(από την Ημερησία)
Επεκτείνεται κατά έναν επιπλέον χρόνο το Μνημόνιο, όπως αποκάλυψε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, θα κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι τον προσεχή Μάιο. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως η...
νέα αυτή εξέλιξη, που θα προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδος μέσα από το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2014, έρχεται μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι κατ' απαίτηση της τρόικας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για το νέο κείμενο θα γίνει προσπάθεια πολιτικής συναίνεσης και για το σκοπό αυτό θα υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και διακεκριμένους οικονομολόγους, ώστε να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για τις δαπάνες αλλά και την ανάπτυξη ανά υπουργείο, για να μεγιστοποιηθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, φαίνεται να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, ωστόσο δεν γίνεται το ίδιο με την υλοποίησή τους, αφού διαπίστωσε σοβαρές αστοχίες και καθυστερήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καθοριστεί ακόμη -και προφανώς δεν θα συμβεί μέσα στην παρούσα περίοδο, που είναι η τρόικα στην Αθήνα- η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Για το 2015, όπου θα ισχύσει το νέο Μνημόνιο, ίσως είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για το περιεχόμενό του. Οι ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφού -όπως δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- η τρόικα απαιτεί την επίσπευση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί στο τραπέζι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αποκρατικοποιήσεις και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συζητηθεί ονόματα επιχειρήσεων που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα. Ενα ακόμη θέμα που έθεσε επί τάπητος η τρόικα είναι η μείωση των κονδυλίων για φορείς του Δημοσίου που δίνουν στοιχεία στην κεντρική κυβέρνηση, ενώ, επίσης, έδωσαν μεγάλο βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ζήτησαν το νομοσχέδιο να γίνει πιο αυστηρό. Μετά από αυτή την εξέλιξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά σε αυτό της επόμενης εβδομάδος. Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις φαίνεται να δίνεται μία μικρή περίοδος χάριτος, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πείσει τους ελεγκτές ότι ο νόμος είναι αποτελεσματικός.
Τέλος, τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ώστε να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου