Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μεγάλο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις - Αλλαγές στο εφάπαξ



Δραστική μείωση αναμένεται να υποστούν τώρα και οι επικουρικές συντάξεις με τη μετατροπή των παραμέτρων του συστήματος από το ισχύον «καθορισμένων παροχών» σε «καθορισμένων εισφορών»

Αλλαγή η οποία προοιωνίζεται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα με αποκλειστικό κριτήριο το ποσό των εισφορών ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού της τελευταίας πενταετίας ή δεκαετίας...


Στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για «αυστηρή σύνδεση των εισφορών με τις παροχές», γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση το ήδη νομοθετημένο 20% της συμμετοχής των επικουρικών στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών. 

Ταυτοχρόνως, ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ως προς το νέο πλαίσιο χορήγησης των εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία πρόνοιας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, το θέμα της αναμόρφωσης των επικουρικών δεν είναι καινούργιο. Δρομολογήθηκε από τον Φεβρουάριο με το τρίτο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο εγγράφεται με σαφήνεια ο στόχος «εξασφάλισης της δημοσιονομικής ουδετερότητας» των επικουρικών φορέων. 

Σύμφωνα με το κείμενο, η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας το οποίο χτίζει ήδη τους βασικούς άξονες της νέας νομοθετικής ρύθμισης πρέπει να είναι «μια σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των ταμείων πρόνοιας και εκείνων που καταβάλλουν το εφάπαξ)».

Η αναθεώρηση πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των επικουρικών ταμείων και στην κατάργηση των ανισορροπιών στα ελλειμματικά Ταμεία (κυρίως στο επικουρικό του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ και τον επικουρικό φορέα των εργαζομένων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, το ΤΑΥΤΕΚΩ).

Οι κατευθύνσεις και το βάθος των αλλαγών θα διαφανούν ήδη προς τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, οπότε αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος. Τα στοιχεία θα παρουσιάσουν τα στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής τα οποία θα συμμετάσχουν αρχές του καλοκαιριού στη συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο στοιχείο σε αυτήν την εκτίμηση αφορά βεβαίως τα επικουρικά Ταμεία. Ηδη εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες που ανατέθηκαν κατόπιν προκήρυξης στη μία και μοναδική εταιρεία που δέχθηκε να ασχοληθεί με το θέμα (διακινδυνεύοντας ενδεχομένως ακόμη και με ζημία από τη συγκεκριμένη ανάθεση λόγω του μεγάλου όγκου των στοιχείων, του περιορισμένου χρόνου και του σχετικά μικρού τιμήματος).

Η νομοθετική ρύθμιση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επικουρικών ταμείων και της περικοπής των συντάξεων που χορηγούν πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να ισχύσει η εφαρμογή του από την 1.1.2012. Ομως, έως τότε δεν αποκλείεται να δούμε συμπληρωματικές αλλαγές και στο σύστημα χορήγησης της κύριας σύνταξης παρότι αναθεωρήθηκε πρόσφατα με τον νόμο 3863/2010. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεγάλη αλλαγή θα αφορά το ΕΚΑΣ, καθώς συναρτάται και με τον αποκαλούμενο εξορθολογισμό των επιδομάτων και δεν αποκλείεται να συμπέσει χρονικά με τη δρομολογούμενη αναθεώρηση της νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011 σε όλους τους υφιστάμενους και μελλοντικούς εργαζόμενους.

Της Χριστινας Kοψινη 


Απο:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους