Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η αύξηση των τιμών του νικελίου καθιστά πιο ελκυστική την εταιρεία, που οδεύει προς ιδιωτικοπίηση στο τέλος του έτους

Σε «φιλέτο» για το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με σκοπό τη συγκέντρωση 15 δισ. ευρώ έως το 2013, εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί η περίπτωση της μεταλλοβιομηχανίας «Λάρκο» που προγραμματίζεται να «βγει στο σφυρί» στο τέλος του έτους.

Η σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για νικέλιο, η οποία έχει «εκτινάξει» τη διεθνή τιμή του σε επίπεδα άνω των 27.000 δολαρίων ανά τόνο, έχει καταστήσει ιδιαιτέρως ελκυστική την εταιρεία, παρά τις εγγενείς της αδυναμίες.
Είναι ενδεικτικό πως το 2010, μια χρονιά που, τουλάχιστον, για το πρώτο της τρίμηνο δεν πήγαινε καθόλου καλά, καθώς ήταν επηρεασμένη από το αρνητικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, η βιομηχανία αύξησε σε σχεδόν 14.000 τόνους την παραγωγή νικελίου, από λιγότερο από 8.000 τόνους ένα χρόνο πριν.
Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά πληροφορίες στα 230-240 εκατ. ευρώ από περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2009 και συνδυάστηκε με λειτουργικά κέρδη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι σημαντικών ζημιών το 2009.
Περαιτέρω άνοδος
Για το 2011 η «Λάρκο» προσβλέπει σε περαιτέρω άνοδο της παραγωγής νικελίου, προκειμένου να φθάσει στα παραδοσιακά επίπεδα των περίπου 18.500 τόνων. Κάτι που αν επιτευχθεί και ταυτόχρονα διατηρηθεί και η τιμή του νικελίου στη ζώνη των 25.000 δολαρίων, θα «δώσει» φέτος έναν προσδοκώμενο τζίρο γύρω στα 340 εκατ. ευρώ, προερχόμενο στο σύνολό του από εξαγωγές.


Δυνατότητες
«Η Λάρκο καλύπτει το 6%-7% των αναγκών της Ε.Ε. σε νικέλιο, καθώς και σχεδόν το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών», υποστήριξε ο κ. Αθ. Αποστολίκας, αρχιγεωλόγος της βιομηχανίας, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη προσθέτοντας πως η βιομηχανία απασχολεί άμεσα 968 εργαζόμενους και άλλους περίπου 1.000 έμμεσα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση στους έξι νομούς που έχει αναπτύξει δραστηριότητα. Το πιο σημαντικό, ίσως, μεταλλείο της Λάρκο, είναι αυτό της Καστοριάς, όπου έχει ανακαλυφθεί σημαντικό λατεριτικό κοίτασμα με βεβαιωμένα αποθέματα άνω των 15 εκατ. τόνων και υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο. Τα άλλα δύο κοιτάσματα είναι στον Αγιο Ιωάννη και στην Εύβοια.


Του Λεωνίδα Λιάμη

Απο:Imerisia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους