(από την Καθημερινή)
Προβλήματα στην εφαρμογή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τον περιορισμό των δαπανών φαίνεται να υπάρχουν σε δύο κρίσιμους τομείς. Στις ΔΕΚΟ και στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για τον περιορισμό της σπατάλης. Το...
υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική παρέμβαση για να καταστήσει σαφές ποιοι οργανισμοί εντάσσονται στον κατάλογο των ΔΕΚΟ και ποιοι όχι, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που αρνούνται να εφαρμόσουν τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν αποφασιστεί επειδή διατείνονται ότι δεν θα έπρεπε να λογίζονται ως ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, στο «κόκκινο» εμφανίζονται οι σημαντικότερες δράσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών με τη βοήθεια των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Μετά την ένταξη εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου στη γενική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι ακόμα ασαφής ο ακριβής αριθμός τους, αλλά και το ποιοι εντάσσονται σε νέο καθεστώς πλέον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά ερευνητικά κυρίως ιδρύματα (όπως το ΙΤΕ στην Κρήτη) αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο που προβλέπει περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Οι φορείς αυτοί προτάσσουν ως δικαιολογία για τη μη υλοποίηση του νόμου το γεγονός ότι είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στον κατάλογο των ΔΕΚΟ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών έχει επιταχύνει την αναλυτική καταγραφή των μισθολογίων όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και ιδίως των φορέων που εντάχθηκαν προσφάτως στη λίστα των ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τις περικοπές στις αποδοχές προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των μηνιαίων μεικτών αποδοχών κατά 10%, εφ’ όσον ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, σε δωδεκάμηνη βάση (απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας). Προβλέπει ακόμα τη θέσπιση «πλαφόν» στα 4.000 ευρώ τον μήνα, υπολογιζόμενα επίσης σε δωδεκάμηνη βάση (48.000 ευρώ ετησίως) και τη θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για συμπληρωματικές αμοιβές.
Προβλήματα, όμως, έχουν εντοπιστεί και σε ό, τι αφορά τις δράσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη χρήση ΤΠΕ για την εξοικονόμηση δαπανών. Σύμφωνα με την 3η αξιολόγηση της πορείας των βασικών έργων ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, τα έργα του ελέγχου της διακίνησης καυσίμων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των ηλεκτρονικών προμηθειών έχουν καθυστερήσει από λίγο έως πολύ. Δράσεις που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε βρίσκονται ακόμη σε φάση υλοποίησης. Παράλληλα, εκκρεμεί η εκκίνηση δεκάδων επιμέρους υποδράσεων που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα έργα.
Αναλυτικότερα, στο μέτωπο του ελέγχου των καυσίμων από περίπου 51 επιμέρους υποδράσεις που προβλέπονται στην υλοποίηση του έργου, μόνον οκτώ έχουν υλοποιηθεί (αφορούν κυρίως στην υπογραφή Υπουργικών Αποφάσεων), ενώ εννέα βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι υπόλοιπες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ενώ, σύμφωνα με την αναφορά, οι περισσότερες δράσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» τώρα υλοποιούνται.
Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τρεις δράσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», δύο στο «πράσινο», ενώ άλλες πέντε δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Τέλος, στις ηλεκτρονικές προμήθειες, ένα έργο του 3ου ΚΠΣ, εκκρεμούν στο «κόκκινο» πέντε επιμέρους δράσεις, έχουν ολοκληρωθεί τρεις και απομένουν άλλες τρεις να ξεκινήσουν στο μέλλον.
Εκτός από τα προαναφερόμενα έργα που είναι κρίσιμης σημασίας για την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, το έργο «Σύζευξις» κ. ά. Από τα συγκεκριμένα έργα, η κυβέρνηση αναμένει να εξοικονομήσει ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα 77 έργα που έχουν στοχοποιηθεί ως μείζονος σημασίας για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, κανένα δεν έχει υλοποιηθεί ολοσχερώς και μόνον υποδράσεις αυτών έχουν ολοκληρωθεί. «Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στις δράσεις: Ηλεκτρονικές Προμήθειες, Παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων, Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις ΙΙ», Μητρώο Δημοσίων Yπαλλήλων (απογραφή). Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων αυτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου