Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο, τόσο μειώνεται η ζήτησή του



Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, η οποία έχει φθίνουσα τάση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι να μην είναι συμβατή με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της πιο πρόσφατης μηνιαίας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, όπου αναφέρεται ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, η οποία έχει φθίνουσα τάση τους τελευταίους μήνες

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο παρέχει, εδώ και μερικούς μήνες, ενδείξεις επιβράδυνσης, επηρεαζόμενη αρνητικά από τα πολύ υψηλά επίπεδα των τιμών» αναφέρει.
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ζήτηση, για πρώτη φορά μετά από αναθεωρήσεις προς τα άνω των σχετικών εκτιμήσεων της, επί έξι συνεχόμενους μήνες.

Η ΔΥΕ υπολογίζει τη φετινή ζήτηση στα 89,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%, σε σχέση με το 2010, αν και η παραγωγή μαύρου χρυσού, κατέγραψε πτώση τον προηγούμενο μήνα, κατά 700.000 βαρέλια και διαμορφώθηκε στα 88,3 εκατ. βαρέλια τη ημέρα, λόγω της μείωσης περίπου 70% της παραγωγής λιβυκού πετρελαίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Η απώλεια της παραγωγής λιβυκού αργού και η εκτίναξη 25% έως 30% που σημείωσαν, από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, έχουν προς το παρόν πυροδοτήσει όχι σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των υπόλοιπων πετρελαιοεξαγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ».

Απο:ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους