Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η αιμορραγία της ανεργίας

ΜΗΝΑ με το μήνα η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η περσινή πρόβλεψη του τότε υπουργού Εργασίας, ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της επαλήθευσης.

Το χειρότερο όλων είναι ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν διαφαίνεται χαραμάδα για την αντιστροφή της κατάστασης.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  anergia.png Εμφανίσεις:  10 Μέγεθος:  152,1 KB


ΟΣΑ ακούστηκαν στη προχθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το εφιαλτικό μέγεθος του προβλήματος. Στο τέλος του έτους ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει το 1,2 εκατομμύριο (22%).

Και ο απόλυτος αριθμός και το ποσοστό δεν έχουν καταγραφεί σε άλλη ομαλή περίοδο του μεταπολεμικού ελληνικού κράτους.

Η ΜΙΑ παράμετρος αυτού του προβλήματος είναι ασφαλώς οι προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς. Η άλλη είναι η απειλή που ελλοχεύει για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο σύνολό του. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ανέργων σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία. Ενας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει αυτήν την απώλεια στα 3,5 δισ. ευρώ.


ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ αυτή η αιμορραγία, κάποια Ταμεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, σε εποχή ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείμματά τους. Γι' αυτό έρχεται πλέον στο προσκήνιο, πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά, το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής. Το οποίο διογκώνεται μεν σήμερα λόγω πραγματικής οικονομικής καχεξίας πολλών επιχειρήσεων, αλλά δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Οπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί 10, ακόμη και 20 έτη!


ΣΕ ΜΙΑ αποκαλυπτική περιγραφή του προβλήματος ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Οι γενιές της Μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με τα πρότυπα του φοροφυγάδα, του φοροκλέφτη, του εισφοροκλέφτη και του αεριτζή. Ο συνεπής εθεωρείτο κορόιδο. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, ότι και ο αγρότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές του και ο επαγγελματίας τους φόρους του».


ΣΤΗΝ περιγραφή και στις διαπιστώσεις οι υπουργοί παίρνουν, συνήθως, άριστα. Στην πράξη τι γίνεται; Οπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο μηχανισμός είσπραξης των φόρων είναι κάτι χειρότερο από αναποτελεσματικός. Επίσης, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε θέση ούτε να βεβαιώσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να εισπράξουν όσα τους οφείλουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.


ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι προφανές: Με την ανεργία να καλπάζει, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή να οργιάζουν, οι διαπιστώσεις και οι περιγραφές του προβλήματος είναι πλέον ανούσιες. Οπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, «το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες του εξετάσεις». Το αδιέξοδο, πολιτικό και οικονομικό, είναι ορατό. Εκτός αν σημάνει συναγερμός, που θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

 

Aπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους