Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απέναντι στον COVID 19

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ                                                       

 ΛΑΡΥΜΝΑ 08/02/ 2021

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84 ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437 ΑΡ.ΦΑΞ:2233041164  somatiolarcosel@qmail.com

Αρ. Πρωτ.: -19

 

Προς:

Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

Διεύθυνση ΛΑΡΚΟ εργοστασίου Λάρυμνας

Technostyle ΑΕ

Γιατρό εργασίας ΛΑΡΚΟ


Κοινοποίηση:

 

Σ. ΕΠ. Ε. Λαμίας Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Εργασίας Κέντρο ΕΟΔΥ στο Δήμο Λοκρών Δήμο Λοκρών

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Θέμα: «Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απέναντι στον COVID 19».  

Κύριοι

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας κατά την πραγματοποίηση Rabbit Test διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα COVID 19 τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και από μοριακό test.

Μετά από αυτό, με απόφαση της εταιρείας έμειναν σε καραντίνα οι συνάδελφοι που ήταν θετικοί αλλά και όσοι δούλευαν στο ίδιο Τμήμα εργασίας με αυτούς. Κατά τη γνώμη μας και κυρίως κατά τις υποδείξεις των ειδικών, σωστά έπραξε η εταιρεία.

 

 

 

Επίσης κατά τη γνώμη μας. νομίζουμε ότι θα πρέπει να πάρετε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο ότι οι συνάδελφοι που είναι θετικοί να ήρθαν σε επαφή με περισσότερους. Π.χ. με συναδέλφους σε συνεργαζόμενο τμήμα ή με συναδέλφους που μπορεί να αξιοποιούν το ίδιο μέσο μεταφοράς με αυτούς, όπως λεωφορείο ή αυτοκίνητο.

 

Από αυτή την άποψη σας προτείνουμε και διεκδικούμε να πραγματοποιηθεί πιο βαθιά ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα.

 

Σε αυτή τη βάση, το γεγονός ότι υπάρχει σύγχυση και φόβος ως προς την απώλεια εισοδήματος δεν βοηθά σε καμία περίπτωση στη βαθιά και ουσιαστική ιχνηλάτηση.

 

Πχ. Η technostyle Α. Ε που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο, διαδίδει ότι «οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα δεν δικαιούνται ειδική άδεια που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», αλλά, όπως λέει. «μόνο κανονική άδεια ή ρεπό». Επίσης από την πλευρά της ίδιας της ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα είτε ως θετικοί, είτε προαιρετικά επειδή έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα.

 

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι συνάδελφος που το προηγούμενο διάστημα ήταν θετικός, έκτος από το γεγονός ότι πλήρωσε από την τσέπη του το μοριακό τεστ, αντί της προβλεπόμενης άδειας του δόθηκαν ρεπό και ΚΑ. με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

 

Σύμφωνα με το νόμο Ν.4722/2020 (ΦΕΚ 177/Α/15-9-2020) στο άρθρο 15 μέσα στα άλλα προβλέπονται: «Εργαζόμενος ο οποίος τίθεται σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, στο πλαίσιο μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δύναται να παρέχει την εργασία του εξ' αποστάσεως. Εφόσον δεν είναι εφικτή η εξ' αποστάσεως εργασία τότε, ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ' οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών» κτλπ κτλττ.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι προβλέπεται όλοι να πληρωθούν κανονικά το σύνολο των αποδοχών τους για τις ημέρες που έλλειπαν λόγω Covid19 χωρίς να κοπεί δεκάρα και χωρίς να χρεωθεί κανενός είδους άδεια. Όταν κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό από τεστ που έκανε έξω από την εταιρεία, τότε έχει υποχρέωση να ενημερώσει, να προσκομίσει βεβαίωση ότι βρέθηκε θετικός κτλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τεστ έγιναν από την εταιρεία η οποία έχει πλήρη "εικόνα" και δεν χρειάζεται να προσκομιστεί κάτι άλλο.

 

Ως Σωματείο τα λέμε εγγράφως αναλαμβάνοντας την ευθύνη ότι είναι ακριβώς έτσι. Στόχος μας η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Αν μπαίνουν εμπόδια στις πληρωμές, αλήθεια, μετά ποιος θα το λέει όταν δεν αισθάνεται καλά ή ακόμα και όταν έχει συμπτώματα; Ευκολονόητο είναι ότι τέτοια ανεύθυνη στάση θα συμβάλει στη διασπορά του ιού.

 

Καλούμε την εταιρεία να πάρει επίσημα θέση και να δώσει εδώ και τώρα γραπτή εντολή. Εκτός από την εφαρμογή του νόμου, στα πλαίσια μέτρων προτείνουμε και διεκδικούμε τα παρακάτω:

      Με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Δήμου, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ, σε εβδομαδιαία βάση, σε όλες τις βάρδιες. Πρωί -μεσημέρι - βράδυ

      Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και ανάλογα αναλώσιμα του ιατρείου της Λάρυμνας.

      Πιο συχνές απολυμάνσεις στο ιατρείο της Λάρυμνας και στους χώρους εργασίας.

      Περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες.

      Καθημερινή ενημέρωση και σε περίπτωση ανόδου των κρουσμάτων άμεση συνεννόηση μεταξύ μας για νέα μέτρα.

 

 

 

                               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους