Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»

Λαμία: 16 Οκτωβρίου 2020

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής

«Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»

Κυβέρνηση Ν.Δ: Ιδιωτικοποιήσεις παντού με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. ΛΑΡΚΟ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ κ.α, όλες χωρίς καμία συζήτηση όλες σαν το νερό που χάνεται από ένα καλάθι…..και μετά τι;;;;

Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ της εμβληματικής αυτής επιχείρησης με τη μεγάλη συμβολή της στην οικονομία της χώρας, στην εξαγωγική της δραστηριότητα και στην εργασία είναι γνωστή.

Οι επιλογές των διορισμένων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ στη ΛΑΡΚΟ στο παρελθόν οδήγησαν μια κερδοφόρα εταιρεία στη σημερινή κατάσταση. Εξοργιστικοί διορισμοί ημετέρων, κορυφαίες αμοιβές στελεχών, καταστρεπτικές εμπορικές συμφωνίες που ζημίωσαν την εταιρεία πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, υπογραφή εξοργιστικών συμβάσεων για το ύψος της τιμής της Kwh, άσκησης πολιτικής στη βάση της ψηφοθηρίας, χωρίς καμία πολιτική αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών στους διοικούντες... 

 

 

 

οδήγησαν την ΕΕ σε επιβολή προστίμων και απέκοψαν την πρόσβαση σε πηγές δανεισμού είναι μερικά δείγματα της αντίληψης για την εκμετάλλευση του δημόσιου τομέα χάριν κομματικών συμφερόντων και όχι μόνο. Αυτά και άλλα πολλά δημιούργησαν το υπόστρωμα της καταστροφής.


Η Ν.Δ με τον αέρα της νίκης στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και την νεοφιλελεύθερη εμμονική της στάση για ιδιωτικοποιήσεις έβαλε σε εφαρμογή ένα παλιότερο σχέδιό της του 2014 και τη ΛΑΡΚΟ στο κρεβάτι του Προκρούστη. Πρόσθεσαν στη συνταγή τους στις 12 Φεβρουαρίου του 2020 μια αισχρή τροπολογία που την ψήφισε μόνη η Ν.Δ , διόρισαν εκκαθαριστή και οι κ. κ Χατζηδάκης και Σταϊκούρας συνεπικουρούμενοι και από τους υπόλοιπους τοπικούς και μη βουλευτές της Ν.Δ οδηγούν συνειδητά στο ξεπούλημα ή σε κλείσιμο την εταιρεία για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα αυτών που τους στηρίζουν.


Δεν είναι μόνο που προσπάθησαν να χρεώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τις κυβερνητικές ευθύνες. Είναι και το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στον τρόπο που αντιμετωπίζουν σήμερα τις εθνικής – στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους αξιοποιώντας τις διευρυμένες δυνατότητες χρήσης κοινοτικών πόρων λόγω πανδημίας ώστε να στηρίξουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, δεν το έκαναν. Δεν ήθελαν.


Χθες 15.10.2020 ψήφισαν νέα τροπολογία στη Βουλή, με στόχο τη διευκόλυνση του επερχόμενου διαγωνισμού του ξεπουλήματος της Δ.Ε.Π.Α, όπου το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου εκχωρείται σε έναν ιδιώτη, της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, μιας κερδοφόρας δραστηριότητας της ΔΕΗ χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση για την εν λόγω ιδιωτικοποίηση και συνεπώς να μην έχει συζητηθεί προηγουμένως στη Βουλή και της ΛΑΡΚΟ χωρίς εξασφάλιση της εργασίας και της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης προς το συμφέρον της χώρας. Τύλιξαν τη ΛΑΡΚΟ σε μια πλαστική σακούλα απορριμμάτων….

Αιδώς Αργείοι.


Ο κυβερνητικός σχεδιασμός με την εκκαθάριση και την εκποίηση που θα ακολουθήσει θα πλήξει σοβαρά και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης τις τοπικές κοινωνίες.


Η Φθιώτιδα πέραν των μεγάλων ποσοστών ανεργίας που ήδη έχει και ειδικότερα η περιοχή της Λοκρίδας αλλά και η Εύβοια και η Βοιωτία θα βρεθούν μπροστά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι 1200 περίπου νυν εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στους εργολάβους αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίοι επαγγελματίες με συμπληρωματικές λειτουργίες και επιχειρήσεις που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό στη ΛΑΡΚΟ. Είναι πόλη ολόκληρη.


Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα στο 2020 σε διαρκή αγώνα για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, για τη συνεχή λειτουργία όλης της επιχείρησης, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ανταποκρινόμαστε θετικά στο κάλεσμα στην αυριανή συγκέντρωση στη Λάρυμνα.


Είμαστε ιστορικά - πολιτικά δεμένοι:

  • με την πορεία και τη συμβολή της εμβληματικής αυτής εταιρείας στην οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη,

  • με τους αγώνες των εργαζομένων της,

  • με την αγωνία των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινωνίας για το αύριο και τη ζωή τους.

-Είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων στη μάχη τους κατά των υποστηρικτών του διλλήματος ξεπούλημα ή παύσης λειτουργίας της Επιχείρησης.

-Είμαστε υπέρ της συμβολής της εταιρείας με τη συνεχή λειτουργία της στην ανάπτυξη της χώρας και όχι υπέρ της απόδοσης των κάθε φύσεως ωφελειών από τη δραστηριότητά της στους ιδιώτες.


Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διατήρηση, στην κρίσιμη αυτή φάση, της λειτουργίας της εταιρείας υπό δημόσιο χαρακτήρα , της διατήρησης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι και αγώνας για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας αλλά και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Είναι αγώνας για την πρόοδο και όχι τη συντήρηση.


Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων. Μας χρειάζονται όλους.

Όλοι μας, φορείς εργαζομένων, επαγγελματιών, επιστημονικών φορέων, η κοινωνία μας οφείλουμε να γίνει ο αγώνας αυτός και δικός μας αγώνας.

Να απαιτήσουμε τη στήριξη της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας και οι Οργανώσεις της Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην παραπάνω κατεύθυνση.

16 Οκτωβρίου 2020

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους