Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - Μόνο ο αγώνας μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Αρ. Πρωτ. 85 - ΛΑΡΚΟ 18/09/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου μας συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 και αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 24/09/2019.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έρχονται μέσα από ένα καλοκαίρι όπου με τον αγώνα τους ήρθαν πολύ κοντά στην υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στην ενσωμάτωση των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά έδωσε άλλοθι και χρόνο στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και στους μετόχους να παγώσουν την υπογραφή της ΣΣΕ.

Παράλληλα με αυτό τον αγώνα η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ συνεχίστηκε. Βιώσαμε άλλο ένα εργατικό δυστύχημα...











, είχαμε καθυστέρηση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων (μόνιμων και εργολαβιών), oι ζημιές και το σταμάτημα της παραγωγής οξύνθηκαν. Οι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται κάτω από την ανασφάλεια του μεροκάματου και την συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, σε ένα εργοστάσιο που έχει ξεφύγει εγκληματικά στα περιβαλλοντικά μέτρα, τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

Η νέα κυβέρνηση, μέσα στο καλοκαίρι, με τροπολογίες νόμων χτύπησε δικαιώματα εργαζομένων στις εργολαβίες, ψηφίζοντας νόμο που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον κύριο εργοδότη, στην προκειμένη περίπτωση τη ΛΑΡΚΟ ( σήμερα οι συναδέλφισσες καθαρίστριες της ΛΑΡΚΟ είναι απλήρωτες από τον δουλέμπορο εργολάβο). Επίσης με τροπολογία νόμου κατάργησε την υποχρεωτική αιτιολογία απόλυσης.

Συνεχίζοντας τον αντεργατικό δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στις επιτροπές διαβούλευσης της Βουλής το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» που δίνει γη, ύδωρ και ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα χτυπά ότι έχει απομείνει από τις συλλογικές συμβάσεις, βάζει φραγμούς στο δικαίωμα ο εργαζόμενος να είναι στο σωματείο οργανωμένος, θέλει να μας φακελώσει για λογαριασμό των εργοδοτών. Επί της ουσίας θέλει να καταργήσει κάθε ουσιαστική συζήτηση που μπορούνε να κάνουν οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουν συλλογικά καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβών. Κυβέρνηση, εργοδότες και μαφία της ΓΣΣΕ θέλουν να ελέγχουν τι ψηφίζουμε, να εκβιάζουν, να τρομοκρατούν, να μας απομακρύνουν από τα σωματεία. Οι μεν εργατοπατέρες θέλουν να διασφαλίσουν την καρέκλα τους και την χλιδή. Οι δε εργοδότες εργασιακό μεσαίωνα, κέρδη.

Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο θα πει ότι φωτογραφίζει την ΛΑΡΚΟ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την παραπέρα απελευθέρωση μεταλλευτικών δικαιωμάτων, νομιμοποίηση της επιχειρηματικής ασυδοσίας στα περιβαλλοντικά και εργασιακά. Χτυπιούνται όλα αυτά που στις διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ κατόρθωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να τα φτάσουμε μέχρι και σε συμφωνία με τη διοίκηση αλλά τελικά δεν υπογράφηκαν με ευθύνη και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (ξεπάγωμα τριετιών, αποζημιώσεις κ.α,).


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ «μέτρησε και έκοψε», η ΝΔ με τη σειρά της θα «ράψει το κουστούμι» στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Μόνο ο αγώνας μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με μετάλλευμα από τη Γουατεμάλα ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες του εργοστασίου και τις γνώσεις των εργαζομένων. Η τιμή του νικελίου εκτινάχθηκε στα ύψη, η παραγωγή φαίνετε να στρώνει και να αυξάνετε, η ΛΑΡΚΟ από αυτό εισπράττει εκατομμύρια ευρώ κάθε ημέρα.

Τα δημοσιεύματα που βγαίνουν από το γραφείο του υπουργού μιλούν για «εκκαθάριση, πώληση – ιδιωτικοποίηση». Αν συνδέσεις τα αποτελέσματα που έχουν για τους εργαζόμενους οι εκκαθαρίσεις ( η ΕΛΒΟ στον κλάδο μας έκλεισε), με τις τροπολογίες και τους νόμους που πάει να περάσει στα συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα η κυβέρνηση, ως συνέχεια της προηγούμενες, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα χτυπήσουν στο ψαχνό την Εργατική Τάξη.

Είναι ώρα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας.

Εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απόφαση για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ αυτών τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Λαυρίου, Λαμίας και μεγάλες ομοσπονδίες.

Το Συνδικάτο μας ως μέλος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συμμετέχει στην απεργία και καλεί όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ να κάνουν το ίδιο. Για να μην χτυπηθούν τα συνδικαλιστικά - δημοκρατικά δικαίωμα, για να μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα η ΛΑΡΚΟ, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας , τα εργασιακά δικαιώματα, να υπογραφεί ΣΣΕ, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις εξελίξεις και ως πρώτο βήμα στην οργάνωση για να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν απέναντι σε αυτές θα πραγματοποιήσουμε ομιλία ενημέρωσης στην πύλη του εργοστασίου την Πέμπτη 19/9 στις 14.00.

Το χάλασμα των σχεδίων του κεφαλαίου για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και η κατάργηση των εργολαβιών δεν θα μας χαριστούν. ΣΥΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ.  Η απεργία στις 24 του Σεπτέμβρη πρέπει να έχει επιτυχία και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ να βάλουν τη δική τους σφραγίδα.


                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους