Αποκρατικοποιήσεις, και μπαράζ νέων μέτρων σήμερα στο Υπουργικό για
να καλυφθούν τα κενά στα έσοδα και να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση
Μαζικές αποκρατικοποιήσεις αποφασίζει σήµερα το Υπουργικό Συµβούλιο, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, εν όψει και συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.
Η ανάγκη για κάθετη αύξηση των εσόδων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε ένα νέο πακέτο μέτρων. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας περιλαμβάνονται μείωση αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19% , πιο αυστηρό πλαίσιο για το μέτρο των αποδείξεων ώστε να χρειάζονται περισσότερες προκειμένου να προκύψει επιστροφή φόρου , νέα έκτακτη εισφορά σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσίας , αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και περικοπές φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Οι νέες ρυθμίσεις από τις οποίες αναμένεται αύξηση των εσόδων άνω των 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση αναμένεται να ενταχθούν στην δέσμη μέτρων ύψους 6 δις ευρώ για το τρέχον έτος. Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει το “πράσινο φως” από την τρόικα και απομένει η έγκριση τους από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα αναζητήσει συναίνεση και συνεννόηση, πρώτα από τους υπουργούς του και την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και, στη συνέχεια, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, αμέσως μετά, από τον ελληνικό λαό.
Όπως γράφει η Ναυτεμπορική ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να στηρίξει, για άλλη μια φορά, τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας στους υπουργούς ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο για διαφωνίες και δεύτερες απόψεις και ότι όλοι θα πρέπει να «στοιχηθούν» πίσω από το μνημόνιο, διαφορετικά θα κινδυνεύσει η συνέχιση της λειτουργίας του κράτους. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μετά και την πίεση των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν τη διακομματική συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας -σε περίπτωση διαφωνίας- τον κίνδυνο όχι μόνο για τα 12 δισ. της πέμπτης δόσης του δανείου, αλλά και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας το 2012.
Σε μια προσπάθεια να δώσει την προσήκουσα σοβαρότητα στο θέμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί και στους Ελληνες πολίτες, δίνοντας ένα περίγραμμα της κατάστασης, ζητώντας περίπου, ένα χρόνο μετά το διάγγελμα της ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, να καταβάλουν μια νέα προσπάθεια.
Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου