Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


                                                                                                           Ζαν-Πολ Φιτουσί 30-11-2010
«Το συμφέρον της Γερμανίας καταδίκασε την Ελλάδα» Ο γάλλος οικονομολόγος κατηγορεί την Ευρώπη και την κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, παραδέχεται Για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ευθύνονται η κυβέρνηση της ΝΔ, η ελληνική νοοτροπία αλλά και η Ευρώπη, σύμφωνα με τον γάλλο οικονομολόγο Ζαν-Πολ Φιτουσί, ο οποίος δεν βλέπει κανένα φως για το άμεσο μέλλον. «Η Ευρώπη καταδίκασε την Ελλάδα σε υπερβολική λιτότητα» λέει σε συνέντευξή του. «Θα μπορούσε να τα είχε φέρει έτσι ώστε να βιώνατε πολύ λιγότερο δραματικές συνθήκες από αυτές που βιώνετε σήμερα. Η Ευρώπη μεταχειρίστηκε την Ελλάδα προκειμένου, μέσω του φόβου, να επιβάλει σε ορισμένα κράτη-μέλη της πολιτικές λιτότητας. Αυτό υπαγόρευε το εσωτερικό πολιτικό συμφέρον της Γερμανίας».
Η ίδια η Γερμανία όμως τα καταφέρνει μια χαρά, παρατηρούμε. «Η Γερμανία βρίσκεται σε καλή κατάσταση ακριβώς επειδή έβαλε τις υπόλοιπες χώρες σε άσχημη κατάσταση- υπερβάλλω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το γεγονός ότι η Γερμανία έχει πλεόνασμα οφείλεται στο ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν ελλείμματα. Η Γερμανία εξάγει επειδή οι άλλες χώρες εισάγουν. Στη συνέχεια της είναι πολύ εύκολο να τις κατηγορεί για το ότι έχουν ελλείμματα».

«Η Ελλάδα έκλεψε»

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έφθασε ως εδώ, ο κ. Φιτουσί αναφέρεται στις «κακές οικονομικές αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση» και στη «δημιουργική λογιστική που επιστρατεύτηκε για να καλύψει τις επιπτώσεις αυτής της κακής πολιτικής» αλλά την πιο σκληρή κριτική την ασκεί για το ότι «κυριαρχεί το “μέσον” και όχι η αξιοκρατία». Αν και παραδέχεται ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας, τονίζει ότι η λιτότητα δεν είναι η βέλτιστη πολιτική: «Η Ελλάδα έκλεψε στους λογαριασμούς, γι΄ αυτό οφείλει να κάνει μια προσπάθεια. Ωστόσο τώρα πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανία και τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές- οι ελληνικές υποδομές δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές για μια σύγχρονη οικονομία. Πρέπει επίσης να ρίξει το βάρος στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και να εφαρμόσει μια πολιτική για να διαφοροποιηθεί η ελληνική βιομηχανία» .

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλα αυτά απαιτούν χρήματα. Από πού θα βρεθούν; «Η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει είτε μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είτε ζητώντας τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Φιτουσί προτρέπει τα κράτη-μέλη να αγωνιστούν για να αλλάξουμε οικονομική στρατηγική. «Η ΕΕ υποσχέθηκε στους λαούς που συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ότι θα έφερνε ευημερία. Μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της. Είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ και θα έπρεπε να βασιστεί στις εσωτερικές της δυνάμεις, δηλαδή στην εσωτερική της ζήτηση, για να δημιουργήσει ανάπτυξη. Αντί όμως να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, προσπάθησε να τη μειώσει με πολύ περιοριστικές πολιτικές λιτότητας».

Πολιτική αδυναμίας

Ο γάλλος οικονομολόγος θεωρεί ότι η συζήτηση για τους κινδύνους που διατρέχει η ευρωζώνη «έχει στόχο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ακόμη πιο περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω σε ένα δογματικό μοντέλο στο οποίο μετρούν δύο πράγματα, η σταθερότητα των τιμών και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Δεν συμπεριέλαβε στους πρωταρχικούς της στόχους την πλήρη απασχόληση και την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης. Συνεπώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπεριέχει ένα μείζον ελάττωμα:κανείς δεν είναι υπεύθυνος για το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, για να ικανοποιεί την ευρωπαϊκή ευεξία. Αντί να έχουμε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, βρισκόμαστε ανάμεσα σε μια οικονομική Ευρώπη που δεν έχει πολιτική εξουσία και εθνικές κυβερνήσεις που έχουν πολιτική νομιμοποίηση αλλά κανένα όργανο διότι δεν ελέγχουν ούτε το νόμισμα ούτε τον προϋπολογισμό. Αρα βρισκόμαστε σε αυτό που αποκαλώ πολιτική αδυναμίας. Οργανώσαμε, δηλαδή, την Ευρώπη έτσι ώστε να μην μπορεί να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές».

Ο κ. Φιτουσί συγκαταλέγεται στους κεϊνσιανούς οικονομολόγους (υπέρ μιας μεικτής οικονομίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα αλλά με σημαντικό ρόλο κυβέρνησης και δημόσιου τομέα). Αισθάνεται δικαιωμένος από την παγκόσμια κρίση; «Η παγκόσμια οικονομική κρίση δικαίωσε τους κεϊνσιανούς οικονομολόγους, ωστόσο τα σημερινά φάρμακα είναι φάρμακα των κλασικών οικονομολόγων. Υπάρχει εδώ ένα παράδοξο. Δεν έχω όμως πειστική εξήγηση γιατί, παρά την ήττα του νεοφιλελεύθερου δόγματος, το νεοφιλελεύθερο δόγμα επέστρεψε δυναμικά».

«ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Ποια ελπίδα μπορείτε να δώσετε στους έλληνες εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους, στους επιχειρηματίες που αγωνίζονται να αποφύγουν το λουκέτο, σε όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων;
«Η κατάσταση είναι τρομερή, δραματική. Ολες οι προοπτικές για το μέλλον είναι σκοτεινές. Πρόκειται για δεινά που πλήττουν την κοινωνία, τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά- ήταν ήδη δύσκολο γι΄ αυτούς και τώρα έχει γίνει χειρότερο. Εφαρμόζοντας μια πολιτική λιτότητας όμως συμβάλλουμε στην καταστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο μέσω της λιτότητας, αν αυτή δεν συνοδεύεται από ενίσχυση των επενδύσεων. Δεν είναι η στιγμή να πλήξουμε την κατανάλωση. Μια καλή πολιτική επενδύσεων θα έχει θετικές συνέπειες στην απασχόληση και, συνεπώς, στην κατανάλωση».

Είστε ειδικός στην ανεργία. Εχετε να προτείνετε κάποια λύση για να μειωθεί;
«Δεν έχω άλλη λύση εκτός από την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Εδώ και 25 χρόνια αναζητούμε στην Ευρώπη μαγικές λύσεις για να ρυθμίσουμε το θέμα της ανεργίας, όμως ακόμη δεν το έχουμε ρυθμίσει. Θα μπορούσαμε να μοιράσουμε την εργασία, να εργάζονται όλοι αλλά λιγότερες ώρες. Δεν εννοώ μερική απασχόληση διότι αυτή δεν συνέβαλε ποτέ στο να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Ομως αν δεν υπάρχει παραγωγή, γιατί να κάνουν προσλήψεις οι επιχειρήσεις; Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη».

Απο:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους