίζουν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην Συντήρηση, την Καθαριότητα και την Φύλαξη της ΛΑΡΚΟ εργάζονται για δεκαετίες μέσω του καθεστώτος του Σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών καλύπτοντας πάγιες και διαρκές ανάγκες της ΛΑΡΚΟ. Η εργατική νομοθεσία, ακόμη και αυτήν που έχει απομείνει, καταπατιέται καθημερινά στο σύνολο των εργαζομένων από ΛΑΡΚΟ και εργολάβους.

Τι και αν το ΣΕΠΕ στους ελέγχους λέει να συμμορφωθούν. Για την ΛΑΡΚΟ δεν είναι τίποτα αυτό. Όπως προκλητικά δηλώνουν διαχρονικά υψηλόβαθμα στελέχη της «η ΛΑΡΚΟ είναι Κυβέρνηση, είναι Κράτος».

Εδώ που τα λέμε το τελευταίο μάλλον ισχύει, γιατί αν δεν ισχύει πως αλλιώς να μεταφράσουμε το γεγονός ότι τα παραπάνω σας τα έχουμε πει ξανά και ξανά και επέμβαση από την πλευρά σας αποτελεσματική δεν Βλέπουμε. Γιατί αν δεν ισχύει σας ρωτάμε να μας απαντήσετε, τι, πότε και με ποιον τρόπο, θα επέμβετε έτσι ώστε:

  1. Η ΛΑΡΚΟ να προσκομίσει άμεσα και να ελέγχεται για την υλοποίηση, σχέδιο προστασίας για το περιβάλλον και υποδομών υγιεινής.
  2. Να αναρτήσει οργανόγραμμα προσωπικού και να καλύψει τα 100τονταδες κενά που υπάρχουν με νέες προσλήψεις.
  3. Να καταργηθεί το Σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (Συντήρηση, Καθαρισμοί, Φύλαξη) ενσωματώνοντας όλους τους εργαζόμενους από τις εργολαβίες στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου απο την ίδια.
  4. Να συμμορφωθεί απέναντι στα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  5. Να συμμορφωθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣΕΠΕ και να καταβάλει στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν την περίοδο από 1/1/2007 έως 30/06/2010 τους όρους τις Επ.Σ.Σ.Ε. που ήταν σε ισχύτότε (τριετίες, Βασικούς Μισθούς, Χρήματα στις αναβαθμισμένες ειδικότητες).

Βλέποντας από την πλευρά των Κυβερνήσεων , ειδικά μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένα Κράτος αυστηρό προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυστηρό με ταξικό πρόσημο, να παρεμβαίνει μονομερώς στο εισόδημα των εργαζομένων, να τιμωρεί όποιους αδυνατούν να τηρούν τους κανόνες και τους νόμους και μην γνωρίζοντας τον τρόπο που θα ενεργήσετε, σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα, να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας, να συμμορφώσετε την ΛΑΡΚΟ.




                                     ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους