Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γιατί έμειναν άφωνοι οι κυβερνητικοί παράγοντες βλέποντας την πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Μήπως ζούνε σε άλλη χώρα. Είναι απολύτως φυσιολογικό  να υπάρχει μείωση των εσόδων. Όσο η ύφεση βαθαίνει και η κατανάλωση μειώνεται, τόσο τα έσοδα θα λιγοστεύουν.
Βασικά μαθήματα δημοσιονομικής θεωρίας. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τη φοροδιαφυγή διογκώνει το πρόβλημα. Η συνταγή, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, είναι γνωστή: νέα μέτρα και νέοι φόροι. 
Το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό κινδυνεύοντας να γίνουμε γραφικοί. Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Απλώς επιδεινώνει τα προβλήματα και επιτείνει την απογοήτευση των πολιτών, που παρά τις θυσίες τους, δεν βλέπουν ούτε μια αχτίδα αισιοδοξίας στο βάθος του τούνελ και μένουν απλά με την προσδοκία που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι θάρθουν καλύτερες μέρες.

Ψηφίζονται μέτρα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Εδώ και ενάμιση χρόνο αναγγέλλονται μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να διορθώσουν τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη είτε στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως (κλειστά επαγγέλματα, φορτηγά, φαρμακεία .). Δυστυχώς ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι απογοητευτικός. ………….
Στον πρωθυπουργό πέφτει το βάρος καταστήσει την κυβερνητική μηχανή αποτελεσματικότερη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν μπορεί να το κάνει, το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται λόγω των δύσκολων περιστάσεων που περνά η χώρα.
Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές  για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Οι πολίτες παρά τις όποιες αντιδράσεις στηρίζουν-ακόμη, όχι για πολύ όμως- τις επιλογές του εγχειρήματος, η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ υπάρχει και η στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους δικούς τους λόγους.
Θα ήταν αδιανόητο να μην αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται.


Γράφει ο Επιμηθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους