Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο Οργανισμός για τις αποκρατικοποιήσεις


Από τα σημεία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που είναι χρήσιμο να συγκρατήσουμε, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, είναι η σύγκλιση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος είναι διπλός και αποδεκτός από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού :
Και το κράτος να απαλλαγεί από το κόστος συντήρησης Οργανισμών που βρίσκονται σε ερμαφρόδιτη κατάσταση-από τη μια δηλαδή διοικούνται θεωρητικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και από την άλλη με κρατική χρηματοδότηση στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και αποτελούν ασφαλές απάγγειο για την τακτοποίηση ημετέρων, αμφιβόλων προσόντων και αδικαιολόγητων απολαβών σε σχέση με την πραγματική τους προσφορά-και μέσα από την εξυγίανσή τους, να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Οικονομίας.
Ο συντονισμός των σχετικών διαδικασιών από έναν Οργανισμό- στον οποίο κάποιοι φιλοδοξούν να μεταβιβάσουν και τις όποιες κρατικές συμμετοχές σε ΔΕΚΟ, καθώς και την ευθύνη εποπτείας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας-δεν αποτελεί καινοφανή σύλληψη. Ανάλογα εγχειρήματα υπήρξαν και στο παρελθόν για τη διαχείριση των λεγομένων προβληματικών επιχειρήσεων, στις οποίες ‘οικονομικοί εγκέφαλοι’, είχαν την έμπνευση να εμπλέξουν το Ελληνικό Δημόσιο σε εταιρικές επιλογές και αποτυχίες ιδιωτών, η διαβόητη ΔΕΚΑ που ‘τζιράρισε’ το Χρηματιστήριο, συντελώντας στο φιάσκο του και βέβαια ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο ρόλος και οι επιλογές του οποίου στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα, είναι τουλάχιστον διερευνητέος.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία, δεν είναι ενθαρρυντική. Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι που είχαν τεθεί, αναντίστοιχοι με την ειλικρίνεια των προθέσεων,  τις επιλογές και την ποιότητα  των προσώπων που κλήθηκαν να τους υλοποιήσουν, προδίκαζαν και την αποτυχία τους. Εφόσον η σύσταση ενός Οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις προχωρήσει, πρέπει εκ των πραγμάτων να υπερβαίνει τον ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης, για να κατοχυρώσει και τα ελάχιστα εχέγγυα αξιοπιστίας του. Τόσο απέναντι στην ελληνική κοινωνία, όσο και απέναντι στους πιστωτές μου, που εύλογα θα κληθούν να τον στηρίξουν με τεχνογνωσία  και υποδομές, ακόμη και να τον χρηματοδοτήσουν. Για τον σκοπό αυτό απαραίτητη είναι η στελέχωσή του, όπως και ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου , δεσμεύθηκε με τους καλύτερους και όχι τους αρεστούς και τους ημετέρους. Για να μην εξελιχθεί και η πρόταση αυτή σε άλλη μια θλιβερή εκδοχή του open. Gov και της καρικατούρας αξιοκρατίας που η κυβέρνηση ευαγγελίστηκε.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους