Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ανέγγιχτη η φοροδιαφυγή


http://www.inout.gr/attachment.php?s=2c0f1de99510b33e907e36c196d8a847&attachmentid=66915&d=1303941776 Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ προς τα πάνω του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού ήταν μεν μια προαναγγελθείσα υπόθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή της από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είναι τυπική.

Κάθε άλλο. Η σημασία της είναι διπλή.
ΠΡΩΤΟΝ, διότι επιβεβαιώνει ότι οι προβλέψεις -τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ελεγκτών της τρόικας- έπεσαν έξω σε καίρια σημεία. Η ύφεση ήταν μεγαλύτερη και επομένως τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους λιγότερα. Αντίθετα, οι δαπάνες σε τομείς της κρατικής δραστηριότητας ξέφυγαν.

Αν σ' αυτά προστεθούν οι αναιμικές επιδόσεις των εισπρακτικών μηχανισμών και η περίπου ανέγγιχτη φοροδιαφυγή, έχουμε μπροστά μας το πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ -και σημαντικότερο- διότι η επιδείνωση των αριθμών οδηγεί στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα, άρα σε επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ακόμη κι αν τηρηθεί η διαβεβαίωση και δεν επιστρατευθεί η περσινή μέθοδος της οριζόντιας μείωσης των μισθών και συντάξεων, θα απαιτηθούν περικοπές σε καίριες λειτουργίες του κράτους, όπως τα νοσοκομεία, η εκπαίδευση, η ασφάλιση και περίθαλψη, η αυτοδιοίκηση κ.α.

ΚΙ ΑΥΤΟ θα συμβεί επειδή και η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε εκεί όπου είχαν αποτύχει και οι προηγούμενες. Δεν κατάφερε να διευρύνει τη φορολογική βάση ούτε να εισπράξει τις βεβαιωμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή εξακολουθούν να είναι οι δύο χαίνουσες πληγές της οικονομικής ζωής της χώρας.

ΜΟΝΟ που σήμερα η αδυναμία, η ανικανότητα, η ολιγωρία στην αντιμετώπισή τους είναι πολλαπλά επώδυνες. Κάθε ευρώ που μένει στην τσέπη του φοροφυγάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα το πάρει από την τσέπη του συνεπούς φορολογουμένου ή από το επίδομα του συνταξιούχου που θα περικοπεί. Και κάθε ευρώ που δεν μπαίνει στο ασφαλιστικό ταμείο, αλλά μένει στο ταμείο του μπαταχτσή εργοδότη, σημαίνει καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων και επιδείνωση των όρων περίθαλψης του ασφαλισμένου.

ΔΕΝ υπάρχουν λοιπόν άλλα περιθώρια να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να εξαντλείται σε ανακοινώσεις που αποβλέπουν στον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό και ξεχνιούνται μόλις κάτσει η σκόνη του. Το μοναδικό ζητούμενο είναι πλέον η αποτελεσματικότητα.

ΣΤΑ εύκολα (περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις) ο υπουργός Οικονομικών τα κατάφερε. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή η «επιτυχία» δεν αρκεί. Οχι μόνο επειδή έφερε μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη, άρα και λιγότερα έσοδα, αύξηση της ανεργίας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και διότι χωρίς την άντληση εσόδων από νέες -πλην βεβαιωμένες- πηγές, ούτε το πρόβλημα του ελλείμματος θα αντιμετωπιστεί και οι κοινωνικοί δείκτες θα επιδεινωθούν.

ΤΟ «στοίχημα» κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι σήμερα σύνηθες σχήμα λόγου. Είναι η πλέον ουσιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας.

Απο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους