Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στα χέρια των επιθεωρητών η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση με μισθό -9%

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΝΕΟΓΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συνεταιριστική είναι η γαλακτοβιομηχανία «Νεογάλ» και από τους 80 εργαζομένους -142 σύμφωνα με την εταιρεία- οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι και εποχικοί Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στη χώρα μας είναι γεγονός. Η «Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε. - Νεογάλ» είναι η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και η οποία προβλέπει μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων κατά 9% από 1ης Ιανουαρίου.
Συνεταιριστική είναι η γαλακτοβιομηχανία «Νεογάλ» και από τους 80 εργαζομένους -142 σύμφωνα με την εταιρεία- οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι και εποχικοί Η επιχειρησιακή σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου και κατατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση.
Στην αιτιολογική έκθεση της σύμβασης, που κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ και υπογράφεται από το διευθύνοντα σύμβουλο Χριστόφορο Σεβαστίδη και τα 5 μέλη του του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων, βασίζεται στο άρθρο 13 του ν. 3899/2010 και αναφέρει ότι κρίθηκε αναγκαία η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9%, «μετά την αύξηση του ΦΠΑ επί της τιμής των άνω προϊόντων κατά 2%, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στις νέες συνθήκες της αγοράς».
Είχε ζητήσει -15%
Η επιχείρηση είχε προτείνει μείωση 15%, αλλά τελικά συμφωνήθηκε η μείωση να φτάσει στο 9%. Προϋπόθεση εφαρμογής αποτελεί η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. «Η επιχειρησιακή σύμβαση είχε προαναγγελθεί από καιρού από το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σεβαστίδη», ανέφερε ο Σωκράτης Χαραμπαντίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας (ΕΚΔ), εκλεγμένος με το ΠΑΜΕ.
Η γαλακτοβιομηχανία είναι συνεταιριστική. Απασχολεί 80 εργαζομένους (σύμφωνα με την εταιρεία 142), εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι και εποχικοί.
«Επ' αυτών έχουν εφαρμοστεί όλες οι μορφές ελαστικής αποσχολησης με το πρόσχημα της μη απόλυσης, διμηνίτες, οκταμηνίτες, εποχικοί, ωρομίσθιοι κ.λπ. πάντα με κάποιο πρόσχημα».
«Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το Εργατικό Κέντρο Δράμας δεν ήταν καν ενημερωμένο γι' αυτή την εξέλιξη. Το ήξερε όμως ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, αφού άλλωστε είναι εργαζόμενος στη "Νεογάλ". Αρα η κίνηση ήταν στρατηγικά μεθοδευμένη όχι μόνο από τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και όχι μόνο, αφού η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν ανήκει στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών».
«Με την εφαρμογή λοιπόν της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης της εν λόγω βιομηχανίας καταργείται και καταστρατηγείται η κλαδική σύμβαση της Ομοσπονδίας Ποτών και Τροφίμων. Ετσι η "Νεογάλ" θα λειτουργήσει ως ντόμινο για τις συμβάσεις του κλάδου», εξηγεί ο κ. Χαραμπαντίδης.
* Η «Νεογάλ» ιδρύθηκε στη Δράμα το 1964 από ένα συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων και, αφού πέρασε από διάφορες φάσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατέληξε το 1992 κατά 100% στην ιδιοκτησία της Ενωσης Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας - Καβάλας, που παρέμεινε και μοναδικός μέτοχός της μέχρι το 1999.
Τότε άνοιξε το μετοχικό της κεφάλαιο και εισέρχονται σ' αυτό σε πρώτη φάση οι παραγωγοί γάλακτος με ποσοστό της τάξης του 18% και σε δεύτερη φάση οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας.
Αντιδράσεις ΚΚΕ-ΣΥΝ
* «Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο», σύμφωνα με το ΚΚΕ, με αφορμή την επιχειρησιακή σύμβαση. «Καμία αυταπάτη. Ταξική αφύπνιση και συσπείρωση, για να σταματήσουμε το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
* «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προχωρούν στην υλοποίηση των επιλογών κυβέρνησης-ΣΕΒ-Τρόικας, χτυπώντας και μειώνοντας μισθούς και μεροκάματα, σφαγιάζοντας τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ αναφορικά με τη Νεογάλ.
* Ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, σχολίασε: «Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόσφατο αντεργατικό της νόμο άναψε το πράσινο φως στις επιχειρήσεις -είτε απειλώντας τους εργαζομένους με απολύσεις είτε με τη συμφωνία εργοδοτικών ή κυβερνητικών συνδικαλιστών- να προχωρούν σε μειώσεις μισθών και να μετατρέπουν σε κόλαση τους εργασιακούς χώρους».
«Οι επιχειρήσεις θεωρώντας ότι "τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι", παρότι είναι κερδοφόρες, προχωρούν αυθαίρετα σε μειώσεις μισθών κάτω και από τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και χωρίς καν συμφωνία του αρμόδιου συνδικάτου». * 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους