Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Μέταλλα:Το ράλι φέρνει κέρδη στις ελληνικές επιχειρήσεις

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
    <b>Μέταλλα:</b>Το ράλι φέρνει κέρδη στις ελληνικές επιχειρήσεις   Οι συνθήκες είναι θετικές για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι κυρίως εξαγωγική και δεν επηρεάζεται η ζήτησή της από τη μικρή ελληνική αγορά. Η άνοδος των τιμών των μετάλλων δημιουργεί ένα καλό λόγο για την αύξηση της παραγωγής με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων περιθωρίων κέρδους.

 To αλουμίνιο, ο χαλκός, ο χάλυβας, ο κασσίτερος, το νικέλιο αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, αναμένεται να γνωρίσουν μέρες δόξας το 2011, και μαζί τους όσοι έχουν επενδύσει ή δραστηριοποιούνται σε αυτά. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών ευνοεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κυρίως εξαγωγικές, ενώ αποτελεί ένα καλό λόγο για την αύξηση της παραγωγής.

Τα βασικά μέταλλα αναμένεται να ενισχυθούν από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2011, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα θα ενισχυθούν από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων που θα κάνουν διάφορες κυβερνήσεις, για να βρουν μια διέξοδο από τα χρέη τους, προβλέπει η Credit Agricole CIB στο ετήσιο outlook για τις τιμές των μετάλλων.
O Robin Bhar, ο κύριος αναλυτής μετάλλων της Credit Agricole CIB, υπολογίζει ότι η τιμή του χαλκού θα φτάσει κατά μέσο στα 9.750 δολάρια ο μετρικός τόνος το 2011, σε σύγκριση με τα 7.481 δολάρια που είναι φέτος. Οι προβλέψεις της τράπεζας για άλλα βασικά μέταλλα περιλαμβάνουν το αλουμίνιο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 2.575 δολ. (από 2.165 δολ. φέτος), το νικέλιο στα 24.500 δολάρια (από 21.734 δολ. φέτος), τον ψευδάργυρο στα 2.475 δολ. (από 2.153 δολ. φέτος), το μόλυβδο 2.525 δολ. (από 2.136 δολ. φέτος) και τον κασσίτερο στα 27.500 δολ. (από 20.202 δολ. φέτος).

Ανοδος 
Η αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο του ΑΕΠ θα φτάσει το 4%, όπως υπολογίζει η τράπεζα CIB, με μέταλλα όπως ο κασσίτερος και ο χαλκός να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτησή τους, αναφέρει η αναφορά. Επίσης υπάρχουν προβλέψεις για το 2012, οι οποίες περιλαμβάνουν το χαλκό (10.500 δολάρια), το αλουμίνιο (2.900 δολ.), το νικέλιο (26 χιλ. δολάρια), τον ψευδάργυρο στα 2.700 δολάρια, το μόλυβρο στα 2.850 δολάρια και τον κασσίτερο στα 31.500 δολάρια.
Η κατανάλωση του χαλκού μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα συνήθη μεγέθη, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης και της αστικοποίησης του αναπτυσσόμενου κόσμου, με τη συνολική ζήτηση να αυξάνεται ακόμα περισσότερο από τα κενά στα αποθέματα των πρώτων υλών, υποστήριξε ο Robin Bhar.
Τη δεκαετία του 70, η τιμή του χαλκού διαπραγματευόταν 1,5 με 2 φορές χαμηλότερα από αυτήν του αλουμίνιου, ενώ τώρα είναι 3,8 φορές υψηλότερα, όπως λέει η τράπεζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χρήση κραμάτων αλουμινίου με χαλκό.
«Περιμένουμε ο κασίτερος να είναι ένας από τους σταρ του 2011» είπε ο R. Bhar. Για χρόνια, οι τιμές ήταν χαμηλές και δεν έδιναν κίνητρο για επενδύσεις σε νέα ορυχεία. «Αν, όμως, η ζήτηση για κασίτερο είναι υγιής για το 2011, η αλυσίδα εφοδιασμού θα δέσει ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο», τονίζει η τράπεζα.

Ελληνική βιομηχανία 
Στο περιβάλλον αυτό θετικών προβλέψεων για τις τιμές των μετάλλων οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, αντίθετα στο κλίμα της εσωτερικής κρίσης, κρατούν το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού και τη διεθνή ζήτηση και επιζητούν ευκαιρίες κερδών. Η τάση αφορά κατά κύριο λόγο τις βιομηχανίες πρώτων υλών και βασικών μετάλλων, που είναι κατ΄ εξοχήν εξαγωγικές και η πορεία τους εξαρτάται από το διεθνές κλίμα. Η τάση αυτή γίνεται αισθητή στα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση, όπου σε επίπεδο δεκαμήνου καταγράφεται αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Δηλαδή οι μεγάλες βιομηχανίες αλουμινίου, νικελίου και χάλυβα αύξησαν την παραγωγή τους και χρειάστηκαν περισσότερο ρεύμα.
Εξάλλου η άνοδος της παράγωγης για τη βαριά βιομηχανία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του εννεάμηνου, ο δείκτης για τα βασικά μέταλλα παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με το 2009 κατά 9,8%, η κατασκευή μεταλλικών προϊόντων εμφανίζεται σταθεροποιημένη (+0,3%), ενώ η εξόρυξη μεταλλειούχων μεταλλευμάτων εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,1%.

Λαρκο: Νικέλιο 
Εξαιρετική περίοδο ανόδου διανύει το σιδηρονικέλιο που, από τα χαμηλά των 9.400 δολαρίων ο τόνος το 2009, το 2010 έχει καταγράψει χαμηλό 18.850 δολαρίων ο τόνος, και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου διαπραγματευόταν στα 23.445 δολάρια ο τόνος.
Μάλιστα οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές εν όψει της πρόθεσης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη Λάρκο, τη μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής νικελίου και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος της τιμής του νικελίου την κάνει επενδυτικά ελκυστική.
Στο νικέλιο, πέρυσι η παραγωγή της Λάρκο έφτασε σε χαμηλό 20 ετών και κυμάνθηκε στους 8.500-9.000 τόνους, όταν το συνολικό capacity φτάνει τις 18 χιλιάδες τόνους. Η εφαρμογή του νέου προγράμματος παραγωγής φαίνεται ότι οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, με την παραγωγή να προσεγγίζει τους 15 χιλιάδες τόνους.

Μυτιληναίος-Αλουμίνιον της Ελλάδος: Αλουμίνιο 
Το αλουμίνιο, από τα χαμηλά του 2009 στα 1.250 δολάρια, διαπραγματεύεται στα 2.320 δολάρια ο τόνος. Για την πορεία του αλουμινίου, αξίζει να τονιστεί ότι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία, η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει κλείσει τιμές hedging πάνω από τα 2.450 δολάρια, τιμή στην οποία έχει κάνει τους υπολογισμούς της για το 2011.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας και Μεταλλείων του Ομίλου επωφελείται ήδη σημαντικά από το διεθνή προσανατολισμό του και την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου (αύξηση 36,1% σε σύγκριση με το Α’ εννεάμηνο του 2009), ενώ παράλληλα κεφαλαιοποίησε οφέλη που προέκυψαν από την εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων.
Επιπλέον, η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής που προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου, η οποία τροφοδοτείται πλέον εναλλακτικά και με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ), συντέλεσε στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οσον αφορά τους όγκους η εταιρεία προγραμματίζει αύξηση της παραγωγής της. Η παραγωγή αλουμινίου έκλεισε με μείωση της τάξης του 20% το 2009, ενώ το 2010 η Αλουμίνιον της Ελλάδος ξεκίνησε την επαναφορά των γραμμών παραγωγής σταδιακά από τις αρχές φθινοπώρου και αναμένεται να φτάσει σε φουλ παραγωγή στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Στόχος της ΑτΕ είναι να επαναφέρει την ετήσια δυναμικότητα το 2011 σε 165 χιλιάδες τόνους, από 132-133 χιλιάδες το 2009.

Χαλυβουργία: Θετικές προοπτικές για τον χάλυβα  
Στη χαλυβουργία, οι βιομηχανίες, εξαιτίας της εγχώριας κρίσης, προσανατολίζονται στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Β. Αφρικής.
Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης, ενώ η αύξηση των τιμών σιδήρου επηρεάζει θετικά τα μεικτά περιθώρια της ελληνικής βιομηχανίας χάλυβα, ενώ αντίθετα η ελληνική αγορά λόγω της συνεχούς πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τη ζήτηση. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη αγορά, χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται προβλέψεις για το 2011.
Οι εταιρείες του κλάδου τόσο του Ομίλου Βιοχάλκο (Σιδενόρ, Σίδμα) όσο και οι υπόλοιπες εισηγμένες το 2010 λόγω της ανόδου των τιμών βελτίωσαν την πολύ αρνητική πορεία που είχαν το 2009.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου γνώρισαν το 2009 το χειρότερο έτος στην ιστορία τους, με τους πολύ μειωμένους όγκους πωλήσεων να συνοδεύονται από πτώση στους τζίρους και αρνητικά περιθώρια κέρδους.
Το 2010 οι τιμές του χάλυβα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προσαρμόσει το μέσο κόστος των αποθεμάτων σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες με αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου (Σιδενόρ, Σίδμα, Ελαστρον, Μπήτρος Συμμετοχών και της Αφοί Κορδέλλου).

Απο:Imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους