Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Νέο εξώδικο της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ: Πληρώστε αλλιώς…

Απo: mononews.gr
Nα κλείσει οριστικά τη ΛΑΡΚΟ, απειλεί η ΔΕΗ καθώς η κρατική βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδερονικελίου δεν πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Τα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 285 -290 εκατ. ευρώ και η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποστείλει τις τελευταίες μέρες νέο εξώδικο διεκδικώντας οφειλές και προειδοποιώντας την με διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέτοχοι της εταιρίας ειναι μεταξύ άλλων το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2% και η ΔΕΗ με 12%  ομως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προκειμένου να πωληθεί η να αξιοποιηθεί. 





Φυσικά η ΛΑΡΚΟ ειναι μία ακομα εταιρία του δημοσίου που προσφέρει τεράστιες παροχές για το προσωπικό της όταν ήδη θα έπρεπε να είχε χρεωκοπήσει. 

Για παράδειγμα:  
 
1. Το μέσο μικτό μισθολογικό κόστος της καταχρεωμένης και ζημιογόνας ΛΑΡΚΟ (σήμερα χάνει περίπου ΠΕΝΤΕ εκατ. ευρώ το μήνα δηλαδή περίπου 60 εκατ. το χρόνο) είναι 44.000 ευρώ χωρίς τις άλλες παροχές σε είδος. Για παράδειγμα, η ΛΑΡΚΟ πληρώνει σήμερα περίπου ΕΝΑ εκατομμύριο το χρόνο για ιδιωτική ασφάλεια υγείας και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για ιδιωτική ασφάλεια ζωής του προσωπικού. Οσοι μένουν π.χ. στον οικισμό της Λάρυμνας δεν πληρώνουν ρεύμα, νερό, κλπ ενώ η εταιρεία διαθέτει τεχνικούς ώστε να επισκευάζουν δωρεάν (και σε χρόνο μηδέν…) τυχόν βλάβες στα σπίτια.
Το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος σε άλλες εταιρείες που έχουν σχετικές δραστηριότητες είναι περίπου 35.000 στην Μυτιληναίος, και έχει πέσει κάτω από τις 30.000 στη ΔΕΗ (που έχει επίσης ορυχεία).

2. H καταχρεωμένη ΛΑΡΚΟ πληρώνει «πριμ ετοιμότητας» που μπορεί για ορισμένους υπαλλήλους να φτάνει τα 10.000 – 15.000 ευρώ το χρόνο

3. H ΛΑΡΚΟ πληρώνει «πριμ παραγωγής» και μάλιστα έχοντας θέσει πολύ χαμηλό πλαφόν παραγωγής ώστε να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πριμ

4. H ΛΑΡΚΟ έχει να εκδώσει ισολογισμό ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ επειδή υπάρχει διαφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ (που κατέχει και το 55,2% των μετοχών της) για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

5. H ΛΑΡΚΟ λειτουργεί σήμερα με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

6. Eδώ και 27 χρόνια δεν έχει βρεθεί φόρμουλα ώστε να αντιμετωπιστούν διεκδικήσεις και απαιτήσεις της αποκαλούμενης «Παλαιάς ΛΑΡΚΟ”.  Τότε είχε γίνει πάλι «εξυγίανση» της εταιρείας, αλλά στη νέα ΛΑΡΚΟ δεν μεταφέρθηκαν τα αποθέματα της παλαιάς! Με αποτέλεσμα να έχουν εγερθεί απαιτήσεις από τον εκκαθαριστή της «Παλαιάς ΛΑΡΚΟ». Εχουν δε περάσει τόσα χρόνια που πλέον ασχολείται η τρίτη γενιά της οικογένειας του εκκαθαριστή!

7. Κάθε τόσο γίνονται τρίωρες – τετράωρες στάσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ με τεράστια ζημιά για την καταχρεωμένη εταιρεία και ενίοτε με ασήμαντη αφορμή. Για παράδειγμα, επειδή οκτώ υπάλληλοι δεν  πήραν  250 ευρώ λόγω αλλαγών σε βάρδιες έγιναν τρίωρες και τετράωρες  στάσεις εργασίας  που ζημίωσαν την εταιρεία ένα εκατομμύριο ευρώ.


Δημήτρης Κατακουζηνός


Απo: mononews.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους