Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Οι 10 μεγάλες αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς


Οι 10 αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της χώρας που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των μισθών έως και 40% !!!!!

Σε πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας, οδηγούν...

με μαθηματική ακρίβεια οι δέκα αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση κατ εντολή αλλά και σε συμφωνία με την τρόικα, με την αιτιολογία της δήθεν αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η αρχή έχει ήδη γίνει με την νομιμοποίηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας που επιφέρουν μεγάλες μειώσεις αποδοχών και έπεται θύελλα για κονιοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων με την υιοθέτηση και των ατομικών συμβάσεων εργασίας που και αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην χώρα μας και κυρίως σε επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικότερα οι 10 αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της χώρας που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των μισθών έως και 40%, αλλά και σε πλήρη ανυπαρξία προστασίας από απολύσεις και αυθαιρεσίες , με δικαιολογία πάντα την οικονομική κρίση είναι:

1.- Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Με αυτές οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις μισθών , καθώς ο εργοδότης μπορεί να καθορίσει τον μισθό των εργαζομένων του στα 740 ευρώ , δηλαδή στο κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

2.- Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις φέρνουν επί της ουσίας και ελεύθερες απολύσεις χωρίς περιορισμούς , αφού οι απολύσεις και γενικότερα ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση θα αποτελούν πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων.

3. - Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις παράλληλα δίνουν φοβερή ισχύ στον εργοδότη που μπορεί να διαπραγματευθεί με τους εργαζομένους του , τους όρους και τις προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας.

4.- Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν από τις αντίστοιχες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας χωρίς.

5.- Εκτός ειδικών συμβάσεων, επεκτείνεται μέχρι τους 9 μήνες από 6 που ίσχυε σήμερα, η περίοδος κατά την οποία ο εργοδότης θα μπορεί να εφαρμόζει την εκ περιτροπής απασχόληση,

6.- Καταργούνται οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους που εργάζονται ένα χρόνο, αφού πλέον το διάστημα αυτό θεωρείται ως χρόνος μαθητείας.

7.- Διπλασιάζεται η περίοδος «ενοικίασης» εργαζομένων σε 36 μήνες από 18 (12+6) μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα.

8.- «Κόβονται» οι προσαυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων με μερική απασχόληση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αμείβονται για τυχόν πρόσθετη εργασία , αφού η συνολική αμοιβή τους θα υπολογίζεται με το ωράριο του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας.

9.- Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος ή βέβαια να προβεί σε καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

10.- Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των 12 μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη ως εξής: α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 μήνες έως 2 χρόνια, προειδοποίηση μόλις ενός μηνός πριν την απόλυση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων και αναλυτών στα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα το 80% των εργαζομένων να απασχολούνται με τέτοιου είδους συμβάσεις με μειωμένες σε σχέση με σήμερα απολαβές της τάξης του 40% και με όρους που θα επιτρέπουν τη μείωση των ημερών αλλά και των ωρών εργασίας, τη μη καταβολή υπερωριών και την δραστική μείωση των αποζημιώσεων.



Aπο:etheldrivers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους