(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην πιο κρίσιµηστιγµή της έχει µπει η κυβέρνηση, καθώς το κλίµα στην κοινωνία είναι πολύ βαρύ µετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού µε την Ανγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση από την οποία έγινε ξεκάθαρο ότι η όποια λύση δοθεί στο ελληνικό πρόβληµα θα...
είναι εξαιρετικά επώδυνη και απαιτεί νέες θυσίες.
Η εξέλιξη αυτή µειώνει τις προσδοκίες που είχαν δηµιουργηθεί την προηγούµενη περίοδο ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα τολµήσουν να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθµίσεις για τα χρέη των αδύναµων χωρών του Νότου, γεγονός που θα ανακούφιζε την Ελλάδα και θα έβαζε οριστικό φρένο στις επιθέσεις και τα στοιχήµατα των αγορών περί χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, που ζητούν από τον οικονοµικό επιτελείο να διαφοροποιήσει τη στάση του έναντι των δανειστών και των ευρωπαίων εταιρειών µας.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, µέλη της κυβέρνησης και πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η «τακτική να λέµε σε όλα ναι» ίσως αποδειχθεί αδιέξοδη και στο τέλος µοιραία για την πορεία της χώρας. Και αυτό γιατί παρότι έχουν ληφθεί πολύ σκληρά µέτρα που δοκιµάζουν τηνκοινωνική συνοχή, τα χρέη αυξάνονται και οι προβλέψεις για την επόµενη τριετία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Το κλίµα έγινε ακόµηπιο βαρύ µε την εµφάνιση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου για πρώτη φορά δεν ήταν απόλυτα σίγουρος, όπως επεσήµανε η Βάσω Παπανδρέου, ότι η χώρα σύντοµα θα µπει σε θετική πορεία. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούνοι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος για πρώτη φορά µίλησε για το λεγόµενο «κούρεµα» του ελληνικού χρέους, ένα ενδεχόµενο που ξορκίζει δηµοσίως η κυβέρνηση και δεν θέλει να ακούει η Γερµανία, η οποία κατέχει 80 δισ. του ελληνικού χρέους.Ο Γιώργος Προβόπουλος προανήγγειλε νέα σκληρά µέτρα λιτότητας και προέβλεψε ότι η χώρα το 2012 είναι δύσκολο να βγειστις αγορές καινα δανειστεί µόνη της. Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι οι κινητοποιήσεις εργαζοµένων θα πολλαπλασιαστούν, η κοινωνική ένταση θα ενταθεί και διαµηνύουν στην ηγεσία ότι «έχει εξα ντληθεί το οπλοστάσιο των επιχειρηµάτων τους».
Στο Μαξίµου πάντως φθάνουν από πολλές πλευρές εισηγήσεις η κυβέρνηση να χρησιµοποιήσει πλέον άλλη γλώσσα στους εταίρουςµας: «Ενα καλό όπλο είναι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονοµικών να επικαλούνται διαρκώςτην κλιµακούµενη κοινωνική δυσαρέσκεια και να επισηµαίνουν ότι µια γενικευµένη έκρηξη στην Αθήνα θα πάρει τη µορφή ντόµινο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σε κάθε περίπτωση µετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µεγάλα διλήµµατα, καθώς οι περισσότεροι στοκόµµα του θα πιέζουν για αλλαγήπολιτικής, άλλοι θα ζητούν ανασχηµατισµό προκειµένου να δηµιουργηθεί νέα προσδοκία στους πολίτες, ενώ πάντα παραµένει στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Επισήµως η προσφυγή στις κάλπες διαψεύδεται, πολλοί ωστόσο λένε ότι εάν στη Σύνοδο Κορυφής τα πράγµατα εξελιχθούν άσχηµα για τη χώρα µας, ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Απο:Fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου