Μια από τις αγαπημένες φράσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου από το 2008 όταν και ο όμιλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διεθνή ύφεση, ήταν ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Εκείνο που δεν είχε πει ανοιχτά, είναι ότι για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Και όπως φάνηκε χθες από την τελευταία φράση στο conference call με τους αναλυτές, ο ίδιος είναι από τους πρώτους που
προετοιμάστηκε...
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Μυτιληναίος, ένα από τα καλά νέα του 2011 για τον όμιλο, θα είναι η ισχυρή ρευστότητα, η οποία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του έτους, πιθανόν να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με ταμείο «γεμάτο» εν μέσω κρίσης λοιπόν, ο κ. Μυτιληναίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας: «Εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουμε να ενδιαφερθούμε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εταιρειών του δημοσίου που καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση».
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μυτιληναίος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του ομίλου για πιθανές αποκρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της Λάρκο, της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας νικελίου, για την οποία ο όμιλος Μυτιληναίος είχε ενδιαφερθεί και επί Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε από την εξουσία προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε καταρτίσει. Η Λάρκο βρίσκεται στο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ήδη ανακοινώθηκε και οι χθεσινές δηλώσεις του Ε. Μυτιληναίου στους αναλυτές, θεωρούνται πρόκριμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιστορική βιομηχανία που δημιουργήθηκε από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη και η οποία μετά το θάνατο του ιδρυτή της δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει, όντας για τρεις δεκαετίες υπό κρατικό έλεγχο. Η βιομηχανία ωστόσο που έχει συγγενές αντικείμενο με τον κλάδο μεταλλουργίας του ομίλου και κοινά χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες επιβίωσης εφόσον υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων εκσυγχρονισμού της.
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά το φυσικό αέριο και την ΕΠΑ Αττικής, που βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, μια διαδικασία που η τύχη της «αγνοείται». Και αυτό καθώς η κοινή εταιρεία με τον όμιλο της Motor Oil Μ&Μ Gas έχει καταθέσει προσφορά στη διαδικασία που ξεκίνησε από την Αγροτική Τράπεζα χωρίς ακόμη να υπάρχει επίσημη απάντηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε άλλες κινήσεις σε σχέση με τον τομέα του αερίου, όπως η προκήρυξη τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου αλλά και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πάντως ο κ. Μυτιληναίος ειδικά για την αγορά του αερίου, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της θυγατρικής στην αγορά.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Απο:capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου