Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην μείωση του μισθολογικού κόστους

Ανοίγει η ψαλίδα των μισθών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, το όνειρο της Ευρώπης που ευημερεί κράτησε πολύ λίγο για τους Έλληνες

Η Ελλάδα έχει πετύχει την μεγαλύτερη περιστολή του κόστους εργασίας  και είναι πρώτη... στην Ευρώπη στη μείωση των δαπανών που  αφορούν τις αποδοχές των εργαζόμενων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι ειδικοί ευρωδείκτες δείχνουν ότι η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2%.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά -5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των 27. Και πάλι, μόνο η Ουγγαρία και η Ιρλανδία μάς ακολούθησαν, με μικρότερες, όμως, μειώσεις.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, επιτεύχθηκε μείωση κατά -10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά -11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%. Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις στο -8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.

Σε επίπεδο κλάδων η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών -5% στη βιομηχανία, -9,4% στις κατασκευές και -5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -8,9%, -13,6% και -10%. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε  κατά -31%.


Απο:evdomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους