Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ένας νεκρός εργαζόμενος κάθε τρεισήμισι λεπτά


Σοκάρουν τα στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας σε εργατικό δυστύχημα το 2010. Ελάχιστες επαγγελματικές ασθένειες αναγνωρίζονται στην Ελλάδα
Ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του κάθε τρεισήμισι λεπτά, σε
εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Αυτό μεταφράζεται σε 159.500 ανθρώπους νεκρούς, μόνο την περσινή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει η Eurostat, συνολικά 5.580 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στην Ευρώπη το 2010.
Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί εργαζόμενοι παύουν να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αντιμετωπίσουν λόγω της εργασίας τους.
Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες αποφεύγουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος ή δυστυχήματος.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών από επαγγελματικά ατυχήματα έφτασε τους 94, όπως λέει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Όσον αφορά στις επαγγελματικές ασθένειες, για τη χώρα μας  δεν υπάρχουν στοιχεία.
"Δυστυχώς, υστερούμε πολύ στον τομέα αυτό, καθώς δεν έχουμε υιοθετήσει ως χώρα τα σχετικά ευρωπαϊκά κριτήρια. Είναι λίγες οι ασθένειες που αναγνωρίζει το ΙΚΑ ως επαγγελματικές και δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής τους", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δραπανιώτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).
Όπως αναφέρει το ΙΚΑ, το οποίο καταγράφει κάθε χρόνο το σύνολο των ατυχημάτων, 11.812 ατυχήματα σημειώθηκαν το 2007, για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 12.845 το 2006 και 13.755 το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους